Συρία: «Μόνο εναντίον ξένων» η χρήση χημικών όπλων

Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2012 13:07
UPD:14:52

«Η Συρία δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ (χημικά όπλα) εναντίον Σύρων, ό,τι και αν συμβεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, Τζιχάντ Μακντίσι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.

A- A A+

Η Συρία θα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα μόνο εάν βρεθεί αντιμέτωπη με «έξωθεν επίθεση», αλλά δεν θα τα χρησιμοποιήσει ποτέ εναντίον του συριακού λαού, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας.

«Η Συρία δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ (χημικά όπλα) εναντίον Σύρων, ό,τι και αν συμβεί», δήλωσε ο Τζιχάντ Μακντίσι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.

O ίδιος πρόσθεσε ότι τα όπλα βρίσκονται ασφαλώς αποθηκευμένα υπό την εποπτεία του στρατού.

«Το υπουργείο επιθυμεί να επαναλάβει τη θέση της ότι οποιοδήποτε χημικό ή βακτηριδιακό όπλο δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ – και επαναλαμβάνω δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ – στη διάρκεια της κρίσης στη Συρία κάτω από οιεσδήποτε συνθήκες», όπως είπε.

«Αυτά τα όπλα αποθηκεύονται και ασφαλίζονται από τις δυνάμεις της Συρίας και υπό την άμεση εποπτεία τους και δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ εκτός αν η Συρία αντιμετωπίσει έξωθεν επίθεση», πρόσθεσε.

Πρόκειται για την πρώτη φορά, σύμφωνα με το Reuters, που η Συρία αναγνωρίζει ότι κατέχει μη συμβατικά όπλα. Η Δαμασκός δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη για τα Χημικά Όπλα του 1992, η οποία απαγορεύει την παραγωγή, αποθήκευση και χρήση τους.

Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην πιθανότητα «τρομοκρατικές ομάδες» να προμηθευτούν βιολογικά όπλα από το εξωτερικό και «να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον ενός χωριού, κατηγορώντας στη συνέχεια τις συριακές δυνάμεις».

Πρόσθεσε ότι η κατάσταση στη Δαμασκό, όπου οι δυνάμεις του Ασαντ μάχονται εναντίον των ανταρτών εδώ και μία εβδομάδα, βελτιώνεται και θα επιστρέψει στο φυσιολογικό εντός ημερών.

Παράλληλα, ο Μακντισί καταδίκασε την έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου για παραίτηση του Ασαντ ως «κατάφωρη παρέμβαση» στα εσωτερικά της Συρίας.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή