«Μεγάλη ανησυχία» για το ενδεχόμενο η συριακή κυβέρνηση «να μπει στον πειρασμό» να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε το συριακό καθεστώς ότι θα διέπρατε «τραγικό λάθος» και θα ήταν υπόλογος εάν χρησιμοποιούσε τα χημικά όπλα που διαθέτει. «Σήμερα εργαζόμαστε ώστε ο συριακός λαός να έχει ένα καλύτερο μέλλον, ελεύθερος από το καθεστώς του 'Ασαντ» είπε ο Ομπάμα σε ομιλία του για την εξωτερική πολιτική ενώπιον ενός ακροατηρίου που αποτελείτο κυρίως από βετεράνους, στο Ρίνο της Νεβάδας. «Θα συνεχίσουμε να καθιστούμε σαφές στον 'Ασαντ και σε όσους τον περιβάλλουν ότι ο κόσμος τους παρακολουθεί και ότι θα είναι υπόλογοι στη διεθνή κοινότητα και τις ΗΠΑ αν κάνουν το τραγικό λάθος να χρησιμοποιήσουν αυτά τα όπλα» πρόσθεσε.
Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας τόνισε πως η Συρία θα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα μόνο εάν βρεθεί αντιμέτωπη με «έξωθεν επίθεση», αλλά δεν θα τα χρησιμοποιήσει ποτέ εναντίον του συριακού λαού. Πρόσθεσε ότι τα όπλα βρίσκονται ασφαλώς αποθηκευμένα υπό την εποπτεία του στρατού.
Πρόκειται για την πρώτη φορά, σύμφωνα με το Reuters, που η Συρία αναγνωρίζει ότι κατέχει μη συμβατικά όπλα. Η Δαμασκός δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη για τα Χημικά Όπλα του 1992, η οποία απαγορεύει την παραγωγή, αποθήκευση και χρήση τους.
Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην πιθανότητα «τρομοκρατικές ομάδες» να προμηθευτούν βιολογικά όπλα από το εξωτερικό και «να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον ενός χωριού, κατηγορώντας στη συνέχεια τις συριακές δυνάμεις».
Πρόσθεσε ότι η κατάσταση στη Δαμασκό, όπου οι δυνάμεις του Ασαντ μάχονται εναντίον των ανταρτών εδώ και μία εβδομάδα, βελτιώνεται και θα επιστρέψει στο φυσιολογικό εντός ημερών. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε την έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου για παραίτηση του Ασαντ ως «κατάφωρη παρέμβαση» στα εσωτερικά της Συρίας.
Την ίδια ώρα, στο πεδίο της μάχης, στέλεχος του στρατιωτικού συμβουλίου των Σύρων ανταρτών υποστήριξε ότι οι αντάρτες έχουν καταλάβει πολλές συνοικίες στο Χαλέπι, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, καθώς ο στρατός συνεχίζει να την βομβαρδίζει. «Είναι το πρώτο στάδιο προς την απελευθέρωση της πόλης» είπε ο συνταγματάρχης 'Αμπντελ Τζάμπαρ αλ-Οκάιντι μιλώντας μέσω Skype στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Σύμφωνα με τον αλ-Οκάιντι, «έχουν απελευθερωθεί» οι συνοικίες Σαλαχεντίν, Σάαρ, Χανάνο Σίτι, Τάρεκ αλ-Μπαμπ και Σέιχ Νατζάρ. Σημείωσε πάντως ότι οι σφοδρές συγκρούσεις συνεχίζονται στην περιφέρεια αυτών των περιοχών και ότι άρματα και ελικόπτερα του στρατού εξακολουθούν να βομβαρδίζουν την πόλη.
Στο στρατιωτικό συμβούλιο συμμετέχουν ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, που αποτελείται από λιποτάκτες και ένοπλους πολίτες αλλά και οι δυνάμεις του στρατηγού Μουστάφα αλ-Σέιχ, ο οποίος αποστάτησε από τον τακτικό στρατό.