Παιχνίδι διανέμεται δωρεάν λόγω... πειρατείας

Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012 16:47
UPD:16:47

Η απόφαση για τη δωρεάν διάθεση του παιχνιδιού Dead Trigger ελήφθη λόγω της πολύ μεγάλης εξάπλωσης της πειρατείας στο Android, ακόμα και στην τιμή του 1 δολαρίου, τα πειρατικά αντίτυπα του παιχνιδιού έκαναν θραύση, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αποφασίσει ότι το «παιχνίδι έχει χαθεί», οπότε και θα το διαθέτει δωρεάν. (Πηγή: Madfinger Games)

A- A A+

Το λειτουργικό Android αποτελεί έναν από τους κυρίαρχους του κόσμου των smartphones και tablets και αντίπαλον δέος της Apple και του iPhone, καθώς εξοπλίζει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των μη Apple συσκευών. Ένας από τους βασικούς λόγους για αυτό είναι η στάση του απέναντι στις εφαρμογές: είναι ανοιχτό, ώστε ο καθένας μπορεί να αναπτύξει και να προωθήσει, και έχει πάρα πολλές οι οποίες είναι δωρεάν.

Ωστόσο, το δωρεάν φαίνεται πως σε κάποιες περιπτώσεις είναι «αναγκαστικό»: στην περίπτωση του παιχνιδιού Dead Trigger της Madfinger Games, η εταιρεία δεν σκόπευε να το διανείμει δωρεάν: η τιμή του στο Google Play Store ήταν 0,99 δολάρια, αρκετά χαμηλότερα από το προηγούμενο παιχνίδι της, Shadowgun (8 δολάρια), που είχε πληγεί από την πειρατεία στο Android. Παρόλα αυτά, κάποια στιγμή το παιχνίδι άρχισε να διατίθεται δωρεάν, προκαλώντας αντιδράσεις από πολλούς αγοραστές οι οποίοι είχαν πληρώσει.

Η απάντηση της εταιρείας ήταν μάλλον αφοπλιστική: η απόφαση για τη δωρεάν διάθεση του παιχνιδιού ελήφθη λόγω της πολύ μεγάλης εξάπλωσης της πειρατείας στο Android (αν και το παιχνίδι είναι διαθέσιμο και για το iOS της Apple)- ακόμα και στην τιμή του 1 δολαρίου, τα πειρατικά αντίτυπα του παιχνιδιού έκαναν θραύση, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αποφασίσει ότι το «παιχνίδι έχει χαθεί», οπότε και θα το διαθέτει δωρεάν.

Σημειωτέον, δεν πρόκειται για κάποια περίπτωση «freemium» τίτλου (online παιχνιδιού που είναι δωρεάν, αλλά οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν για επιπλέον «προνόμια» και δυνατότητες) αλλά ενός καθαρά δωρεάν, free to play τίτλου, κάτι που η εταιρεία επισημαίνει και υπογραμμίζει στη σελίδα της στο Facebook.

Αντίστοιχα περιστατικά «ακραίας» πειρατείας έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν, καθώς η πλατφόρμα της Google δεν διαθέτει κάποια λειτουργία προστασίας από την αντιγραφή/ κατά της πειρατείας, με αποτέλεσμα κάποιες εφαρμογές να μπορεί να «δουν» και πειρατεία μέχρι 98% στο Android, τη στιγμή που στο πιο «προστατευμένο» iOS τα αντίστοιχα ποσοστά παραμένουν μονοψήφια. Όπως έχει αναφερθεί, η Google δουλεύει πάνω σε κάποιες λύσεις για το πρόβλημα, καθώς, αν και η «εύκολη διαθεσιμότητα» τέτοιου είδους μπορεί να προσελκύει πολλούς χρήστες, ωστόσο δυσαρεστεί τους developers οι οποίοι φοβούνται τις οικονομικές απώλειες εάν επιλέγουν να δραστηριοποιηθούν στον τομέα των εφαρμογών για Android.

Προτεινόμενα για εσάς