ΗΠΑ: 12 νεκροί σε επεισόδιο με πυροβολισμούς σε κινηματογράφο

Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012 12:42
UPD:21:52
REUTERS

A- A A+

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 71 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και παιδιά, σε επεισόδιο με πυροβολισμούς σε κινηματογράφο που προέβαλε την πρεμιέρα της νέας ταινίας «Μπάτμαν» στο Ντένβερ των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Νωρίτερα η αστυνομία έκανε λόγο για 14 νεκρούς. Οι 10 σκοτώθηκαν επιτόπου και οι δύο υπέκυψαν στα τραύματά τους στο νοσοκομείο.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει συλλάβει ένα άτομο που εντοπίστηκε σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και είχε στην κατοχή του δύο όπλα. Το NBC μεταδίδει ότι πρόκειται για τον 24χρονο Τζέιμς Χολμς. Ο ύποπτος δήλωσε στην αστυνομία ότι υπάρχουν εκρηκτικά στο διαμέρισμά του, με αποτέλεσμα να διαταχθεί η εκκένωση του κτηρίου όπου βρίσκεται το διαμέρισμα.

Αργότερα, ο εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας ανακοίνωσε ότι το διαμέρισμα του υπόπτου είναι παγιδευμένο με ιδιαίτερα περίπλοκο τρόπο και μπορεί να χρειαστούν «ώρες ή μέρες» για την εξουδετέρωσή των μηχανισμών http://www.naftemporiki.gr/news/story.asp?id=2212546

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι ένοπλος που φορούσε αντιασφυξιογόνα μάσκα άνοιξε πυρ σε κινηματογράφο στο προάστιο Ορόρα της αμερικανικής πόλης στη διάρκεια μεσονύκτιας προβολής της ταινίας «Ο σκοτεινός ιππότης: Η επιστροφή». Επίσης ο δράστης έριξε καπνογόνο ή δακρυγόνο.

Το περιστατικό άρχισε περίπου στις 00:30 τοπική ώρα (09:30 ώρα Ελλάδας). «Αυτόπτες μάρτυρες μας είπαν ότι έριξε ένα είδος δοχείου, άρχισε να βγαίνει κάποιο αέριο και στη συνέχεια άνοιξε πυρ. Οι πυροβολισμοί συνεχίστηκαν για κάποια ώρα», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Νταν Όουτς.

Το FBI, που συνεργάζεται με την αστυνομία, αναφέρει ότι δεν υπάρχει προς το παρόν υπόνοια τρομοκρατικής ενέργειας.

«Αρχισε σε μια μεταμεσονύκτια προβολή της ταινίας και οι αίθουσες που προέβαλαν την ταινία ήταν γεμάτες», δήλωσε στο Sky News η Μπρέντα Στιούαρτ από το τοπικό ραδιόφωνο ΚΟΑ.

«Οι άνθρωποι που ήταν εκεί μας λένε ότι νόμιζαν πως ήταν μέρος της ταινίας. Νόμιζαν ότι άκουγαν πυροτεχνήματα, δυνατούς θορύβους αλλά ξαφνικά είδαν σφαίρες», πρόσθεσε. «Οι αστυνομικοί μεταφέρουν τους τραυματίες με τα περιπολικά, δεν περιμένουν τα ασθενοφόρα».

Αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο CNN δήλωσε ότι είδε «έναν άντρα με αλεξίσφαιρο γιλέκο και κράνος να ανεβαίνει τις σκάλες και να πυροβολεί αδιακρίτως».

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από νεότερες ανακοινώσεις τις αστυνομίας, ο 24χρονος δεν έχει ποινικό μητρώο, παρά μόνον μια κλήση για υπερβολική ταχύτητα.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομάμπα δήλωσε «σοκαρισμένος και θλιμμένος» από το επεισόδιο.

«Είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε ενώπιον της δικαιοσύνης όποιον είναι υπεύθυνος, να παρέχουμε ασφάλεια για το λαό μας και να φροντίσουμε αυτούς που έχουν τραυματιστεί. Όπως κάνουμε όταν αντιμετωπίζουμε στιγμές σκότους και δυσκολίας, πρέπει να έρθουμε κοντά σαν μία αμερικανική οικογένεια», ανέφερε ο Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι θα αναστείλει σήμερα την προεκλογική του εκστρατεία για να επικεντρωθεί στην τραγωδία. «Θα υπάρξουν άλλες μέρες για την πολιτική. Σήμερα, πιστεύω, είναι μια ημέρα για προσευχή και στοχασμό», δήλωσε.

«Είμαι βέβαιος ότι πολλοί από εσάς που είστε γονείς είχατε την ίδια αντίδραση με εμένα όταν έμαθα τα νέα. Τα παιδιά μου πάνε στον κινηματογράφο. Κι αν η Σάσα και η Μαλία ήταν σε αυτή την αίθουσα;», διερωτήθηκε εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων.

Σε ένδειξη πέθνους οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτήρια, τις στρατιωτικές βάσεις και τις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές θα κυματίζουν μεσίστιες. Παράλληλα, ο πρόεδρος Ομπάμα διέκοψε την προεκλογική εκστρατεία που έκανε στη Φλόριντα (όπως και ο αντίπαλός του, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Μιτ Ρόμνεϊ) και ήδη βρίσκεται στο Λευκό.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης κάλεσε και τους δύο υποψηφίους να πουν ποιες θέσεις διαμορφώνουν πλέον για το ζήτημα της οπλοκατοχής.

Μετά το τραγικό περιστατικό, η εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών Warner Bros ανακοίνωσε πως αποσύρει από τις αίθουσες τα διαφημιστικά ‘τρέιλερ’ από την προσεχή ταινία της «Gangster Squad» (Συμμορία Γκάνγκστερ), τα οποία προβάλλονται πριν από την ταινία της «The Dark Knight Rises» (Ο σκοτεινός ιππότης: η επιστροφή), με πρωταγωνιστή τον ήρωα των κόμικ Μπάτμαν. Η ταινία περιλαμβάνει μία σκηνή, στην οποία ένοπλοι ανοίγουν πυρ με πολυβόλα κατά του κοινού σε έναν κινηματογράφο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή