Στήριξη των εξαθλιωμένων πολιτών ζητεί ο Ευ. Στυλιανίδης

Πέμπτη, 12 Ιουλίου 2012 18:47

Ο εκσυγχρονισμός και εξορθολογισμός των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η δημιουργία της Πολιτικής Κοινωνικής Ασπίδας και η διαχείριση των απορριμμάτων ήταν τα κύρια θέματα της συνάντησης του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη (δεξιά) με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γιοχάνες Χαν (αριστερά).

A- A A+

Ο εκσυγχρονισμός και εξορθολογισμός των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η δημιουργία της Πολιτικής Κοινωνικής Ασπίδας και η διαχείριση των απορριμμάτων ήταν τα κύρια θέματα της συνάντησης του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γιοχάνες Χαν.

Όπως δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης, εμπειρογνώμονες της Task Force θα συντρέξουν τους δήμους προκειμένου να εκσυγχρονιστούν οι δομές και η λειτουργία τους ώστε να αποκτήσουν καλύτερη διοίκηση και να υπάρξει βέλτιστη οικονομική διαχείριση. Στη διαδικασία αυτή θα ζητηθεί και η συνδρομή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο οποίος διαθέτει 500 εκατ. από το ΕΣΠΑ για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά την Πολιτική Κοινωνικής Ασπίδας, θα χρηματοδοτηθεί μέσω της κρατικής χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ και από χρήματα που θα εξοικονομηθούν με την αναδιοργάνωση των δήμων.

Ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε ότι οι δήμοι γνώρισαν μείωση 61% των πόρων τους την τελευταία διετία και πρέπει να υποστηριχθούν καθώς αποτελούν το «μόνο ζωντανό δίκτυο κοινωνικής προστασίας». Συγχρόνως, υπογράμμισε στον κ. Χαν την αναγκαιότητα να υποστηριχθεί η «τάξη των εξαθλιωμένων συμπολιτών μας».

Από την πλευρά του ο κ. Χαν αντιπρότεινε ως λύση την αναζήτηση όλων των αναξιοποίητων ευρωπαϊκών κονδυλίων τόσο εντός του ΕΣΠΑ όσο και σε Ταμεία και προγράμματα που δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί από την Ελλάδα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι επείγει η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων για να επισπευσθούν οι διαδικασίες κλεισίματος των χωματερών. Καθώς τα εμπλεκόμενα υπουργεία είναι πολλά –Εσωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος– ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε τη γνώμη ότι ίσως θα πρέπει να οριστεί επισπεύδων υπουργός.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή