Μυστικές συγκινήσεις χορευτικής ιεροτελεστίας

Δευτέρα, 09 Ιουλίου 2012 18:33

Σκηνή από το «Continu», την τελετουργικού χαρακτήρα χορογραφία που θα παρουσιάσει στο Ηρώδειο η ομάδα της Σάσα Βάλτς

A- A A+

Η αέναη κίνηση των δυνάμεων της φύσης κυριαρχεί στη νέα παράσταση της διάσημης Γερμανίδας χορογράφου Σάσα Βαλτς, με τίτλο «Continu», που παρουσιάζεται στο Ηρώδειο, την Τετάρτη 11 Ιουλίου, στις 9.30 το βράδυ.

Η Σάσα Βαλτς επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών, 6 χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση της στη χώρα μας, με τη «σωματική» τριλογία «Körper».

Τα πάντα ρει

Υπό τους ήχους του συμφωνικού έργου «Arcana» του Edgard Varese, των Claude Vivier, Β. Α. Μότσαρτ και του σόλο κρουστών «Rebonds A» του Ιάννη Ξενάκη, που θα αποδώσει ζωντανά ο μουσικός Robyn Schulkowsky, 24 χορευτές ερμηνεύουν μία εντυπωσιακή, «αρχαϊκή» χορογραφία. Η 49άχρονη Βαλτς επιλέγει για πυρήνα της μουσικής της το συμφωνικό έργο «Arcana», στο οποίο ο Βαρέζε, ενενήντα χρόνια πριν «πάντρευε» το καλλιτεχνικό με το επιστημονικό περιεχόμενο, δημιουργώντας ένα καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, που δεν ήταν απλώς καινοτόμο, αλλά συγκλονιστικό, μία κολοσσιαία έκρηξη δημιουργίας.

Οι κινήσεις, η μουσική και τα οπτικά ερεθίσματα σφύζουν από ένταση και ενέργεια, δημιουργώντας μία σύνθεση τελετουργικού χαρακτήρα, που παραπέμπει στην αιώνια ροή της ζωής και της φύσης, όπως υποδηλώνει ο τίτλος «Continu» και διαπραγματεύεται την αντίθεση ανάμεσα στην πρωτογενή ενστικτώδη συγκίνηση και την πνευματικότητα, συσχετίζοντας άτομο και ομάδα.

Οι ρίζες του «Continu» βρίσκονται στα μεγάλα έργα που η Βαλτς παρουσίασε το 2009, για τα εγκαίνια των μουσείων Neues Museum του αρχιτέκτονα David Chipperfield στο Βερολίνο και του Maxxi της Zaha Hadid στη Ρώμη.

Πληροφορίες

Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Αθήνα, τηλ.: 210 3241807. Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου (με διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: 40 (VIP), 35 (ζώνη Α), 25 (ζώνη Β), 20 (ζώνη Γ), 15 (άνω διάζωμα, φοιτητικό ζώνης Γ), 10 (φοιτητικό, ΑΜΕΑ) ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς