Μη αναμενόμενος «Ηρακλής Μαινόμενος» από το Aquila Theatre

Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012 12:50
UPD:12:50

Η θεατρική ομάδα Aquila Theatre ιδρύθηκε το 1990 και φιλοξενεί διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες, για να παρουσιάσουν πρωτοποριακές παραγωγές κλασικού δράματος σε όλη την Αμερική.

A- A A+

Με πειραματική και ερευνητική ματιά, η διεθνούς φήμης θεατρική ομάδα Aquila Theatre, από τη Νέα Υόρκη, διασκευάζει τον «Ηρακλή Μαινόμενο» του Ευριπίδη και παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την παράσταση «Ηρακλής», στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», από τις 22 έως τις 24 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

Ο θίασος

Η θεατρική ομάδα Aquila Theatre ιδρύθηκε το 1990 και φιλοξενεί διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες, για να παρουσιάσουν πρωτοποριακές παραγωγές κλασικού δράματος σε όλη την Αμερική, αφού θεωρεί το θέατρο πεδίο ανταλλαγής συναισθημάτων, σκέψης και διαλόγου. Από το 2010, ηγείται ενός νέου προγράμματος που ονομάζεται Ancient Greeks/Modern Lives, το οποίο χρησιμοποιεί ελληνικά κλασικά κείμενα, για να προκαλεί δημόσιο διάλογο γύρω από το θέμα του πολέμου.

Ενώνοντας το χθες με το σήμερα

Σε μετάφραση και διασκευή του Peter Meineck και σκηνοθεσία της Desiree Sanchez, η παράσταση -που θα παρουσιαστεί στα αγγλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους- παντρεύει την οπτική του Ευριπίδη και των αρχαίων Ελλήνων με το σήμερα, χρησιμοποιώντας σύγχρονες πρακτικές και νέα μέσα στην προσέγγιση του αρχαίου κειμένου.

Ερευνώντας την τρέλα του πολέμου, αλλά και την τρέλα του ίδιου του Ηρακλή, η διασκευή αυτή επιχειρεί να φωτίσει τον παραλογισμό και τον κυνισμό του πολέμου και, παράλληλα, τη σκληρή πραγματικότητα των χιλιάδων βετεράνων πολέμου, που βιώνουν τον ψυχικό εφιάλτη του μετά-τραυματικού στρες, δίνοντας ένταση με λιτά σκηνικά και κοστούμια και τις επιβλητικές μάσκες που φορούν οι ηθοποιοί, για να ερμηνεύσουν τα κεντρικά πρόσωπα του δράματος.

Όπως εξηγούν οι δημιουργοί της παράστασης: «Στον "Ηρακλή", ο χορός αποτελείται από Θηβαίους βετεράνους: άνδρες που είχαν υπηρετήσει την πατρίδα τους, οι οποίοι τώρα είναι ιδιαίτερα αδύναμοι, τόσο πολιτικά, όσο και σωματικά, ώστε να αντισταθούν στον νέο τύραννο, τον Λύκο, και να προστατεύσουν την οικογένεια του Ηρακλή, που είναι καταδικασμένη σε θάνατο. Ο χορός της παράστασης του Aquila αποτελείται από - άντρες και γυναίκες- Αμερικανούς βετεράνους, οι οποίοι υπηρέτησαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο Βιετνάμ, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Θέσαμε μια σειρά από ερωτήματα, βασισμένα στο περιεχόμενο των χορικών του “Ηρακλή”, και ταξιδέψαμε σε όλη τη χώρα, κάνοντας συνεντεύξεις με αυτούς τους ανθρώπους και κινηματογραφήσαμε τις απαντήσεις τους, τις οποίες προβάλλουμε ως οργανικό μέρος της παράστασης. Είναι μια τολμηρή ιδέα για τον ελληνικό χορό, αλλά ελπίζουμε ότι ενέχει αλήθεια, συναίσθημα και βάθος, ενώ, ταυτόχρονα, θέτει αυτό το αρχαίο έργο απέναντι σε σύγχρονες ανησυχίες, αναδεικνύοντας την αιώνια δυναμική της ελληνικής τραγωδίας. Ο Ευριπίδης γνώριζε ότι οι πόλεμοι δεν μπορούν να διεξάγονται, χωρίς να προκαλούν καταστροφικές συνέπειες στην πατρίδα. Ο δικός μας στόχος στην παραγωγή του "Ηρακλή" έγκειται στην αξιοποίηση του έργου του Ευριπίδη, ώστε να κάνουμε τους ανθρώπους να σκεφτούν το κόστος και τις ολέθριες επιπτώσεις του πολέμου, αλλά και το καθήκον της φροντίδας που οφείλουμε στους ανθρώπους που στρατολογούνται, για να πολεμήσουν, μετά την επιστροφή τους».

