Εκτός Ολυμπιακής ομάδας η Βούλα Παπαχρήστου

Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012 16:07
UPD:26/07/2012 15:20

A- A A+

Παρά τη δημόσια ανακοίνωση συγγνώμης που εξέδωσε η πρωταθλήτρια του τριπλούν, η ΕΟΕ κατέληξε στην απόφαση να μην της επιτρέψει να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: «Με απόφαση του αρχηγείου της ελληνικής Aποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, τίθεται εκτός Ολυμπιακής Ομάδος η αθλήτρια στίβου του άλματος τριπλούν Παρασκευή Παπαχρήστου για δηλώσεις της που αντίκεινται στις αξίες και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού. Η αθλήτρια δεν βρίσκεται στο Λονδίνο καθώς αναμενόταν λίγο πριν την έναρξη των αγωνισμάτων στίβου».

Αφορμή στάθηκε σχόλιο το οποίο ανάρτησε η πρωταθλήτρια του τριπλούν στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter. «Με τόσους Αφρικανούς στην Ελλάδα, τουλάχιστον τα κουνούπια του Δυτικού Νείλου θα τρώνε σπιτικό φαγητό!» έγραψε η αθλήτρια στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης.

Με δηλώσεις της αργότερα στο Contra.gr η ελληνίδα πρωταθλήτρια έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν είχε καμία πρόθεση να μειώσει κανέναν. «Σέβομαι όλους τους ανθρώπους και όλες τις φυλές. Δεν έχω καμία σχέση με την πολιτική. Εγώ ασχολούμαι μόνο με τους αγώνες. Το είδα κάπου αναρτημένο αυτό το σχόλιο και το ανέβασα κι εγώ», σημείωσε.

Εν τω μεταξύ, ο ΣΕΓΑΣ παρέπεμψε την υπόθεση της Παπαχρήστου στη Δικαστική Επιτροπή της ομοσπονδίας, όπως ενημέρωσε με την ακόλουθη ανακοίνωση: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ καταδικάζει το απαράδεκτο σχόλιο της αθλήτριας Βούλας Παπαχρήστου στο twitter, το οποίο αντίκειται στις αξίες και τις αρχές του αθλητισμού αλλά και στο πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων που προάγει την αρμονική συνύπαρξη και συναδέλφωση όλων των λαών και φυλών του Κόσμου. Με απόφασή του, στην σημερινή του συνεδρίαση, το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ παραπέμπει την αθλήτρια στην Δικαστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας. Για την συμμετοχή της αθλήτριας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ζήτημα που εκ των πραγμάτων έχει μπει δημόσια, αρμόδια να αποφασίσει είναι η ΕΟΕ την απόφαση της οποίας, όποια και αν είναι, ο ΣΕΓΑΣ θα στηρίξει».

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, η ΕΟΕ εξέδωσε ανακοίνωση την ακόλουθη ανακοίνωση: «Το Αρχηγείο της ελληνικής αποστολής στο Λονδίνο, ενημερώνει τους αθλητές της Ολυμπιακής μας ομάδας ότι δεν επιτρέπεται να προβαίνουν σε δηλώσεις, σε οποιοδήποτε ΜΜΕ ή μέσο κοινωνικής δικτύωσης, που δεν αφορούν αθλητικά θέματα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Το σχόλιο της αθλήτριας προκάλεσε μεταξύ άλλων και έντονες πολιτικές αντιδράσεις.

«Οι δηλώσεις ρατσιστικού μίσους της αθλήτριας Β. Παπαχρήστου της Εθνικής ομάδας στίβου... βάλλουν ευθέως εναντίον του αθλητικού ιδεώδους και της συναδέλφωσης των λαών», σχολίασε ο Τάσος Κουράκης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Σε νεότερη ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την απόφαση για τον αποκλεισμό της Βούλας Παπαχρήστου ορθή, επισημαίνοντας πως αποτελεί μια στοιχειώδη και επιβεβλημένη ενέργεια.

«Ζητήματα που αφορούν την ανθρώπινη υπόσταση δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με ελαφρότητα από κανέναν και ειδικά από μέλη της αθλητικής κοινότητας, τα οποία αποτελούν σύμβολα για νέους ανθρώπους», σχολίασε σε ανακοίνωση του γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ. «Σε κάθε περίπτωση πάντως, ελπίζουμε, έστω και καθυστερημένα, η κυρία Παπαχρήστου να κατάλαβε το λάθος της και η δημόσια συγγνώμη της να είναι πραγματικά ειλικρινής», ανέφερε η Ιπποκράτους.

«Ρατσιστικό χιούμορ και "αστειάκια" που αφορούν ανθρώπινες ζωές δεν είναι ανεχτά από την ελληνική κοινωνία, δεν μπορούν να ευδοκιμούν στον ελληνικό αθλητισμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά, ζητώντας από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή «να ανακαλέσει τώρα την κυρία Βούλα Παπαχρήστου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

«Βλέποντας από την τηλεόραση τους Ολυμπιακούς Αγώνες ας κάνει όσα άθλια "αστεία" θέλει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σίγουρα, όμως, δεν μπορεί να εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Λονδίνο», επισήμανε η ΔΗΜΑΡ.

Στην εθνική υπεροψία που καλλιεργείται «γενικότερα και ιδιαίτερα στο χώρο του αθλητισμού», απέδωσε μεταξύ άλλων την «απαράδεκτη συμπεριφορά» της Β. Παπαχρήστου, το ΚΚΕ. «Ο αποκλεισμός της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν αντιμετωπίζει από μόνος του το πρόβλημα. Η ουσιαστική του αντιμετώπιση προϋποθέτει πρώτα απ’ όλα διαπαιδαγώγηση που θα καλλιεργεί τη φιλία και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς, άρα προϋποθέτει αθλητισμό σε εντελώς διαφορετική βάση από το σημερινό του εμπορίου, της ντόπας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου», επισήμανε το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ωστόσο, οι βουλευτές της ΝΔ 'Αδωνις Γεωργιάδης και Θάνος Πλεύρης διαφώνησαν με την απόφαση αποκλεισμού της αθλήτριας, μέσω σχολίων που ανήρτησαν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Facebook. Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε υπερβολική την απόφαση, δεδομένων των εξηγήσεων που έδωσε η αθλήτρια και ο κ. Πλεύρης υποστήριξε πως «στους Ολυμπιακούς Αγώνες συμμετέχεις με βάση τις επιδόσεις που έχεις πετύχει, και όχι το τι πιστεύεις». «Δεν είναι δυνατόν μια αθλήτρια που έχει πετύχει να αποκλείεται για πολιτικούς λόγους λόγους» σημείωσε ακόμη.

Την ανάκληση της απόφασης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ζητεί και η Νεολαία των Ανεξάρτητων Ελλήνων. «Στην Ελλάδα της τρόικας και των μνημονίων, στην Ελλάδα των εξαθλιωμένων πολιτών, των λουκέτων, της φτώχειας και της απογοήτευσης, στην Ελλάδα της Ρεπούση και του "συνωστισμού", της επίθεσης στην παιδεία, την θρησκεία και τον πολιτισμό, μια νεαρή Ελληνίδα τιμωρείται σκληρά και χωρίς απολογία» σημειώνει ο πρόεδρός της Μπάμπης Αποσκίτης σε ανακοίνωσή του, καταφερόμενος εναντίον «κάποιων που είναι έτοιμοι να δώσουν συγχωροχάρτια σε όλους όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά» αλλά δεν θεώρησαν αρκετή τη δημόσια συγνώμη της. Βάλλοντας ειδικότερα κατά του κ. Φώτη Κουβέλη προσθέτει: «Από πότε μια ατυχής δήλωση ή ένα αστείο κακής ποιότητας, έστω, μπορεί να επισύρει την βαρύτερη των ποινών; Γιατί αυτή είναι η "εσχάτη των ποινών" για έναν αθλητή που ετοιμάζεται τέσσερα χρόνια για την Ολυμπιάδα. Από πότε ο κύριος Κουβέλης αναδεικνύεται σε δημόσιο κατήγορο και ζητάει την τιμωρία Έλληνα αθλητή; Ενώ η κοινωνία δολοφονείται, με τη συμμετοχή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ στην συγκυβέρνηση των προθύμων, σε αυτό το γεγονός βρήκε ο κ. Κουβελης να κάνει επίδειξη "αριστεροφροσύνης";». Καταλήγοντας ο κ. Αποσκίτης κάνει ένα δηκτικό σχόλιο σε βάρος του κ. Ισίδωρου Κούβελου και ζητά από τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη να παρέμβει: «Δεν απευθυνόμαστε στον κ.Κούβελο του "ενός εκατομμυρίου ευρώ" που τιμωρεί την αθλήτρια μας για το κουνούπι του Νείλου. Σε εσάς απευθυνόμαστε κύριε Ιωαννίδη».

«Τα κουνούπια της Ολυμπιακής Επιτροπής με την απόφασή τους αυτή, μοιάζουν με τον Χίτλερ στους Ολυμπιακούς του 1936. Ο ίδιος ρατσισμός από την ανάποδη πλευρά. Η Βούλα Παπαχρήστου για όλους εμάς είναι ήδη Ολυμπιονίκης», σχολίασε από την πλευρά του ο ΛΑΟΣ.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις