Συνέχεια έδωσε η Δράση στο ζήτημα που ανάκυψε τις τελευταίες ημέρες με τη «Νέα Ελληνική Γραμματική» για την Ε' και ΣΤ' δημοτικού, οδηγώντας στον «πόλεμο των φωνηέντων». Η Δράση επικρίνει, μεταξύ άλλων, τον Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση που πήρε στο θέμα.
Αφορμή για το όλο ζήτημα στάθηκε άρθρο δασκάλας σχολείου της Ραφήνας, στο οποίο κατηγορούσε τους συντάκτες της Γραμματικής ότι καταργούν από την ελληνική γλώσσα τα φωνήεντα η, υ, ω. Τους ισχυρισμούς αυτούς αντέκρουσαν τόσο ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας Ι. Καζάζης όσο και 140 πανεπιστημιακοί, αποδίδοντας ουσιαστικά το όλο ζήτημα σε σύγχυση των φθόγγων (δηλαδή των ήχων) με τα γράμματα (δηλαδή με τη γραπτή απεικόνιση των ήχων) από την πλευρά της δασκάλας.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, που είναι σύμφωνα με το νόμο επιστημονικός σύμβουλος του υπουργείου Παιδείας, τόνισε ότι κανένα γράμμα από τα 24 που χρησιμοποιούμε στο γραπτό λόγο δεν αφαιρείται ούτε παραλείπεται από τη Γραμματική.
Εξήγησε ακόμη ότι τα φωνήεντα, δηλαδή οι φωνηεντικοί φθόγγοι, είναι πέντε (5) (a, e, i, o, u), ενώ τα γράμματα, δηλαδή η γραπτή απόδοσή τους, είναι δώδεκα (12): επτά μονά γράμματα (α, ε, ι, η, υ, ο, ω) και πέντε διγράμματα: τα ει, οι, υι (για τη γραπτή απόδοση του φθόγγου /i/), το αι (για την απόδοση του /e/), και το ου (για τη γραπτή απόδοση του /u/)».
Ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, τόνισε ακόμη ότι «σε πολύ παλαιότερες -προεπιστημονικές- σχολικές γραμματικές συγχέονταν οι φθόγγοι (ό,τι προφέρουμε) με τα γράμματα (ό,τι γράφουμε). Αντίθετα, στην εν χρήσει σχολική «Νέα Ελληνική Γραμματική της Ε' και ΣΤ' Δημοτικού», και η επιστημονική διάκριση ακουόμενων ήχων και γραφόμενων συμβόλων παρουσιάζεται με απλότητα και ακρίβεια, και η άσκηση των μαθητών στην ορθή γραφή είναι συστηματική και αναλυτική μέσα από σαφείς και κατάλληλες ασκήσεις.
Ωστόσο, για οργανωμένο σχέδιο διάλυσης της γραμματικής και της γλώσσας, που «γίνεται με "επιστημονική" υποστήριξη βαρέος πυροβολικού 140 πανεπιστημιακών» έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας. «Επομένως, πόλεμος! Γρηγορείτε Συνέλληνες!» κατέληγε η δήλωση του κ. Πολύδωρα.
Η Δράση στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι ένα καθαρά γλωσσολογικό ζήτημα, η διαφοροποίηση φθόγγων και γραμμάτων στην ελληνική -ιστορική- ορθογραφία, έχει γίνει αφορμή για την επανάληψη των γνωστών θεωριών συνωμοσίας, για τα σκοτεινά κέντρα που θέλουν να αλλοιώσουν την ελληνική γλώσσα και να εξαφανίσουν τον ελληνισμό. Όπως αναφέρει, «είναι θλιβερό ότι τις θεωρίες αυτές τις ενστερνίζονται και τις προωθούν δάσκαλοι, από τους οποίους έχουμε δικαιολογημένη την απαίτηση να γνωρίζουν στοιχειώδη γραμματική … Ωστόσο, οι δάσκαλοι αυτοί δεν ξέρουν καν τι είναι οι φθόγγοι και τι σχέση έχουν με τα γράμματα». Παράλληλα, βάλλει κατά του κ. Πολύδωρα: «Ακόμη χειρότερο είναι ότι αντίστοιχη άγνοια βασικών εννοιών γλωσσικών εννοιών επέδειξε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής κ. Βύρων Πολύδωρας, δοθέντων τόσο των υψηλών πολιτικών αξιωμάτων που κατείχε στο παρελθόν, όσο και της φήμης του δεινού ρήτορα που τον συνόδευε, και με περισσή ευκολία υιοθέτησε την τελευταία ανοησία της μόδας που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο».