Οι Ισραηλινοί αποχωρούν από τη Ραμάλα

HΠΑ: «Αναποτελεσματικός» ο Αραφάτ
Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2002 10:25
UPD:11:17
A- A A+

O IΣΡΑΗΛΙΝΟΣ στρατός αποχώρησε σήμερα το πρωί από τη Ραμάλα όπου είχε εισβάλει κατά τη διάρκεια της νύχτας καταστρέφοντας ένα κτίριο του αρχηγείου του Γιάσερ Αραφάτ σε αντίποινα για τη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας στο βόρειο Ισραήλ http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/06/06/222094.htm .

Στη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης, στην οποία μετείχαν 50 ισραηλινά άρματα μάχης, θωρακισμένα οχήματα και έξι εκσκαφείς, σκοτώθηκε ένα μέλος της φρουράς του παλαιστίνιου προέδρου και τραυματίστηκαν άλλοι επτά Παλαιστίνιοι. Πηγές της παλαιστινιακής ασφάλειας ανέφεραν ότι ο Αραφάτ βρισκόταν μέσα στα γραφεία όταν ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ αλλά είναι ασφαλής και παραμένει στο συγκρότημα.

Ο στρατός με ανακοίνωση του επιβεβαίωσε την επιχείρηση τονίζοντας ότι το αρχηγείο του Αραφάτ «είναι το ζωτικό κέντρο της Παλαιστινιακής Αρχής που είναι άμεσα υπεύθυνη για την τρομοκρατία».

Οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν τα ξημερώματα και από την αυτόνομη παλαιστινιακή πόλη Ναμπλούς. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν εισβάλει στην πόλη την περασμένη Παρασκευή και είχαν επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Η κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν επέρριψε την ευθύνη για τη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας στον Αραφάτ κατηγορώντας τον για μια ακόμα φορά ότι δεν κάνει τίποτα για να εμποδίσει τέτοιου είδους ενέργειες. Σύμφωνα μάλιστα με σημερινά δημοσιεύματα ισραηλινών εφημερίδων, ο πρόεδρος της χώρας Μοσέ Κατσάβ κάλεσε «τον ελεύθερο κόσμο να διακόψει τις σχέσεις του με τον παλαιστίνιο ηγέτη».

Εν τω μεταξύ, ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ έφθασε σήμερα στην Ουάσινγκτον και θα συναντηθεί αύριο με τον αμερικανό ομόλογό του Τζορτζ Μπους στο Καμπ Ντέιβιντ με βασικό θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στο Μεσανατολικό.

Την προσεχή Δευτέρα ο πρόεδρος Μπους πρόκειται να συναντηθεί στην Ουάσινγκτον και με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν «αναποτελεσματικό» τον παλαιστίνιο πρόεδρο, Γιάσερ Αραφάτ, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να τον εμπιστευθούν και γι' αυτό - αφήνουν να εννοηθεί - ότι αναζητούν επαφές με άλλους παλαιστίνιους ηγέτες στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Πηγές: AΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή