Σε αναζήτηση «δίκαιων εναλλακτικών»

Δηλώσεις Σ. Κεδίκογλου
Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012 16:45
UPD:18:06

Η δήλωση του Σ. Κεδίκογλου

A- A A+

«Εποικοδομητική» χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση υπό τον Πρωθυπουργό, τονίζοντας πως «όλοι θέλουν να συνεισφέρουν στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων» και στο πλαίσιο αυτό «αναζητούν εναλλακτικές επιλογές για να γίνει αυτό με κοινωνική δικαιοσύνη και χωρίς επιπλέον ύφεση».

Την αλλαγή του οικονομικού κλίματος, αλλά και του επικοινωνιακού πλαισίου που έχει διαμορφωθεί για τη χώρα στο εξωτερικό, με τα σενάρια περί εξόδου από το ευρώ, έθεσε ο Ευ. Βενιζέλος ως προϋποθέσεις για την επίτευξη του στόχου της εξοικονόμησης των 11,5 δισ. ευρώ.

ΠΑΣΟΚ

«Ο τελικός δημοσιονομικός στόχος, με τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, μπορεί να επιτευχθεί με ασφάλεια χωρίς να τροφοδοτείται συνεχώς η ύφεση και η ανεργία και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν αλλάξει αμέσως το οικονομικό κλίμα», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων.

Σημείωσε πάντως ότι δεν αρκεί μόνο αυτό, αλλά θα πρέπει να αλλάξει και το επικοινωνιακό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα διεθνώς. «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε διαρκώς μια αμφισβήτηση για το αν θα παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Αυτό εξανεμίζει τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, των θεσμικών εταίρων και λειτουργεί αρνητικά για άλλες χώρες που βρίσκονται στην εστία της κρίσης», παρατήρησε.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αλλά και τα προγράμματα των ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, προσθέτοντας όμως ότι πρέπει να βοηθήσουν και οι εταίροι μας, κατανοώντας την πολιτικόκοινωνική κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα. «Αν υπάρχουν κάποιοι που νομίζουν ότι πρέπει να θυσιαστεί η Ελλάδα σαν Ιφιγένεια για να πνεύσει ούριος άνεμος, κάνουν πολύ μεγάλο λάθος, γιατί η θυσία της Ιφιγένειας θα αποδειχθεί αυτοκτονία της ευρωζώνης», διαμήνυσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι τα τρία κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση επιμένουν «με σταθερό τρόπο» στην προγραμματικής τους συμφωνία.

Δεν παρέλειψε παράλληλα να ασκήσει κριτική στην αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε ότι «ποντάρει στην καταστροφή και αδιέξοδο» και η οποία, όπως είπε, έχει το δικό της μερίδιο ευθύνης. «Η αντιπολίτευση έχει την υποχρέωση να βοηθήσει στην διαπραγμάτευση και να συμβάλει στην κινητοποίηση των εθνικών παραγωγικών δυνάμεων για να υπερβούμε την κρίση», υπογράμμισε.

Όπως σημείωσε τέλος ο κ. Βενιζέλος, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν και για επιμέρους θέματα, ενώ η συζήτηση θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα θα ολοκληρωθούν και οι τεχνικές αξιολογήσεις.

Η οικονομική πραγματικότητα είναι εξαιρετικά δύσκολη, παράλληλα όμως η κοινωνία δεν αντέχει άλλο να ματώνει, επιδιώκουμε δίκαιες παρεμβάσεις, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε πως η κυβέρνηση διεκδικεί την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και «αναζητά τη συνολικότερη αναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης». Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως «οριζόντιες εφαρμογές μέτρων δεν θα υπάρξουν», ενώ επισήμανε πως οι διαβουλεύσεις για τις προωθούμενες περικοπές συνεχίζονται. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου τη Δευτέρα, οπότε θα «κλειδώσουν» το νέο πακέτο μέτρων.

Στη σύσκεψη, διάρκειας δυόμισι ωρών συζητήθηκαν οι προτάσεις επί του πακέτου των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014. «Το παρών» στη συνάντηση έδωσε και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, το υπουργείο του οποίου αναμένεται να σηκώσει το κυριότερο βάρος των μέτρων.

Οι βασικοί άξονες του πακέτου των μέτρων ύψους 11,5 δισ. ευρώ βρέθηκαν νωρίτερα στο επίκεντρο σύσκεψης που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με τους επικεφαλής της τρόικας Πόλ Τόμσεν, Ματίας Μόρς και Κλάους Μαζούχ. Στη διάρκεια της συζήτησης, τέθηκαν επί τάπητος και η πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών, οι εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα και η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για το επόμενο διάστημα. Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, τους οποίους επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, διευκρινίζουν ότι στη σημερινή συνάντηση με την τρόικα τέθηκε εκ νέου, από την πλευρά της κυβέρνησης, το θέμα της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ από την τρόικα ζητήθηκε η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα.