Το αρχαίο έργο

Ο «Ηρακλής Μαινόμενος» παρουσιάστηκε στην Αθήνα, τo 416 π.Χ. , στη διάρκεια του καταστροφικού Πελοποννησιακού Πολέμου εναντίον της Σπάρτης και των συμμάχων της. Βασιζόμενος στον γνωστό μύθο του Ηρακλή, ο Ευριπίδης έγραψε μια συνταρακτική τραγωδία για την επιστροφή ενός πολεμιστή, ο οποίος, αντί να σώσει την οικογένεια του, τη σκοτώνει σε μια έκρηξη τρέλας, αποτυπώνοντας μια κοινωνία τραυματισμένη, εξαιτίας της μακρόχρονης και αδυσώπητης σύγκρουσης, για να αναδείξει τις επιπτώσεις του πολέμου στην οικογένεια.

Παρά το ακραίο της θέμα, και θέτοντας προβληματισμούς για το πώς ένας αιματοβαμμένος πολεμιστής μπορεί να επανενταχθεί σε μια κοινωνία εν καιρώ ειρήνης, η τραγωδία φωτίζει καίρια τα δεινά του πολέμου και τις συνέπειές του και απευθύνεται στους ανθρώπους όλων των εποχών, αφού οι πόλεμοι δεν σταματούν ποτέ.

Παράλληλες δράσεις

Ο «Ηρακλής» συνοδεύεται από ανοικτές συζητήσεις του θιάσου με το κοινό, μετά το τέλος των παραστάσεων και από εργαστήριο, με τίτλο «Η αλήθεια της μάσκας», που θα πραγματοποιηθεί από τον Peter Meineck, τη Δευτέρα 23 Ιουλίου (17:00 - 18:30).

Ταυτότητα παράστασης: μετάφραση - διασκευή: Peter Meineck, σκηνοθεσία: Desiree Sanchez, κινηματογραφήσεις - φωτογραφίες: Miguel Drake-McLaughlin, σχεδιασμός παραγωγής: Peter Meineck - Desiree Sanchez, φωτισμοί: Peter Meineck, υπεύθυνη θιάσου: Lindsay Beecher. Διανομή: Brent Werzner (Ηρακλής), Brain Delate (Θησέας, σύνολο), Elizabeth Wakehouse (Μεγάρα, Ίρις, σύνολο), Richard Willis (Αμφιτρύων, Αγγελιαφόρος, σύνολο), Ζωή Τατόπουλος (Μαινάδα) κ.α.

Πληροφορίες

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης - Αίθουσα: Θέατρο, Πειραιώς 206, Ταύρος – Αθήνα, τηλ.: 210 3418550. Διάρκεια παράστασης: 75΄ (χωρίς διάλειμμα). Τιμή εισιτηρίων: 20 (κανονικό) 12 (μαθητικό, φοιτητικό, κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας ΟΑΕΔ, Πολυτέκνων ΑΣΠΕ, Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, Κάρτας Πολιτισμού, Κάρτας Club IFA Γαλλικού Ινστιτούτου, Κάρτας ΙΤΙ, ΑΜΕΑ, άνω των 65 ετών) ευρώ. Τιμή συμμετοχής στο εργαστήριο: 10 ευρώ.

Προτεινόμενα για εσάς