Η «πράσινη» Apple και μια λάθος στροφή

Τρίτη, 17 Ιουλίου 2012 11:07
UPD:11:07

A- A A+

Πριν από λίγες ημέρες, ο τεχνολογικός κολοσσός Apple αιφνιδίασε πολλούς ανακοινώνοντας την απόφασή του να εγκαταλείψει το αμερικανικό - εθελοντικό- πρόγραμμα περιβαλλοντικής πιστοποίησης ηλεκτρονικών, γνωστό και ως EPEAT. Η ανακοίνωση αμαύρωσε το «πράσινο» προφίλ της εταιρείας και προκάλεσε αντιδράσεις που την ανάγκασαν τελικά να επιστρέψει στο πρόγραμμα μετά από λίγα 24ωρα.

Στο σχετικό μητρώο, που στόχο έχει την προώθηση προϊόντων πιο φιλικών προς το περιβάλλον και του οποίου η Apple είναι ιδρυτικό μέλος, βρίσκονταν καταχωρημένα 39 laptops, notebooks και οθόνες του ομίλου. «Είπαν ότι η σχεδιαστική κατεύθυνσή τους δεν συνάδει πλέον με τις απαιτήσεις του EPEAT», δήλωσε ο Ρόμπερτ Φρίσμπι, διευθύνων σύμβουλος του προγράμματος, το οποίο δίνει πιστοποίηση σε ανακυκλώσιμα προϊόντα σχεδιασμένα με γνώμονα την ενεργειακή αποδοτικότητα και την ανακυκλωσιμότητα.

Η εταιρεία δεν γνωστοποίησε τους ακριβείς λόγους της αποχώρησής της, όμως ορισμένοι δεν αιφνιδιάστηκαν: κριτικοί σημείωναν ότι η εκτεταμένη χρήση κόλλας στα νέα MacBook Pro, με στόχο κατά πάσα πιθανότητα τη μείωση του κόστους των συσκευών, σήμαινε ότι πρακτικά ήταν σχεδόν αδύνατο να ανακυκλωθούν ή να επισκευαστούν. Να σημειωθεί ότι οι συσκευές iPhone και iPad δεν καλύπτονται από το πρόγραμμα.

Η απόφαση δεν χαροποίησε τους καταναλωτές, που μέχρι πρότινος έβλεπαν την Apple να προσπαθεί να δώσει το καλό παράδειγμα σε άλλες εταιρείες του κλάδου, π.χ. τροφοδοτώντας το νέο κέντρο δεδομένων της αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή εκδίδοντας περιβαλλοντικές εκθέσεις για καθένα από τα προϊόντα της. Οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν με την ανακοίνωση της πόλης του Σαν Φρανσίσκο ότι θα απαγορεύσει στις υπηρεσίες της να αγοράζουν υπολογιστές Mac. Το γεγονός θορύβησε τον όμιλο εν μέσω πληροφοριών ότι και άλλοι οργανισμοί και υπηρεσίες θα ακολουθούσαν.

«Γράψτε λάθος»

Έτσι, ούτε μια εβδομάδα αφότου ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το πρόγραμμα «πράσινης» πιστοποίησης, η Apple δημοσίευσε στη σελίδα της επιστολή, στην οποία υποστηρίζει ότι συνειδητοποίησε το «λάθος» της μετά από παράπονα πολλών καταναλωτών.

«Επικοινωνήσαμε πρόσφατα με πολλούς καταναλωτές πιστούς στην Apple, οι οποίοι απογοητεύτηκαν όταν έμαθαν ότι απομακρύναμε τα προϊόντα μας από το σύστημα βαθμολόγησης EPEAT», γράφει ο αντιπρόεδρος για θέματα μηχανικού εξοπλισμού του ομίλου Μπομπ Μάνσφιλντ. «Αναγνωρίζω ότι αυτό ήταν ένα λάθος και από σήμερα, όλα τα προϊόντα της Apple που πληρούν τις προδιαγραφές, επιστρέφουν στο EPEAT».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή