Βοσνία: 17η επέτειος της σφαγής της Σρεμπρένιτσα

Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012 11:46

A- A A+

Χιλιάδες μουσουλμάνοι συγκεντρώνονται σήμερα στη Σρεμπρένιτσα, στην ανατολική Βοσνία, όπου θα ενταφιασθούν 520 ακόμη θύματα της σφαγής 8.000 μουσουλμάνων πριν από 17 χρόνια από τις σερβικές δυνάμεις της Βοσνίας.

Η ταφή των λειψάνων που έχουν βρεθεί σε ομαδικούς τάφους και έχουν αναγνωρισθεί οργανώνεται κάθε χρόνο στο Ποτοτσάρι, με την ευκαιρία της επετείου της σφαγής. Μέχρι σήμερα, 5.137 θύματα έχουν ενταφιασθεί στο νεκροταφείο του μνημείου στη σφαγής.

Σύμφωνα με τους οργανωτές, τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι αναμένονται φέτος στις τελετές μνήμης.

Τον Ιούλιο του 1995 οι σερβικές δυνάμεις εισβάλοντας στη Σρεμπρένιτσα, που είχε κηρυχτεί από τον ΟΗΕ ασφαλής ζώνη, εκτέλεσαν περισσότερους από 8.000 άμαχους άντρες και έφηβους βοσνιακής-μουσουλμανικής εθνότητας και έριξαν τα πτώματα σε ομαδικούς τάφους.

REUTERS

Αφού διέφευγαν επί χρόνια, ο στρατιωτικός και ο πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς και Ράντοβαν Κάρατζιτς αντίστοιχα δικάζονται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία και για την ευθύνη τους στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με απόφαση που έλαβε το 2007, χαρακτήρισε τη σφαγή «πράξη γενοκτονίας».

Πρόσφατα ωστόσο ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς με δηλώσεις του στον Τύπο αμφισβήτησε ότι η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα ήταν γενοκτονία, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις κα προβληματισμό στη Δύση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή