Συμμορίες Ελλήνων επιτίθενται συστηματικά εναντίον μεταναστών και οι αρχές αγνοούν ή αποθαρρύνουν τα θύματα από το να καταγγείλουν τα περιστατικά με αποτέλεσμα να υπάρχει ατιμωρησία, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης Human Rights Watch.
Η οργάνωση υπογραμμίζει ότι η πραγματική έκταση της ξενοφοβικής βίας στην Ελλάδα δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς πολλά περιστατικά δεν αναφέρονται στις αρχές και τα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι αξιόπιστα.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι επιθέσεις πραγματοποιούνται τη νύχτα, σε πλατείες ή κοντά σε αυτές, από ομάδες δραστών με σκούρα ρούχα και καλυμμένα πρόσωπα, που χρησιμοποιούν ξύλα, μπουκάλια ή απλώς τις γροθιές τους.
Τα θύματα ανέφεραν ότι η αστυνομία τα αποθάρρυνε από το να καταγγείλουν επισήμως τα περιστατικά, ενώ κάποια από αυτά ανέφεραν ότι τα προειδοποίησαν μάλιστα ότι θα τα συλλάμβαναν αν επέμεναν.
Παράλληλα, η έκθεση αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι δράστες είναι μέλη ή έχουν δεσμούς με τοπικές ομάδες αυτόκλητων τιμωρών και με τη Χρυσή Αυγή. Η οργάνωση αναφέρει ότι δεν έχει στοιχεία ότι το κόμμα κατευθύνει τις βίαιες επιθέσεις, αλλά ότι μέλη του έχουν εμπλακεί σε συγκεκριμένες επιθέσεις.
Η έκθεση περιέχει μαρτυρίες κατοίκων και ενός αστυνομικού που ανέφεραν ότι μέλη του κόμματος εμπλέκονται σε ξυλοδαρμούς μεταναστών, ενώ δεν παραλείπει να επισημάνει καταγγελίες περί σχέσεων μεταξύ αστυνομίας και μελών της Χρυσής Αυγής.
«Μετανάστες και αιτούντες άσυλο μίλησαν στο Human Rights Watch για περιοχές που δεν πλησιάζουν στη διάρκεια της νύχτας στην Αθήνα λόγω φόβων για επιθέσεις, συχνά από μαυροφορεμένους Έλληνες με πρόθεση να ασκήσουν βία», αναφέρει η έκθεση.
«Παρόλο που οι τουρίστες είναι καλοδεχούμενοι, μετανάστες και αιτούντες άσυλο αντιμετωπίζουν εχθρικό περιβάλλον, μπορεί να βρεθούν υπό κράτηση υπό απάνθρωπες και ταπεινωτικές συνθήκες, να κινδυνεύουν με ένδεια και να πέσουν θύματα ξενοφοβικής βίας», προσθέτει.
Η HRW επισημαίνει ότι η έκθεσή της βασίζεται σε συνεντεύξεις με 59 άτομα που έπεσαν θύματα ή ξέφυγαν από ρατσιστικά επεισόδια μεταξύ του Αυγούστου του 2009 και του περασμένου Μαΐου. Ανάμεσα σε αυτά ήταν 51 σοβαρές επιθέσεις, ενώ δύο από τα θύματα ήταν έγκυες.
Πηγή: Reuters