Διάλογο με ανοικτή Χαλυβουργία και χωρίς ΜΑΤ προτείνει ο Γ. Βρούτσης

Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2012 13:20
UPD:19:10

Έτοιμος να συνεχίσει το διάλογο για το ζήτημα της Χαλυβουργίας, αλλά «με ανοιχτό το εργοστάσιο, χωρίς λουκέτα και αλυσίδες, χωρίς αστυνομική παρουσία», δηλώνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

A- A A+

Έτοιμος να συνεχίσει το διάλογο για το ζήτημα της Χαλυβουργίας, αλλά «με ανοιχτό το εργοστάσιο, χωρίς λουκέτα και αλυσίδες, χωρίς αστυνομική παρουσία», δηλώνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

«Πεποίθησή μου είναι ότι τα προβλήματα που ανακύπτουν στο χώρο της εργασίας μπορούν να επιλυθούν με έναν τρόπο. Με ανοιχτό και ειλικρινή διάλογο, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, με πνεύμα συνεννόησης και ρεαλιστικής αντιμετώπισης των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία», συμπληρώνει.

Η γραπτή δήλωσή του ήλθε μετά τα νέα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί μεταξύ απεργών και ΜΑΤ, καθώς η ένταση που δημιουργήθηκε μετά το άνοιγμα της μονάδας την Παρασκευή δεν δείχνει να εκτονώνεται. H ατμόσφαιρα δυναμιτίστηκε και το μεσημέρι, κατά την είσοδο φορτηγού ανεφοδιασμού στο εργοστάσιο. Επικράτησε μικροένταση και οι δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βρούτσης θα έχει αύριο συνάντηση με το σωματείο των εργαζομένων σε μια προσπάθεια να δοθεί λύση στο αδιέξοδο.

Υπενθυμίζεται ότι μέρος των εργαζομένων της Χαλυβουργίας αποφάσισε το Σάββατο τη συνέχιση της απεργίας. Έκτοτε, πλήθος απεργών πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας στην είσοδο του εργοστασίου, όπου εξακολουθούν να βρίσκονται και δυνάμεις των ΜΑΤ.

Γ. Σιφωνιός: Δεν θα μας γονατίσουνε

Γ. Σιφωνιός: Δεν θα μας γονατίσουνε

Τα ξημερώματα υπήρξε ένταση όταν οι εργάτες που δεν «καταθέτουν τα όπλα», δεν επέτρεψαν σε υπαλλήλους που ήθελαν να δουλέψουν την είσοδό τους στο εργοστάσιο. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι απεργοί απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς να γίνει χρήση χημικών. Από την πλευρά του το ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι «οι δυνάμεις καταστολής χτύπησαν με μανία και τραυμάτισαν αρκετούς εργάτες» και βάλλει κατά των υπουργών Ν. Δένδια και Αντ. Ρουπακιώτη, καθώς -όπως αναφέρει- χτυπήθηκαν «και με δική τους εντολή».

ΣΥΡΙΖΑ: Στερούν με τη βία το δικαίωμα του Έλληνα να αντισταθεί

Η συνέχιση της παρουσίας των ΜΑΤ στον Ασπρόπυργο εξακολουθεί να προκαλεί την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον βουλευτή Επικρατείας του κόμματος Δημήτρη Τσουκαλά να στρέφει τα βέλη του στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι «την ίδια ώρα αυτοί που οδήγησαν την Ελλάδα και τους Έλληνες σε αυτή την κατάσταση, τους στερούν με τη βία και το κάθε δικαίωμα που έχουν να αντισταθούν» http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2213136 .

Μάλιστα, ο κ. Τσουκαλάς εξαπέλυσε και επίθεση κατά του ίδιου του Πρωθυπουργού, λέγοντας ότι όταν είπε πως «θα προστατεύσει το ιερό δικαίωμα στην εργασία γνώριζε ότι η φράση αυτή είναι η επιτομή της απεργοσπασίας».

Από την πλευρά του ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης τονίζει πως «ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος δεν γίνεται με την παρουσία των ΜΑΤ έξω από την πύλη του εργοστασίου, με ξυλοδαρμούς και συλλήψεις, με απολύσεις και τρομοκρατία σε βάρος των απεργών Χαλυβουργών». Σε ανακοίνωσή του καλεί την κυβέρνηση «να αποσύρει τα ΜΑΤ από την πύλη της επιχείρησης και τον Υπουργό Εργασίας αντί να κάνει ανέξοδες δηλώσεις να πάρει επιτέλους την αναγκαία, εδώ και καιρό, πρωτοβουλία σύγκλισης τριμερούς συνάντησης του ίδιου με τον μεγαλομέτοχο της ελληνικής χαλυβουργίας και το σωματείο των Χαλυβουργών, για να δοθεί προωθητική λύση με βάση και τις προτάσεις της γενικής συνέλευσης των απεργών».

Χρυσή Αυγή: Το πρόβλημα δεν είναι η απεργία, αλλά η πολιτική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Να λύσει άμεσα τα προβλήματα των απεργών της Χαλυβουργίας, κάλεσε την κυβέρνηση η Χρυσή Αυγή, προκειμένου όπως τονίζει« να επιστρέψουν όλοι στην εργασία τους και το εργοστάσιο να ξεκινήσει εκ νέου να παράγει».

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση «το πρόβλημα στην παρούσα φάση δεν είναι η απεργία, αλλά η πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που εδώ και δεκαετίες διαλύει με σύστημα την εθνική μας παραγωγή».

ΚΚΕ: Εξαπάτηση και τρομοκρατία

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε το ΚΚΕ, με αφορμή και επεισόδια που σημειώθηκαν το μεσημέρι: «Με την εξαπάτηση και την τρομοκρατία η συγκυβέρνηση και ο εργοδότης Μάνεσης επιχειρούν να κάμψουν τον αγώνα των απεργών χαλυβουργών. Την ίδια ώρα που κανονιζόταν τριμερής συνάντηση στο Υπουργείο Εργασίας με πρωτοβουλία του υπουργού Γ. Βρούτση, επιχειρήθηκε μεταφορά εμπορευμάτων από το εργοστάσιο. Στην αντίδραση των εργαζομένων η κυβέρνηση απάντησε με τα ΜΑΤ και τη χρήση δακρυγόνων, ενώ την ίδια στιγμή βουλευτές της ΝΔ πρωτοστατούν σε προβοκάτσιες κατά του ΚΚΕ και των απεργών. Οι προκλήσεις και η συκοφαντία δεν θα περάσουν».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή