Σφοδρές μάχες στη Δαμασκό

Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2012 12:03
UPD:14:15

Ρίψεις όλμων και πυροβολισμοί αναφέρθηκαν σε αρκετές περιοχές καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις συγκρούονται με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.

A- A A+

Μερικές από τις σφοδρότερες μέχρι στιγμής μάχες από την έναρξη των συγκρούσεων σημειώνονται από χθες στη Δαμασκό, σύμφωνα με κατοίκους και ακτιβιστές.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι συριακά στρατεύματα υποστηριζόμενα από τεθωρακισμένα οχήματα εισήλθαν στη συνοικία Μιντάν στο κέντρο της πρωτεύουσας για να εκδιώξουν τους αντάρτες που έχουν προωθηθεί σε απόσταση αναπνοής από σημαντικά κρατικά κτίρια. Σύμφωνα με ακτιβιστές, πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανάπτυξη μονάδων πεζικού στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οχήματα μάχης έλαβαν θέσεις κατά μήκος των κεντρικών δρόμων της Μιντάν, μια στρατηγικής σημασίας σουνιτική μουσουλμανική συνοικία, καθώς οι αντάρτες αποσύρθηκαν σε στενούς δρόμους της συνοικίας στην οποία ακούγονται σποραδικά πυρά.

Ρίψεις όλμων και πυροβολισμοί αναφέρθηκαν σε αρκετές περιοχές καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις συγκρούονται με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχει χαρακτηρίσει τις συγκρούσεις στη Συρία εμφύλιο πόλεμο, κάτι που σημαίνει ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές υπόκεινται πλέον στις Συνθήκες της Γενεύης για το δίκαιο του πολέμου και μπορεί να κατηγορηθούν για εγκλήματα πολέμου.

Για εκβιασμό κατηγορεί ο Λαβρόφ τη Δύση

Εν τω μεταξύ, αμετακίνητος ως προς τη στάση της Μόσχας απέναντι στη Συρία εμφανίσθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, λίγο πριν τις συνομιλίες του με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ενώ κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι ασκούν «εκβιασμό» για να πιέσουν τη Ρωσία να δεχθεί τη λήψη μέτρων κατά του καθεστώτος της Δαμασκού.

Παρά τις διεθνείς πιέσεις, ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Μόσχα είναι αντίθετη με το προσχέδιο απόφασης που συζητείται στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την επέκταση της αποστολής των παρατηρητών στη Συρία, στην οποία περιλαμβάνεται η απειλή για επιβολή περαιτέρω κυρώσεων, και δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα ότι οι απειλές αυτές έχουν «στοιχεία εκβιασμού».

«Προς μεγάλη μας λύπη, παρατηρούνται στοιχεία εκβιασμού. Μας λένε ότι εάν δεν συμφωνήσετε στην υιοθέτηση του ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας που επικαλείται το άρθρο 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, τότε θα αρνηθούμε την παράταση της εντολής για την αποστολή των παρατηρητών», είπε ο Λαβρόφ.

Το έβδομο άρθρο του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ ρυθμίζει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα χρήσης ενόπλων δυνάμεων σε περίπτωση απειλής για την ειρήνη ή επιθετικών ενεργειών εναντίον οποιουδήποτε κράτους.

«Δεν θα είμαστε σε θέση να επιτρέψουμε την έγκριση απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που δεν θα βασίζεται στις συμφωνίες της Γενεύης», είπε αναφερόμενος στο ειρηνευτικό σχέδιο που συμφωνήθηκε στις 30 Ιουνίου.

«Εάν οι εταίροι μας αποφασίσουν να προβάλουν έτσι κι αλλιώς βέτο στην απόφασή μας, τότε η αποστολή του ΟΗΕ δεν θα διαθέτει εντολή και θα πρέπει να φύγει από τη Συρία. Θα είναι κρίμα», δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Το να ελπίζει κανείς ότι η Μόσχα θα πείσει τον Ασαντ να αποχωρήσει δεν είναι ρεαλιστικό... Ο πρόεδρος Ασαντ δεν θα αποχωρήσει, όχι διότι τον υποστηρίζουμε, αλλά διότι απλώς ένα απολύτως σημαντικό τμήμα του πληθυσμού της Συρίας τον υποστηρίζει», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή