Ανεμος δροσερών σινε επιλογών

Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012 09:55
UPD:29/11/2012 11:49

A- A A+

Καταιγιστική δράση, δράμα βασισμένο σε πραγματικό περιστατικό, κωμωδία, πολιτική σάτιρα και μια μακάβρια εξωφρενική παρωδία του 1944 αποτελούν τις κινηματογραφικές επιλογές της εβδομάδας, οι οποίες σε συνδυασμό με τη λυτρωτική πτώση της θερμοκρασίας θα προσφέρουν ευχάριστο διάλειμμα στους σινεφίλ που ετοιμάζουν τις βαλίτσες των διακοπών.

«Ο προστάτης»

Ο σκηνοθέτης Μπόαζ Γιακίν αναθέτει τον πρωταγωνιστικό ρόλο αυτής της ταινίας καταιγιστικής δράσης - φυσικά- στον Τζέισον Στέιθαμ, ο οποίος αναδείχτηκε από τον Γκάι Ρίτσι, που έψαχνε έναν άγνωστο ηθοποιό για την ταινία του «Lock, Stock and Two Smoking Barrels», και απογειώθηκε με το «Snatch» και τη σειρά ταινιών «The Transporter». Αυτήν τη φορά, ο Αγγλος ηθοποιός υποδύεται έναν δευτεροκλασάτο παλαιστή του κυκλώματος μεικτών πολεμικών τεχνών, που η ρωσική μαφία σκοτώνει την οικογένειά του, όταν εκείνος «πουλάει» έναν στημένο αγώνα. Κυνηγημένος και στοιχειωμένος από τις ενοχές, συναντά ένα δωδεκάχρονο κορίτσι, που, επίσης, προσπαθεί να ξεφύγει από τους ίδιους διώκτες, αφού γνωρίζει ένα μεγάλο τους μυστικό. Το καστ συμπληρώνουν οι Κρις Σάραντον, Τζέιμς Χονγκ, Ρόμπερτ Τζον Μπερκ, Ανσον Μάουντ και Βίκτορ Πάγκαν, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο παραγωγός της ταινίας, Λόρενς Μπέντερ, («Pulp Fiction», «Reservoir Dogs», «From Dusk Till Dawn», «Kill Bill Vol. 1 και 2», «Inglourious Basterds») έχει αποσπάσει με τις ταινίες του 29 υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας εκείνο του καλύτερου ντοκιμαντέρ για το «An inconvenient truth», το οποίο προκάλεσε πρωτοφανή συζήτηση για την αλλαγή του κλίματος.

«17 κορίτσια»

Το γαλλικό δράμα των αδερφών Ντελφίν και Μιριέλ Κουλέν - με τους Λουίζ Γκρίνμπεργκ, Τζουλιέτ Νταρς, Κάρλο Μπραντ, Έσθερ Γκαρέλ- βασίζεται στο πραγματικό περιστατικό που συνέβη στις ΗΠΑ, το 2008, όταν 17 έφηβες μιας μικρής επαρχιακής πόλης, γνωρίζοντας ότι θα έρθουν σε ρήξη με τους πάντες, πήραν συλλογικά την απόφαση να μείνουν έγκυες ταυτόχρονα. Η ταινία έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο περσινό Φεστιβάλ Καννών, ήταν υποψήφια για Σεζάρ πρωτοεμφανιζόμενου φιλμ και απέσπασε ειδική μνεία της κριτικής επιτροπής του 13ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου κινηματογράφου, ειδικό βραβείο στο Torino Film Festival, βραβείο καλύτερης ταινίας πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο Deauville American Film Festival και διακρίθηκε ως καλύτερη ταινία, από την κριτική επιτροπή φοιτητών, στο Bratislava Film Festival.

«Ο σεφ και ο σεφ του»

Από τη Γαλλία έρχεται και η κωμωδία του Ντανιέλ Κοέν - με τους Ζαν Ρενό, Μικαέλ Γιουν, Ραφαέλ Αγκογιέ- που περιγράφει τις δυσκολίες ενός σεφ που, ενώ υφίσταται σαμποτάζ από το αφεντικό του, αρχίζει να ξεμένει και από ιδέες για το νέο του μενού, το οποίο, πολύ σύντομα, θα πρέπει να αξιολογηθεί από αυστηρούς κριτές.

«Ο δικτάτορας»

Ο - βραβευμένος με Χρυσή Σφαίρα- ηθοποιός, σεναριογράφος, περφόρμερ και δημιουργός, Σάσα Μπαρόν Κοέν, γνωστός από την ταινία του Μπόρατ, πρωταγωνιστεί στην πολιτική σάτιρα του Λάρι Τσαρλς, η οποία καυτηριάζει με το μαύρο της χιούμορ το καπιταλιστικό και άκρως «συντηρητικό» πολίτευμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Με τους Μέγκαν Φοξ, Άνα Φάρις, Τζον Σ. Ράιλι και Μπεν Κίνγκσλεϊ στους βασικούς ρόλους, ο σκηνοθέτης της «αναρχικής αυτής κωμωδίας» επισημαίνει: «σκοπός της ταινίας είναι να θέσουμε υπό ερώτηση βασικά συμπεράσματα, αναφορικά με την κοινωνία και τις δομές της: τί είναι η δημοκρατία, τί συνιστά ένα έθνος, τί μια χώρα; Όταν μεγάλες χώρες κυριαρχούνται από συγκεκριμένα διεθνή λόμπι, τί νόημα έχουν τα σύνορα της χώρας; Τί είναι η Αμερική; Μήπως είναι απλά ένα προϊόν; Ποιο πολιτικό σύστημα είναι καλό και πιο αποδοτικό για τους ανθρώπους;».

«Αρσενικό και παλιά δαντέλα»

Στην αριστουργηματική μαύρη κωμωδία του Ιταλοαμερικανού - κατόχου τριών Όσκαρ σκηνοθεσίας και άλλων τριών υποψηφιοτήτων- σκηνοθέτη, Φρανκ Κάπρα, ένας ορκισμένος εργένης, που αποφασίζει, τελικά, να παντρευτεί, έρχεται αντιμέτωπος με τις δύο γεροντοκόρες θείες του, οι οποίες έχουν το μακάβριο χόμπι να δηλητηριάζουν ηλικιωμένους και μοναχικούς κυρίους και να τους θάβουν στο υπόγειο του σπιτιού τους, πιστεύοντας ότι επιτελούν κοινωνικό έργο. Εκτός από τους Κάρι Γκραντ, Πρισίλα Λέιν, Ρέιμοντ Μάσεϊ, Τζακ Κάρσον, Πίτερ Λόρε και Έντουαρντ Έβερετ Χόρτον που δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας, τρεις από τους συντελεστές της ταινίας έχουν τιμηθεί με τρία Όσκαρ ο καθένας: ο «πατέρας της κινηματογραφικής μουσικής», Μαξ Στάινερ («Όσα παίρνει ο άνεμος», «Καζαμπλάνκα», «Κινγκ Κονγκ», κ.ά.), ο οποίος ήταν υποψήφιος περισσότερες από είκοσι φορές για Όσκαρ Μουσικής, ο 'Ορρυ Τζορτζ Κέλι στα κοστούμια και ο Ντάνιελ Μάντελ στο μοντάζ.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης

Προτεινόμενα για εσάς