Βλάβη σε νέο ρωσικό σύστημα προσέγγισης στο ΔΔΣ

Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012 15:06
UPD:15:22

Σήμερα τα ξημερώματα, ακυρώθηκε η απόπειρα επαναπρόσδεσης του ρωσικού σκάφους Progress M - 15M στο διεθνή διαστημικό σταθμό, αφού το υπό δοκιμή σύστημα προσέγγισης Kurs - NA δεν κατάφερε να περάσει τους τεχνικούς ελέγχους.

A- A A+

Βλάβη σε νέο ρωσικό σύστημα προσέγγισης στο διεθνή διαστημικό σταθμό

Σήμερα τα ξημερώματα, ακυρώθηκε η απόπειρα επαναπρόσδεσης του ρωσικού σκάφους Progress M - 15M στο διεθνή διαστημικό σταθμό, αφού το υπό δοκιμή σύστημα προσέγγισης Kurs - NA δεν κατάφερε να περάσει τους τεχνικούς ελέγχους.

Το σκάφος είχε αρχικά φτάσει στο σταθμό στις 22 Απριλίου χρησιμοποιώντας το δοκιμασμένο σύστημα Kurs, και χθες επρόκειτο να επιχειρήσει να αποκολληθεί, να απομακρυνθεί και να επαναπροσδεθεί με τη βοήθεια του εξελιγμένου ρομποτικού συστήματος Kurs-NA. Το νέο σύστημα είναι μια βελτιωμένη εκδοχή του Kurs, που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά νέας γενιάς και είναι σχεδιασμένο να βελτιώσει τις επιδόσεις στην κατανάλωση ενέργειας και να παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια.

Μετά τις επανειλημμένες απόπειρες από το ρωσικό κέντρο ελέγχου και τη μη ανταπόκριση του νέου συστήματος, οι χειριστές απομάκρυναν το σκάφος σε απόσταση ασφαλείας, περίπου 500 χιλιόμετρα μακριά από το σταθμό, και θα ακολουθήσει μια ακόμη προσπάθεια την Κυριακή καθώς την Παρασκευή είναι προγραμματισμένο να φτάσει στο σταθμό το ιαπωνικό σκάφος HTV-3, μεταφέροντας 4.6 τόνους προμηθειών στο σταθμό. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο σταθμό 6 αστροναύτες, τρεις Ρώσοι, δύο αμερικανοί και ένας Ιάπωνας και η διαβίωσή τους στο διάστημα στηρίζεται στην επιτυχία των αποστολών ανεφοδιασμού του σταθμού.

Οι Ρώσοι μηχανικοί προσπαθούν να εκτιμήσουν το πρόβλημα στο σύστημα προσέγγισης του Progress και να διορθώσουν την κατάσταση. Αν το σύστημα τελικά ανταποκριθεί, θα δοκιμαστεί μια νέα προσέγγιση στο σταθμό, αλλιώς οι χειριστές θα το θέσουν εκτός τροχιάς, και το σκάφος θα καταστραφεί κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που το γόητρο της ρωσικής υπηρεσίας ROSKOMOS έχει πληγεί, καθώς μόνο κατά τον περασμένο χρόνο, έχουν αποτύχει να τεθούν σε τροχιά πέντε δορυφόροι κι ένα ακόμη σκάφος ανεφοδιασμού Progress. «Σε κάθε περίπτωση, το σκάφος εκπλήρωσε το σκοπό του, παρέδωσε το φορτίο του στο σταθμό» ανέφερε ο Ρώσος εκπρόσωπος σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις εντυπώσεις. Η νέα αποστολή Progress ή οποία φέρει κι εκείνη το νέο σύστημα Kurs - NA έχει προγραμματιστεί για αναχώρηση από το κοσμοδρόμιο Baikonur του Καζακστάν προς το διαστημικό σταθμό την 1η Αυγούστου.

Προτεινόμενα για εσάς