ΑΠΕ - ΜΠΕ
Σε καλό κλίμα η συνάντηση

Σε καλό κλίμα η συνάντηση

Το πλαίσιο των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνει περικοπές σε συντάξεις, κοινωνικές παροχές και λειτουργικές δαπάνες, θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός στο κλιμάκιο της τρόικας, κατά το αυριανό «ραντεβού» που θα έχει μαζί τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Ακολούθως αναμένεται να υπάρξουν διαβουλεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι περικοπές και το πακέτο να είναι έτοιμο το Σεπτέμβριο, όταν θα επιστρέψει η τρόικα για τον τελικό έλεγχο.

Στις προτάσεις που βρίσκονται υπό εξέταση στο υπουργείο Οικονομικών, περιλαμβάνονται η θέσπιση πλαφόν στο ύψος των συντάξεων στα επίπεδα μεταξύ 2.000- 2.200 ευρώ, όπως και περικοπές σε συντάξεις πάνω από ένα ορισμένο όριο. Οσον αφορά στα επιδόματα εξετάζεται η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγησή τους.

Στην Αθήνα ο Ζοζέ Μπαρόζο

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε λίγο μετά τις 17.30 ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, εν μέσω αλλεπάλληλων αρνητικών μηνυμάτων και πιέσεων από την Ευρώπη, στην πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2009. Στόχος της επίσκεψης, όπως ανέφερε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα είναι η εξέταση της οικονομικής κατάστασης στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

ΣΥΡΙΖΑ: Νέα μέτρα σφαγιασμού απεργάζονται οι μνημονιακοί ηγέτες

Νέες βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις συσκέψεις για τις νέες περικοπές τη διετία 2013-2014. «Ως εκτελεστικοί λογιστές, αφού προηγουμένως είχαν πάρει την έγκριση της τρόικας, οι τρεις μνημονιακοί ηγέτες απεργάζονται τα νέα μέτρα κοινωνικού σφαγιασμού και ισοπέδωσης» σημειώνει ο πολιτικός σχηματισμός στη σχετική του ανακοίνωση, κατηγορώντας και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση για ψεύτικες διακηρύξεις προθέσεων: «Όλα όσα με ψεύτικες διακηρύξεις προθέσεων απέρριπταν προεκλογικά, τώρα αποτελούν τη συνισταμένη της κυβέρνησης. Η συμφωνία τους στα νέα μνημονιακά μέτρα είναι συμφωνία στη λιτότητα, στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, στη διάλυση της παιδείας, της υγείας, των δημόσιων αγαθών».

Σε ό,τι αφορά την επιδίωξη της κυβέρνησης για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει πως ο στόχος αυτός είναι συνώνυμος με την επιμήκυνση της λιτότητας, ενώ τονίζει πως «η "επαναδιαπραγμάτευση" και τα "ισοδύναμα μέτρα" δεν είναι τίποτα άλλο παρά λέξεις κενές περιεχομένου, τις οποίες οι κυβερνητικοί εταίροι αναμασούν υποκριτικά».

Καταλήγοντας επισημαίνει πως το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και η ΔΗΜΑΡ «είναι υπόλογοι προς τον ελληνικό λαό για τη συνέχιση της αδιέξοδης πολιτικής που έχει οδηγήσει τη χώρα στο χείλος της οικονομικής καταστροφής» και προσθέτει: «Η ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής, η ευρωπαϊκή λύση για το χρέος, με διαγραφή μέρους του και αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ, η στήριξη της ανάπτυξης και της εργασίας, ο δημόσιος έλεγχος του τραπεζικού συστήματος, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και η προστασία των δημοσίων αγαθών, αποτελούν βασικούς άξονες για μια κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση».

Αλ. Παπαρήγα: Κανένα μέτρο σε βάρος του λαού

Νέες έντονες επικρίσεις κατά της κυβέρνησης διατυπωσε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με αφορμή τις διαβουλεύσεις για τις νέες περικοπές ύψους 11,5 δισ. ευρώ τι διετία 2013-2014.

Α. Παπαρήγα: Καμία συζήτηση, κανένα μέτρο σε βάρος του λαού

Α. Παπαρήγα: Καμία συζήτηση, κανένα μέτρο σε βάρος του λαού

«Με αρχιμαέστρο τον κ. Μπαρόζο συναντήθηκαν σήμερα ο κ. Σαμαράς, ο κ. Κουβέλης και ο κ. Βενιζέλος. Από τη στιγμή που κάθονται και συζητάνε να πάρουν 11,5 έως 13,5 δισ. μέτρα σε βάρος του λαού, αυτό και μόνο φτάνει» δήλωσε, επισημαίνοντας πως «αποδεικνύεται ότι όλα αυτά τα μεγάλα λόγια για αναδιαπραγμάτευση και για διεκδίκηση μέσα στην ΕΕ δεν χωράνε».

Η κ. Παπαρήγα επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ: «Καμία συζήτηση, κανένα μέτρο σε βάρος του λαού. Και από αυτή την άποψη το θέμα της διαγραφής του χρέους, της μη αναγνώρισης του χρέους μπαίνει στην πρώτη γραμμή για το ελληνικό λαό ως πολιτική τοποθέτηση και δράση».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή