Κωμωδίες, θερινό σινεμά και πορτοκαλάδα

Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012 10:09
UPD:10:19

Η επανέκδοση της κωμωδίας του 1937, με την υπογραφή του Λίο Μακ Κάρεϊ και τους Κάρι Γκραντ, Αϊρίν Ντιουν, Ραλφ Μπέλαμι, Αλεξάντερ Νταρσί, Σεσίλ Κάνινγκχαμ, Μόλυ Λαμόντ και Έσθερ Ντέιλ στους βασικούς ρόλους, απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας, το 1938.

A- A A+

Το καρέ κωμωδίας που σχηματίζουν οι ταινίες της εβδομάδας, σε συνδυασμό με θερινό σινεμά και πορτοκαλάδα, θα αποπειραθεί να φτιάξει, έστω για λίγο, τη διάθεση όσων ακόμα παραμένουν στην πόλη που καίει.

«Η μηχανή της χαράς»

Η ρομαντική κομεντί εποχής της Τάνια Γουέξλερ, με το πρωτότυπο θέμα της και την κριτική της ματιά, βασίζεται στην πραγματική ιστορία εφεύρεσης ενός ερωτικού βοηθήματος. Με πρωταγωνιστές τους Μάγκι Γκίλενχααλ, Χιού Ντάνσι, Τζόναθαν Πράις, Φελίσιτι Τζόουνς, Ρούπερτ Έβερετ, Ασλεϊ Γιένσεν, Γκέμα Τζόουνς, Αν Κάνσελορ και Σέρινταν Σμιθ, η ταινία μας μεταφέρει στη βικτωριανή Αγγλία του 1880, όπου πολλές επαναστατικές εφευρέσεις έκαναν την εμφάνιση τους, με αποκορύφωμα το - λεγόμενο τότε- «σφυρί του Granville», που πήρε το όνομα του από τον γιατρό που το επινόησε και θεωρήθηκε η μοναδική αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας διαδεδομένης και δύσκολης γυναικείας ασθένειας, γνωστής στην εποχή εκείνη ως «υστερία».

«Daddy cool»

Για την κωμωδία από τον Καναδά - με τους Πατρίκ Ιάρ, Ζουλί Λε Μπρετόν, Αντουάν Μπερτράν, Ντομινίκ Φιλί, Μαρκ Μπελανζέ, Ιγκόρ Οβαντίς-, τα λέει όλα ο σκηνοθέτης της, Κεν Σκοτ, ο οποίος εξηγεί: «Αρχικά, θέλαμε να πούμε μια ιστορία για έναν άντρα που έχει πάρα πολλά παιδιά. Θέλαμε μια κωμωδία για την πατρότητα και μας άρεσε η ιδέα να είναι κάπως παράλογο: ένας δωρητής σπέρματος που έχει 150 παιδιά. Σκεφτήκαμε ότι ο αριθμός αυτός είναι τόσο υπερβολικός, που θα μας έδινε μια πολύ καλή κωμωδία, αλλά ανησυχούσαμε κάπως για την αξιοπιστία της ιστορίας. Ενώ το δουλεύαμε για περίπου έναν μήνα, εμφανίστηκε στις ειδήσεις η πραγματική ιστορία ενός δωρητή σπέρματος που ήταν γόνος 500 παιδιών! Μείναμε άφωνοι, καθώς συνειδητοποιήσαμε ότι το 150 δεν ήταν τίποτα μπροστά στην πραγματικότητα! Σας παραδίδουμε, λοιπόν, την πολύ αξιόπιστη και αληθινή ιστορία ενός άντρα, που ανακαλύπτει ότι έχει 533 παιδιά».

«Ο εραστής της κομμώτριας»

Από τη Γαλλία και το 1990, επιστρέφει η αισθηματική κομεντί του σκηνοθέτη, ηθοποιού, σεναριογράφου και συγγραφέα κόμικς, Πατρίς Λεκόντ. Υπό τους ήχους της μουσικής του Μάικλ Νάιμαν («Μαθήματα πιάνου») - και με πρωταγωνιστές τους Ζαν Ροσφόρ, Ανα Γκαλίενα, Ρολάντ Μπερτέν, Μορίς Σεβί και Φιλίπ Κλεβενό, η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός αγοριού, αθεράπευτα ερωτευμένου με την κομμώτριά του και την ευτυχή - ατυχή εξέλιξη της σχέση τους.

«Διαζύγιο με προθεσμία»

Η επανέκδοση της κωμωδίας του 1937, με την υπογραφή του Λίο Μακ Κάρεϊ (σκηνοθέτη του θρυλικού διδύμου των Σταν Λόρελ και ΌλιβερΧάρντι και των αδελφών Μαρξ) και τους Κάρι Γκραντ, Αϊρίν Ντιουν, Ραλφ Μπέλαμι, Αλεξάντερ Νταρσί, Σεσίλ Κάνινγκχαμ, Μόλυ Λαμόντ και Έσθερ Ντέιλ στους βασικούς ρόλους, απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας, το 1938. Ανήκοντας στο είδος της κλασικής screwball κωμωδίας που στηρίζει το χιούμορ στους διαλόγους, η ταινία παρουσιάζει ένα μοντέρνο νεοϋορκέζικο ζευγάρι που αποφασίζει να χωρίσει, αφού - από μία παρεξήγηση - υποπτεύεται ο ένας τον άλλον για απιστία και, ενώ αντιλαμβάνονται το λάθος τους, ο εγωισμός τους υπερισχύει και εμποδίζει την επανασύνδεση.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης

Προτεινόμενα για εσάς