OS X Mountain Lion: Η Apple αναβαθμίζει το OS X

Τετάρτη, 25 Ιουλίου 2012 18:21
UPD:18:21

A- A A+

Διαθέσιμη στο Mac App Store είναι πλέον η νέα μεγάλη αναβάθμιση για το λειτουργικό OS X της Apple, αντί 15,99 ευρώ. Το «Βουνίσιο Λιοντάρι» (το οποίο μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν όσοι έχουν αγοράσει καινούριο υπολογιστή Macintosh από τον Ιούνιο και μετά, συμπληρώνοντας σχετική φόρμα), δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ ο σχεδιασμός του θυμίζει αρκετά τον αντίστοιχο των smartphones, με παρεμφερές interface ενημερώσεων.

Το Mountain Lion είχε πρωτοανακοινωθεί το Φεβρουάριο, και φέρνει στους laptop και desktop υπολογιστές καινοτομίες που είχαν εμφανιστεί πρώτα στο iPad και το iPhone.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η δυνατότητα για upload και συγχρονισμό υλικού στο iCloud (την πρόταση της Apple όσον αφορά το «υπολογιστικό νέφος» και τις online υπηρεσίες αποθήκευσης δεδομένων), η εμφάνιση του iMessage, που επιτρέπει συνομιλίες μέσω γραπτού κειμένου μεταξύ συσκευών της εταιρείας, διευκολύνσεις στο χειρισμό του Twitter και του Facebook και μία εφαρμογή με προσανατολισμό προς τους gamers, η οποία επιτρέπει τη σύγκριση των high scores κάποιου με τα αντίστοιχα των φίλων του.

Το Mountain Lion επίσης αντικατοπτρίζει τις φιλοδοξίες της εταιρείας για δυναμική επέκταση στην κινεζική αγορά, καθώς έχει ενσωματωμένη τη μηχανή αναζήτησης Baidu στο toolbar του browser, καθώς και πλήκτρα για διαμοιρασμό υλικού στο Sina Weibo (δημοφιλές microblog), καθώς και τις κινεζικές «εκδοχές» του YouTube, τα Youku και Tudou.

Άλλες αλλαγές είναι η δυνατότητα αναζητήσεων κατευθείαν από την address bar του Safari, όπως στο Chrome και το Firefox, καθώς και το Share Sheets, που κάνει ευκολότερο το διαμοιρασμό links, φωτογραφιών και video. Στον τομέα της ασφάλειας (που μέχρι σχετικά πρόσφατα δεν ετίθετο για την Apple και τα συστήματά της), κάνει την εμφάνισή του το Gatekeeper, που δίνει επιλογές ασφαλείας στον χρήστη.

Οι απαιτήσεις του Mountain Lion είναι: OS X 10.6.8 (τουλάχιστον), 8 GB ελεύθερου αποθηκευτικού χώρου, 2 GB RAM. «Φοριέται» σε iMac (από mid 2007 και μετά), MacBook Pro, MacBook, MacBook Air, Mac Mini και Mac Pro.

Ο μεγάλος «ανταγωνιστής» των λειτουργικών της Apple, τα Windows 8 της Microsoft, αναμένεται τον Οκτώβριο, και ένα από τα βασικά του πλεονεκτήματα θα είναι το ότι θα μπορεί να τρέχει τόσο σε tablets όσο και σε desktop υπολογιστές, κάνοντας ευκολότερη την αλληλεπίδραση και το διαμοιρασμό αρχείων μεταξύ τους.

Προτεινόμενα για εσάς