Ανάν: «Εποικοδομητική» η συνάντηση με τον Ασαντ

Δευτέρα, 09 Ιουλίου 2012 13:27
UPD:15:13

«Ειλικρινή και εποικοδομητική» χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε σήμερα στη Δαμασκό με το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ ο διεθνής απεσταλμένος στη Συρία Κόφι Ανάν.

A- A A+

«Ειλικρινή και εποικοδομητική» χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε σήμερα στη Δαμασκό με το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ ο διεθνής απεσταλμένος στη Συρία Κόφι Ανάν.

Επόμενος σταθμός του Ασαντ θα είναι η Τεχεράνη, βασικός σύμμαχος της Δαμασκού, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Αχμεντ Φαουζί.

«Είχα ειλικρινείς και εποικοδομητικές συνομιλίες με τον Μπασάρ αλ-Ασαντ», δήλωσε ο Ανάν στους δημοσιογράφους, σε ξενοδοχείο της Δαμασκού.

«Συζητήσαμε την ανάγκη τερματισμού των συγκρούσεων και για τα μέσα για να το επιτύχουμε. Συμφωνήσαμε επί μίας προσεγγίσεως την οποία θέλω να μοιραστώ με την ένοπλη αντιπολίτευση. Αναχωρώ από τη Συρία, αλλά θα συνεχίσουμε αυτόν τον διάλογο και, όπως έχω επισημάνει, η προσέγγιση που συζητάμε για τον τερματισμό της βίας θα τεθεί υπ΄όψιν της ένοπλης αντιπολίτευσης», είπε χωρίς να αποκαλύψει το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Λίγα λεπτά πριν ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών Τζιχάντ Μακντεσί είχε χαρακτηρίσει στο Twitter «εποικοδομητική» τη συνάντηση των δύο ανδρών.

«Η εφαρμογή του σχεδίου των έξι σημείων βρισκόταν στο επίκεντρο των συνομιλιών, όπως και ο τρόπος για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών αναφερόμενος στο ειρηνευτικό σχέδιο του Ανάν.

Στη συνέχεια, ο Κόφι Αναν συναντήθηκε με το Σύρο υπουργό Εξωτερικών Ουαλίντ Μουάλεμ. «Κατά τη διάρκεια των δύο συναντήσεων ο κ. Αναν έλαβε τη διαβεβαίωση για την προσήλωση της Συρίας στο σχέδιο των έξι σημείων και ελπίζει ότι και η άλλη πλευρά είναι αναλόγως προσηλωμένη», αναφέρεται στο μήνυμα στο Twitter.

Το Σάββατο, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου παραδέχτηκε ότι οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να βρεθεί πολιτική λύση στην κρίση δεν έχουν πετύχει.

Σε παράλληλες εξελίξεις, σε συνέντευξη του στη γερμανική τηλεόραση, ο Ασαντ δήλωσε ότι το βασικότερο εμπόδιο είναι οι ξένες χώρες που προσφέρουν υποστήριξη και όπλα στους «τρομοκράτες».

Την ίδια ώρα, ακτιβιστές αναφέρουν ότι οι δυνάμεις της κυβέρνησης βομβαρδίζουν τις πόλεις Ντέιρ αλ-Ζορ, Ντεράα, Χομς, Χαλέπι και Δαμασκό, ενώ κάνουν λόγο για τουλάχιστον 100 νεκρούς από πέρυσι.

Ασαντ: Εξακολουθώ να έχω λαϊκή στήριξη

Ο Ασαντ, σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε χθες από το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, δήλωσε ότι ο Ανάν κάνει «καλή δουλειά», αλλά ότι πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, δε θέλουν να επιτύχει το ειρηνευτικό σχέδιο.

«Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι ότι πολλές χώρες δε θέλουν να επιτύχει το ειρηνευτικό σχέδιο και για το λόγο αυτό παρέχουν πολιτική υποστήριξη στους τρομοκράτες, τους οποίους συνεχίζουν να προμηθεύουν με όπλα και χρήματα», τόνισε ο Σύρος πρόεδρος στη συνέντευξή του αυτή την οποία έδωσε στο γερμανικό κανάλι στα αγγλικά, στις 5 Ιουλίου.

Ο Ασαντ κατηγόρησε επίσης τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και την Τουρκία ότι προμηθεύουν με όπλα τους αντάρτες και ότι τούς παρέχουν υποστήριξη.

Ερωτηθείς αν φοβάται ότι μπορεί να έχει την ίδια τύχη με τον Καντάφι, που δολοφονήθηκε λίγο μετά την σύλληψή του, ο Ασαντ είπε: «Περιγράφοντας αυτό που συνέβη στον αλ Καντάφι, είναι άγριο, είναι έγκλημα. Ό,τι κι αν έκανε, όποιος κι αν ήταν, κανένας στον κόσμο δεν μπορεί να δεχτεί αυτό που συνέβη, το να σκοτώσεις κάποιον με αυτό τον τρόπο».

«Αυτό που συνέβη στον Μουμπάρακ είναι διαφορετικό. Πρόκειται για δίκη. Οποιοσδήποτε πολίτης όταν παρακολουθεί μια δίκη στην τηλεόραση θα σκεφτεί ότι δεν θα βρεθεί σε αυτή την θέση. Η απάντηση είναι: μην κάνετε ό,τι αυτός», είπε ο 46χρονος πρόεδρος.

«Αλλά να φοβάμαι, πρέπει να συγκρίνουμε. Έχουμε κάτι κοινό; Είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση... Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε. Δεν μπορείς να φοβάσαι- ίσως να λυπάσαι ή να αισθάνεσαι οίκτο».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι είναι «έτοιμος να μιλήσει με οποιονδήποτε» για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση.

«Αν δεν βρω λαϊκή στήριξη, πως μπορώ να παραμείνω σε αυτή την θέση; Οι ΗΠΑ είναι εναντίον μου, η Δύση είναι εναντίον μου, πολλές περιφερειακές δυνάμεις και χώρες και ο λαός τους είναι εναντίον μου, επομένως πως μπορώ να παραμείνω σε αυτή την θέση; Η απάντηση είναι, εξακολουθώ να έχω την λαϊκή στήριξη. Πόση είναι; Ποιό είναι το ποσοστό; αυτό δεν είναι ερώτημα, δεν διαθέτω τους αριθμούς».

Η αντιπολίτευση επικρίνει την επίσκεψη Ανάν

Εν τω μεταξύ, το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, κύριος συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης, επέκρινε την επίσκεψη Ανάν και υποστήριξε ότι η αποτυχία του ειρηνευτικού σχεδίου του απαιτεί μια επείγουσα διεθνή επέμβαση «βάσει του άρθρου επτά του χάρτη του ΟΗΕ».

Το κεφάλαιο αυτό προβλέπει μέτρα σε περίπτωση που απειλείται η ειρήνη, από οικονομικές κυρώσεις μέχρι στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σε ανακοίνωσή του, το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο κατηγορεί τον Ανάν ότι επέλεξε, τη στιγμή που συνεχίζονται οι σφαγές στη χώρα, «να συναντηθεί με σύμβολα του καθεστώτος αντί να συμμετάσχει στη διάσκεψη των Φίλων του συριακού λαού, στο Παρίσι, προς μεγάλη έκπληξη των συμμετεχόντων σε αυτήν».

Συνομιλίες συριακής αντιπολίτευσης με τη Ρωσία

Έκκληση στη Ρωσία να συμβάλει στη «σταθεροποίηση της κατάστασης» στη χώρα του, απηύθυνε σήμερα ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες της συριακής αντιπολίτευσης, ο Μισέλ Κίλο, στη διάρκεια των συνομιλιών του στη Μόσχα με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η Συρία έχει γίνει η αρένα μιας διεθνούς σύγκρουσης. Ως αντιπρόσωποι των δημοκρατικών δυνάμεων, θεωρούμε ότι είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Συρία», δήλωσε ο Κίλο, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Η Ρωσία είναι μια από τις σπάνιες χώρες, εάν δεν είναι η μοναδική, που συνεργάζεται ενεργά με τη συριακή κυβέρνηση και με τις διάφορες δυνάμεις της (συριακής) αντιπολίτευσης για την εφαρμογή του σχεδίου του Κόφι Ανάν», δήλωσε από την πλευρά του ο Λαβρόφ, σύμφωνα με το Ιτάρ-Τας.

Ο νέος πρόεδρος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, ο Κούρδος Αμπντέλ Μπάσετ Σάιντα, αναμένεται την Τετάρτη στη ρωσική πρωτεύουσα, μετά τη διάσκεψη των Φίλων της Συρίας στο Παρίσι, την οποία μποϊκοτάρισε η Ρωσία, όπως και η Κίνα, οι δυο κυριότεροι σύμμαχοι του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή