Την παραίτησή του υπέβαλε με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό, ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ν. Νικολόπουλος. Νέος υφυπουργός Εργασίας ορίστηκε με απόφαση του Αντώνη Σαμαρά, ο βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή του ο κ. Νικολόπουλος, μόνη αιτία της παράιτησής του είναι η πεποίθησή του πως «το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης με την τρόικα και η διόρθωση των σημαντικών στρεβλώσεων στα εργασιακά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και προνοιακά ζητήματα «θα έπρεπε να έχουν τεθεί εμφατικά στο τραπέζι των συζητήσεων από την αρχή».
«Εύχομαι να κάνω λάθος. Ωστόσο, επειδή προσωπικά μου είναι αδύνατο, να αισθάνομαι ανακόλουθος με τα πιστεύω μου και σε όσα διεκήρυττα ως Τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, προτίμησα να αποχωρήσω από την κυβέρνηση, μη θέλοντας να της δημιουργώ εγγενή προβλήματα από την αρχή κιόλας του βίου της», σημειώνει.
Ο κ. Νικολόπουλος επισημαίνει επίσης ότι ο ίδιος ουδέποτε αρνήθηκε «τις δύσκολες μάχες», αλλά και ουδέποτε έβαλε οποιαδήποτε καρέκλα «πάνω από την απαράβατη αρχή του ότι ο πολιτικός οφείλει να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον με οποιοδήποτε προσωπικό ή άλλο κόστος».
Δηλώνει ακόμη πως παραμένει στη Νέα Δημοκρατία «απλός στρατιώτης του πατριωτικού του καθήκοντος» και συνεχίζει, όπως επισημαίνει, να στηρίζει την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό. Εκφράζει τέλος τις ευχαριστίες του προς τον κ. Σαμαρά για την τιμή που του έκανε να τον εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα και του εύχεται «να μας κάνει όλους περήφανους».«Αυτό θέλω, αυτό περιμένω, σε αυτό ελπίζω, γι’ αυτό αγωνίζομαι» καταλήγει ο κ. Νικολόπουλος.
Σ. Κεδίκογλου: Τελικά δεν είναι όλοι για τα δύσκολα
Δηκτικό ήταν το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου για την παραίτηση του κ. Νικολόπουλου. Τελικά δεν είναι όλοι για τα δύσκολα ... μόλις χθες (ο κ. Νικολόπουλος) είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ... η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της, σχολίασε μεταξύ άλλων. 'Ανευ σημασίας χαρακτήρισε την παραίτηση από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Απαντώντας στο σχόλιο του Σίμου Κεδίκογλου αναφορικά με την παραίτησή του, ο κ. Νικολόπουλος επανέλαβε την στήριξή του στην κυβέρνηση.
«Είμαστε εδώ για τα δύσκολα, για να βοηθήσουμε την κυβέρνηση σε αυτό το σημαντικό αγώνα που δίνει. Αλλά είμαστε εδώ και για να βοηθήσουμε το λαό οπυ βρίσκεται σε μεγάλη δυσκολία», υπογράμμισε. Σημείωσε επίσης ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον νέο υφυπουργό Εργασίας, Ν. Παναγιωτόπουλο, και του ευχήθηκε όπως είπε, «τα καλύτερα», διαβεβαιώνοντας ότι θα είναι τόσο κοντά στον ίδιο, όσο και στον υπουργό Ι. Βρούτση.
Αντιδράσεις των κομμάτων
«Η στάση του κ. Νικολόπουλου αναδεικνύει το αυτονόητο που θα έπρεπε να πράξουν όσα στελέχη της κυβέρνησης σέβονται τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις έναντι των ψηφοφόρων τους» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως η παραίτηση «αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι η επαναδιαπραγμάτευση εγκαταλείφθηκε την ημέρα των εκλογών».
«Η ταφόπλακα στην "επαναδιαπραγμάτευση" και η προσχώρηση του κ. Σαμαρά στο μνημονιακό "δόγμα Στουρνάρα" έχει συνέπειες», σχολίαζε νωρίτερα μέσω twitter ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης .
Να εξηγήσει πλήρως και άμεσα τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτησή του, μία μόλις ημέρα μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, καλούν το Νίκο Νικολόπουλο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2207251 .
«Σήμερα συνέβη το αδιανόητο. Υπουργός της κυβέρνησης ψηφίζει τις προγραμματικές δηλώσεις της και αμέσως μετά παραιτείται ισχυριζόμενος την αδυναμία του να υπηρετήσει άλλα από αυτά που διακήρυττε ως τομεάρχης υπουργείου Εργασίας. Έτσι επιβεβαιώνεται πανηγυρικά ότι η διαπραγμάτευση ήταν προεκλογικό παραμύθι που εγκαταλείπεται από την 1η ημέρα λειτουργίας της κυβέρνησης», σημειώνει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του κόμματος Χρήστος Ζώης.
Για «κατάρρευση» της κυβέρνησης κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών. «Αποδεικνύεται ότι τα τρία κόμματα που συγκροτούν την Κυβέρνηση υφάρπαξαν την ψήφο του λαού, τάζοντας επαναδιαπραγμάτευση, η οποία οδηγήθηκε στις καλένδες. Ο κ. Νίκος Νικολόπουλος δεν μπορούσε να είναι περισσότερο σαφής και σίγουρα δεν ανήκει στη λαϊκίζουσα αντιπολίτευση», προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Σε δύο εβδομάδες παραιτήσεις τριών υπουργών δημιουργούν παγκόσμιο ρεκόρ άξιο να καταγραφεί στα ρεκόρ Γκίνες», αναφέρει ο ΛΑΟΣ. «Αν η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, είναι εύκολο να φανταστεί ο οποιοσδήποτε τι έχει να γίνει στην Κυβέρνηση το απομεσήμερο», συμπληρώνει.
«Η πρωτότυπη όντως παραίτηση του κ. Νικολόπουλου από το κυβερνητικό σχήμα φανερώνει την τεράστια αδυναμία του πολιτικού προσωπικού των κομμάτων εξουσίας: Ως αντιπολιτευόμενοι υψώνουν στεντόρεια φωνή, όταν όμως τους ανατεθούν ευθύνες, η όψη ξεθωριάζει και κρατούν τις πιο σιββυλικές (απο)στάσεις» σχολίασαν οι Οικολόγοι-Πράσινοι.
«Από τη μια ψηφίζουν προγραμματικές δηλώσεις με το βασικό περιεχόμενο των οποίων δεν βρίσκουν σημεία σύγκλισης, από την άλλη παραιτούνται στηρίζοντας τον αρχηγό τους, με τον οποίο διαφωνούν» προστίθεται στη σχετική τους ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνουν πως έτσι αποτυπώνεται η κρίση του πολιτικού συστήματος: «Ένα σύστημα που βασίζεται στο φαίνεσθαι και όχι στην πολιτική ουσία. Με τις επιλογές του ο πρωθυπουργός έδειξε στην πράξη τι σημαίνει αδύναμη κυβέρνηση».
Το βιογραφικό του Νίκου Παναγιωτόπουλου
Γεννήθηκε στην Καβάλα στις 18 Αυγούστου 1965. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά και τις διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Μιλά αγγλικά, γαλικά και ιταλικά.
Στη διάρκεια των σπουδών του ήταν μέλος της Νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας, ΟΝΝΕΔ και της προσκείμενης φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.
Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό ως μέλος του Ναυτικού Ομίλου Καβάλας (ΝΟΚ) και υπήρξε πρωταθλητής Βόρειας Ελλάδας στην κολύμβηση (1978-1979) και μέλος της εθνικής ομάδας νέων στην υδατοσφαίριση την περίοδο 1980-1981.
Το διάστημα 1998-2004, διετέλεσε μέλος της Νομαρχιακής Εκτελεστικής Επιτροπής (ΝΟΜΕΚΕ) της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής (ΝΟΔΕ) της Νέας Δημοκρατίας Καβάλας.
Το Σεπτέμβριο του 2007 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Καβάλας με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ και τον Οκτώβριο, εξελέγη γραμματέας της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
Το διάστημα 1992-2000, εργάστηκε στην εταιρία Μάρμαρα Καβάλας ΑΕ στο Τμήμα Εξαγωγών και στη συνέχεια ως διευθυντής Πωλήσεων και Marketing ενώ υπήρξε και μέλος του ΔΣ της εταιρίας.
Την περίοδο 1998-2000, διετέλεσε γραμματέας του Συνδέσμου Βιομηχάνων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στη συνέχεια υπήρξε ειδικός σύμβουλος του συνδέσμου.
Το 1999 έγινε μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας.
Στις 29 Ιουνίου 2012, εξελέγη κοσμήτορας της Βουλής των Ελλήνων που προέκυψε από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.