Γ.Παπανδρέου: Το κλίμα αβεβαιότητας είναι πιο επικίνδυνο απο τη λιτότητα

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012 14:46
UPD:14:47
ΑΠΕ-ΜΠΕ/PIXEL/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

A- A A+

«Οι μεταρρυθμίσεις και η δημιουργία μιας ανταγωνιστικής οικονομίας εξακολουθούν να είναι και σήμερα το μεγαλύτερο ζήτημα για την Ελλάδα», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, από τη Θεσσαλονίκη, όπου πραγματοποιείται συνάντηση των σοσιαλιστών ηγετών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, χαρακτήρισε «το κλίμα αβεβαιότητας πιο επικίνδυνο ακόμη και από τη λιτότητα», καθώς όπως είπε «οι άνθρωποι δεν καταναλώνουν, οι τράπεζες δεν δανείζουν και δεν γίνονται επενδύσεις, ούτε από Έλληνες ούτε από ξένους».

Επισήμανε την αναγκαιότητα για τη λήψη δύσκολων αποφάσεων για το χρηματοπιστωτικό σύστημα τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ιταλία, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει πρόβλημα, όμως δεν είναι αυτή το πρόβλημα, αλλά το αν θα έχουμε μια ισχυρή πολιτικά και οικονομικά Ευρωπαϊκή Ένωση».

Παράλληλα, επέρριψε ευθύνες στην Ε.Ε. για καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της κρίσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ήταν πάντα ένα βήμα πίσω από τις αγορές, και έχει μεγάλη ευθύνη γι αυτό».

Ο κ. Παπανδρέου έκανε ειδική αναφορά στο χρέος που κληρονόμησε από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και στη μεγάλη πίεση κάτω από την οποία βρέθηκε το ΠΑΣΟΚ γιατί έπρεπε σε μικρό χρονικό διάστημα να κάνει μεγάλες μεταρρυθμίσεις και ταυτόχρονα να εφαρμόσει πρόγραμμα λιτότητας.

Τάχθηκε, τέλος, υπέρ της ενίσχυσης της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα, αναφέροντας ειδικά τη λειτουργία των ΜΜΕ, για τα οποία είπε ότι «πολλές φορές είναι αιχμάλωτα μεγάλων συμφερόντων».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή