Βουλγαρία: Αυξάνονται τα θύματα της επίθεσης σε λεωφορείο με Ισραηλινούς

Το Ιράν «δείχνει» ο Νετανιάχου
Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2012 20:57
UPD:19/07/2012 00:56

Τουλάχιστον τέσσερις είναι οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες από την έκρηξη σε λεωφορείο με Ισραηλινούς τουρίστες, έξω από το αεροδρόμιο της βουλγαρικής πόλης Μπουργκάς.

A- A A+

Τουλάχιστον έπτά είναι οι νεκροί και δεκάδες οι τραυματίες από την έκρηξη σε λεωφορείο με Ισραηλινούς τουρίστες, έξω από το αεροδρόμιο της βουλγαρικής πόλης Μπουργκάς. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, επρόκειτο για βομβιστική επίθεση, ενώ έκανε γνωστό πως 32 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Την ίδια ώρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έσπευσε να χρεώσει στο Ιράν την τρομοκρατική ενέργεια.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος της πόλης ανέφερε πως η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή, προσθέτοντας πως εκρηκτικός μηχανισμός είχε πιθανότατα τοποθετηθεί στο λεωφορείο. Ισραηλινή αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο έδωσε μία άλλη εκδοχή για τα αίτια της έκρηξης, αναφέροντας πως πιθανότατα επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμιν Νετανιάχου έσπευσε να κατηγορήσει το Ιράν. «Όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο Ιράν» είπε και διεμήνυσε πως το Ισραήλ θα απαντήσει αποφασιστικά.

«Χάος, αίμα και φρίκη». Με αυτά τα λόγια αναφέρθηκε στη βομβιστική επίθεση αυτόπτης μάρτυρας, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι TV 7, το οποίο διέκοψε το πρόγραμμά του, για να μεταδώσει απευθείας έκτακτο ρεπορτάζ για το τραγικό περιστατικό, όπως και όλα τα υπόλοιπα ραδιοτηλεοπτικά μέσα της Βουλγαρίας.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, που μετέδωσε η δημόσια βουλγαρική τηλεόραση «ΒΝΤ», λίγο πριν την αιματηρή βομβιστική επίθεση εναντίον του λεωφορείου με τους 40 Ισραηλινούς τουρίστες, που μόλις είχαν αποβιβαστεί από το αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Μπουργκάς, άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στο γραφείο του ταξιδιωτικού πρακτορείου που είχαν διοργανώσει την εκδρομή, στο Μπουργκάς, και είπε, ότι «οι Ισραηλινοί θα γίνουν δεκτοί με δύο βόμβες».

Ένας από τους τουρίστες πού διασώθηκαν, ήταν ένας ηλικιωμένος άνδρας, που είχε μεταναστεύσει πριν από χρόνια στο Ισραήλ από τη Βουλγαρία. Στάθηκε τυχερός, γιατί, λίγα δευτερόλεπτα πριν την από έκρηξη, είχε κατέβει από το λεωφορείο για να καπνίσει.

Στο μεταξύ, τοπικός οδηγός ταξί ανέφερε στο «ΒΝΤ», ότι το σταθμευμένο σε απόσταση λίγων μέτρων, από το μοιραίο πούλμαν όχημά του, «καταστράφηκε, κυριολεκτικά», από την έκρηξη, ενώ ο ίδιος, όπως είπε χαρακτηριστικά, «βρέθηκε λουσμένος στο αίμα».

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλέβνελιεφ, ο πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, οι υπουργοί Εσωτερικών,Τσβετάνοφ και Εξωτερικών Μλαντέβοφ, όπως και άλλοι Βούλγαροι αρμόδιοι, αναχώρησαν άμεσα για τον τόπο του αιματηρού συμβάντος, όπως ανακοινώθηκε.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην περιοχή, την εκδρομή των Ισραηλινών στο Μπουργκάς, όπου καταφθάνουν πολλοί τουρίστες από τη Μέση Ανατολή για τις θερινές διακοπές τους στα παράλια της Βουλγαρίας, αλλά και για τα τοπικά καζίνο, είχε διοργανώσει βουλγαρική θυγατρική εταιρία, ταξιδιωτικού πρακτορείου της Κύπρου.

Το αεροδρόμιο της πόλης Μπουργκάς έκλεισε αμέσως μετά την έκρηξη και όπως ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης θα παραμείνει κλειστό έως ότου ολοκληρωθεί εξιχνίαση της βομβιστικής επίθεσης.

Καταδικάζουν την επίθεση η ΕΕ και ο Ομπάμα

Την επίθεση καταδίκασε η ΕΕ. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον εξέφρασε «πολύ μεγάλη λύπη», τονίζοντας πως «οι δράστες πρέπει να συλληφθούν, να καταδικαστούν». Σε ανάλογες δηλώσεις προέβησαν και Ευρωπαίοι Επίτροποι.

«Με τον πλέον σθεναρό τρόπο καταδίκασε» ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς την επίθεση, κάνοντας λόγο για «τρομοκρατία» και εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» της γαλλικής κυβέρνησης προς την ισραηλινή «στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του μίσους».

Αλλά και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε την «βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση» με στόχο Ισραηλινούς.

«Αυτές οι επιθέσεις εναντίον αθώων αμάχων, ανάμεσά τους και παιδιά, είναι αποκρουστικές», αναφέρει ο Ομπάμα σε ανακοίνωσή του, υπογραμμίζοντας την δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια του Ισραήλ.

«Οι ΗΠΑ θα σταθούν αλληλέγγυες με τους συμμάχους τους και θα προσφέρουν κάθε απαραίτητη βοήθεια για εντοπισμό των δραστών αυτής της επίθεσης, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη», επεσήμανε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή