ΟΗΕ: Βέτο Ρωσίας και Κίνας για τη Συρία στο Σ.Α.

Έντονες αντιδράσεις από τις δυτικές χώρες
Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2012 17:36
UPD:23:16

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν (πρώτος από αριστερά) ασκεί βέτο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο απειλούσε τη συριακή κυβέρνηση με κυρώσεις εάν δεν σταματήσει τη χρήση βαρέων όπλων και δεν αποσύρει τα στρατεύματα από τις κατοικημένες περιοχές.

A- A A+

Η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο στήριζαν οι χώρες της Δύσης και απειλούσε τη συριακή κυβέρνηση με κυρώσεις εάν δεν σταματήσει τη χρήση βαρέων όπλων και δεν αποσύρει τα στρατεύματα από τις κατοικημένες περιοχές.

Είναι η τρίτη φορά που η Ρωσία, σύμμαχος-κλειδί του συριακού καθεστώτος, και η Κίνα χρησιμοποιούν το βέτο τους για να εμποδίσουν την έγκριση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν στόχο να ενισχύσουν την πίεση προς το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ.

Από τις 15 χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας οι 11 ψήφισαν υπέρ του σχεδίου απόφασης, δύο κατά και δύο απείχαν. Το ψήφισμα θα παρέτεινε επίσης την αποστολή των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία κατά 45 μέρες.

REUTERS

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας έχει ακόμα λίγο χρόνο για να διαπραγματευτεί άλλο ψήφισμα σχετικά με την τύχη της αποστολής, καθώς η αρχική εντολή της για παραμονή 90 ημερών στη Συρία λήγει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

Η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ πρότειναν στο προσχέδιο που απορρίφθηκε να υπαχθεί το ειρηνευτικό σχέδιο του Κόφι Ανάν στο Αρθρο 7 του Χάρτη του ΟΗΕ, που επιτρέπει στο Συμβούλιο να εξουσιοδοτήσει τη λήψη μέτρων που μπορεί να περιλαμβάνουν από διπλωματικές και οικονομικές κυρώσεις μέχρι στρατιωτική επέμβαση.

Οι δυτικές χώρες μέλη του Συμβουλίου ισχυρίζονται ότι συζητούσαν μόνο την απειλή κυρώσεων και όχι στρατιωτικής επέμβασης, σε περίπτωση που οι συριακές αρχές δεν σταματούσαν τη χρήση βαρέων όπλων και δεν απέσυραν τα στρατεύματα από τις πόλεις εντός δέκα ημερών.

Το δυτικό σχέδιο απόφασης «θα άνοιγε τον δρόμο» για κυρώσεις εναντίον της χώρας και σε μια στρατιωτική επέμβαση, δήλωσε ο ρώσος πρεσβευτής στον οργανισμό Βιτάλι Τσούρκιν επεξηγώντας το βέτο που άσκησαν η Ρωσία και η Κίνα. Το σχέδιο απόφασης είχε στόχο «να ανοίξει τον δρόμο στην πίεση μέσω κυρώσεων και στη συνέχεια σε μια εξωτερική στρατιωτική επέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Συρίας», σημείωσε ο Τσούρκιν. Ο Ρώσος πρεσβευτής κατηγόρησε επίσης τα δυτικά μέλη του Συμβουλίου ότι προσπαθούν να «ρίξουν λάδι στη φωτιά του εξτρεμισμού». Παράλληλα η Ρωσία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να συμφωνήσει σε μια περιορισμένη παράταση της αποστολής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία, χωρίς όμως ο Τσούρκιν να διευκρινίσει για πόσο διάστημα.

Οι δυτικοί διπλωμάτες απάντησαν σε αυτές τις επικρίσεις υπογραμμίζοντας ότι το σχέδιο απόφασης απειλούσε το συριακό καθεστώς με οικονομικές κυρώσεις και όχι με τη χρήση στρατιωτικής βίας. «Το σχέδιο απόφασής μας αναφερόταν στην απειλή κυρώσεων (…) Το Συμβούλιο παραμένει υπεύθυνο για τα επόμενα βήματα», σημείωσε ο γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ζεράρ Αρό.

Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις κατήγγειλε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «απέτυχε εντελώς» στην επίλυση της συριακής κρίσης και πρόσθεσε ότι η χώρα της επιθυμεί πλέον να εργαστεί «εκτός του Συμβουλίου» για να πιέσει τη Δαμασκό. «Θα ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας με διάφορους εταίρους μας εκτός του Συμβουλίου Ασφαλείας για να πιέσουμε το καθεστώς 'Ασαντ και να προσφέρουμε βοήθειας σε αυτούς που την χρειάζονται», υπογράμμισε η Ράις.

Σε δηλώσεις και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ κατακεραύνωσε τη Ρωσία και την Κίνα για το βέτο που άσκησαν, χαρακτηρίζοντάς το «αδικαιολόγητο». «Στα μάτια της Βρετανίας, η απόφαση της Ρωσίας και της Κίνας να ασκήσουν βέτο στην απόφαση (του ΣΑ) είναι αδικαιολόγητη και αστήρικτη ... Όταν ήλθε η στιγμή να γίνει συμφωνία εκείνο που είχαν υποστηρίξει στην πράξη για τον τερματισμό της βίας εκείνοι έκαναν πίσω ... Γύρισαν την πλάτη στον συριακό λαό στην πιο ζοφερή ώρα του».

Ο Χέιγκ πρόσθεσε: «Πιστεύω πως η Ρωσία και η Κίνα θα πληρώσουν ένα σημαντικό τίμημα στη Μέση Ανατολή, τόσο διπλωματικά, όσο και πολιτικά, λαμβάνοντας αυτήν την απόφαση. Πολλοί παρατηρητές θα συμπεράνουν πως έθεσαν το εθνικό τους συμφέρον υπεράνω των ζωών και των δικαιωμάτων εκατομμυρίων Συρίων».

Εν τω μεταξύ, σε παράλληλες εξελίξεις, η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες του Ασαντ, για πρώτη φορά μετά την επίθεση της Τετάρτης στην οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις κορυφαίοι αξιωματούχοι του καθεστώτος του, την ώρα της ορκωμοσίας του νέου υπουργού Αμυνας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με ακτιβιστές, τουλάχιστον επτά άμαχοι σκοτώθηκαν όταν ο συριακός στρατός βομβάρδισε ένα τζαμί γεμάτο με πιστούς στην πόλη Ντέιρ αλ-Ζορ της δυτικής Συρίας, όπου έχουν σημειωθεί σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ στρατού και ανταρτών.

«Οι οβίδες χτύπησαν το τζαμί Φάρντος στη συνοικία αλ-Τζουμπέιλεχ κατά τη βραδινή προσευχή, την τελευταία πριν την έναρξη του Ραμαζανιού. Το τζαμί ήταν γεμάτο. Περίπου 20 άνθρωποι ανασύρθηκαν από τα χαλάσματα βαριά τραυματισμένοι και ακρωτηριασμένοι. Ο αριθμός των νεκρών πιθανότατα θα είναι μεγαλύτερος» ανέφερε ένας ακτιβιστής, ο 'Αμπου αλ-Τάγεμπ αλ-Ντέιρι, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Καθώς οι συριακές αρχές έχουν απαγορεύσει στα περισσότερα ανεξάρτητα μέσα να καλύπτουν τα γεγονότα στη χώρα, καθίσταται δύσκολη η επιβεβαίωση των πληροφοριών αυτών από άλλες πηγές.

Παράλληλα, ο Ιρακινός υφυπουργός Εσωτερικών ανέφερε πως οι Σύροι αντάρτες έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους όλα τα μεθοριακά φυλάκια της Συρίας με το γειτονικό Ιράκ. Σύμφωνα με τον Ασάντι, ο τακτικός στρατός και οι αντάρτες συγκρούονται από την άλλη πλευρά των συνόρων, απέναντι από την περιοχή του Σιντζάρ, στο βόρειο Ιράκ.

Ιρακινοί συνοριοφύλακες ανέφεραν ότι είδαν τους Σύρους αντάρτες να καταλαμβάνουν ένα φυλάκιο και να συλλαμβάνουν ένα συνταγματάρχη του στρατού, τον οποίο ακρωτηρίασαν κόβοντάς του τα χέρια και τα πόδια, πρόσθεσε. «Εκτέλεσαν 22 στρατιώτες του συριακού στρατού μπροστά στα μάτια των Ιρακινών στρατιωτών» είπε.

«Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί θα κλείσουμε τα σύνορα με τη Συρία» κατέληξε ο υπουργός.

Λίγο αργότερα, ακτιβιστές ανέφεραν πως και το συνοριακό πέρασμα μεταμύ Συρίας και Τουρκίας στην Τζαραμπλούς ελέγχεται πλέον από τους αντάρτες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή