Συρία: «Υπό τον έλεγχο των ανταρτών» συνοριακά περάσματα

Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012 12:04
UPD:13:42

Συριακό χωριό κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ πλήττεται από πυρά πυροβολικού την Πέμπτη 19 Ιουλίου.

A- A A+

Σύροι αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους θέσεις στα σύνορα της χώρας με το Ιράκ και την Τουρκία, ενώ συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται Ιρακινό αξιωματούχο, το Ιράκ έκλεισε το κεντρικό συνοριακό φυλάκιο με τη Συρία και έστειλε στρατεύματα στη μεθόριο, αφότου Σύροι αντάρτες πήραν τον έλεγχο του περάσματος στο Αμπού Καμάλ.

«Το φυλάκιο Καέμ, απέναντι από το Αμπού Καμάλ, είναι κλειστό και πλέον υπό τον έλεγχο του ιρακινού στρατού», δήλωσε ο δήμαρχος του Καέμ Φαχάν Φιταϊχάν. Συνέχισε λέγοντας ότι οι ιρακινές δυνάμεις έχουν ήδη καταλάβει τον έλεγχο ακόμα ενός φυλακίου από τους Ιρακινούς συνοριοφύλακες. Δήλωσε επίσης ότι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός έχει σηκώσει τη σημαία του στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Όπως μετέδωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, περίπου 150 βαριά οπλισμένοι Σύροι αντάρτες ελέγχουν σήμερα την περιοχή Μπαμπ αλ-Χάουα στα σύνορα με την Τουρκία. Οι αντάρτες φέρονται επίσης να έθεσαν υπό τον έλεγχο τους πΤζαραμπλούς.

Συνεχίζονται οι μάχες στη Δαμασκό

Εν τω μεταξύ, στην πρωτεύουσα συνεχίζονται με σφοδρότητα οι μάχες. Σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν όταν στρατιωτικά ελικόπτερα έριξαν ρουκέτες στην συνοικία Σάιντα Ζεϊνάμπ της νοτιοανατολικής Δαμασκού.

Παράλληλα, Σύροι αντάρτες αποσύρθηκαν τη νύχτα από τη συνοικία Μιντάν της Δαμασκού ύστερα από σφοδρό βομβαρδισμό που δέχθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις, δήλωσαν πηγές των ακτιβιστών της αντιπολίτευσης και των ανταρτών.

«Πρόκειται για μια τακτική υποχώρηση. Βρισκόμαστε ακόμα στη Δαμασκό», δήλωσε ο Αμπού Όμαρ, διοικητής των ανταρτών και πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του Ασαντ υποστηριζόμενες από τεθωρακισμένα οχήματα εισήλθαν στη συνοικία αυτή και τώρα έχουν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή της κεντρικής αγοράς.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε νωρίτερα ότι συριακός στρατός «εκκαθάρισε» τη συνοικία Μιντάν, κοντά στο κέντρο της Δαμασκού, από τους αντάρτες.

«Οι γενναίες ένοπλες δυνάμεις μας εκκαθάρισαν πλήρως την περιοχή Μιντάν της Δαμασκού από τα υπολείμματα των μισθοφόρων τρομοκρατών και αποκατέστησαν την τάξη», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μάχες σημειώθηκαν σε πολλές συνοικίες της Δαμασκού χθες, για έκτη συνεχή ημέρα.

«Μάχες ξέσπασαν στη συνοικία Καφάρ Σουσέ (νοτιοδυτικά) τη νύχτα, όπου ένας οδηγός ταξί σκοτώθηκε από πυρά και επίσης στη νότια συνοικία Χαζάρ ελ-Ασουάντ», δήλωσε ο επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Σύμφωνα με την οργάνωση, για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των ανταρτών στη Δαμασκό, ο συριακός στρατός κλιμάκωσε χθες τις επιχειρήσεις του, εξαπολύοντας για πρώτη φορά επίθεση σε συνοικία της Δαμασκού, την Καμπούν (ανατολικά) με «περισσότερα από 15 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού».

Πάνω από 248 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε ολόκληρη τη Συρία Ο απολογισμός αυτός των θυμάτων είναι ο βαρύτερος μέσα σε μια μόνον ημέρα στη διάρκεια των τελευταίων 16 μηνών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή