Ενισχύσεις συγκεντρώνουν τόσο τα κυβερνητικά στρατεύματα όσο και οι αντάρτες στο Χαλέπι, σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών μέσων ενημέρωσης, προετοιμαζόμενοι για μία επικείμενη σημαντική μάχη για τον έλεγχο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας.
Ο συριακός στρατός φέρεται να συγκεντρώνει σημαντικά στρατεύματα γύρω από το Χαλέπι, για να εξαπολύσει, πιθανώς αύριο ή μεθαύριο, μια γενικευμένη αντεπίθεση.
Παράλληλα, περίπου 1.500 ως 2.000 αντάρτες έχουν έρθει από άλλα μέρη για να ενισχύσουν τους περίπου 2.000 συμπολεμιστές τους που βρίσκονται ήδη στην πόλη, δήλωσε πηγή της συριακής ασφάλειας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Την πληροφορία ότι επίκειται αντεπίθεση επιβεβαίωσαν και οι αντάρτες. «Στρατιωτικές ενισχύσεις έχουν φτάσει στο Χαλέπι και αναμένουμε ανά πάσα στιγμή μια μεγάλη επίθεση, ειδικά στις περιφερειακές περιοχές του νότιου, του ανατολικού και του δυτικού» Χαλεπιού, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, συνταγματάρχης Αμπντελ Τζαμπάρ αλ Οκάιντι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 100 άρματα μάχης και μεγάλος αριθμός οχημάτων έφτασε στο Χαλέπι, όπου μαίνονται συγκρούσεις εδώ και περίπου μία εβδομάδα.
Αντάρτες που μίλησαν στο BBC ανέφεραν ότι και το δικό τους στρατόπεδο ετοιμάζεται για μια μεγάλη σύγκρουση, συγκεντρώνοντας πολεμοφόδια, φάρμακα και τοποθετώντας σημεία ελέγχου και ελεύθερους σκοπευτές.
Έκκληση Γαλλίας προς Ρωσία και Κίνα
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι η Ρωσία και η Κίνα πρέπει να αναλάβουν δράση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενο λουτρό αίματος στο Χαλέπι. «Οι χώρες του κόσμου και ιδιαίτερα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας πρέπει να ενωθούν και να αναλάβουν τις ευθύνες τους», δήλωσε.
Αναφερόμενος στη Ρωσία και την Κίνα, είπε: «Ελπίζουμε να ακούσουν επιτέλους τις κραυγές, όχι μόνο του λαού της Συρίας, αλλά και του υπόλοιπου κόσμου και των αραβικών χωρών, να σταματήσει αυτό το λουτρό αίματος», υπογράμμισε ο Φαμπιούς.
ΗΠΑ: Φόβοι για σφαγή στο Χαλέπι
Από πλευράς Στέιτ Ντιμπάρτμεντ, η εκπρόσωπός του Βικτόρια Νάλαντ ανέφερε πως η αμερικανική κυβέρνηση διαθέτει «αξιόπιστα στοιχεία» σύμφωνα τα οποία οι πιστές στον πρόεδρο αλ 'Ασαντ στρατιωτικές δυνάμεις «προετοιμάζουν σφαγή» μέσα στην οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας, το Χαλέπι. Απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής παρέμβασης εκτός των ορίων εντολής του Συμβουλίου Ασφάλειας (ΣΑ) του ΟΗΕ.
«Ποτέ ξανά Σρεμπρένιτσα»
Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, στη διάρκεια επίσκεψής του στη Σρεμπρένιτσα, κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις να μην επαναλάβουν στη Συρία τα σφάλματα που έκαναν στη Βοσνία.
«Δεν θέλω να δω κάποιον από τους διαδόχους μου έπειτα από 20 χρόνια να επισκέπτεται τη Συρία και να απολογείται γι' αυτό που θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει τώρα για να προστατεύσουμε τους πολίτες στη Συρία», δήλωσε ο Μπαν αφού εναπόθεσε λουλούδια στο μνημείο για τα θύματα της Σρεμπρένιτσα.
«Ποτέ ξανά Σρεμπρένιτσα», πρόσθεσε, «πουθενά και για κανέναν».
Το 1995 στη Σρεμπρένιτσα, η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ δεν είχε καταφέρει να αποτρέψει τη σφαγή 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών.
Χθες σε ομιλία του ενώπιον του κοινοβουλίου της Βοσνίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είχε και πάλι καλέσει τη διεθνή κοινότητα να δράσει για να σταματήσει «η σφαγή» στη Συρία.
Μ. Τλας: Οδικός χάρτης για έξοδο από την κρίση
Έναν οδικό χάρτη για την έξοδο από την κρίση με τη συμμετοχή «έντιμων» ανθρώπων του καθεστώτος αλλά χωρίς τον Μπασάρ αλ Ασαντ, δήλωσε ότι προετοιμάζει ο στρατηγός της συριακής Φρουράς Μάναφ Τλας, ο οποίος αυτομόλησε στην Τουρκία, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην αραβική εφημερίδα Ασαρκ Αλ Αουσατ.
«Προσπαθώ, στο βαθμό που μπορώ, να ενώσω έντιμους ανθρώπους στη Συρία και το εξωτερικό για να επεξεργαστούμε έναν οδικό χάρτη με στόχο την έξοδο από την κρίση», επισημαίνει ο Τλας στη συνέντευξή του αυτήν την οποία έδωσε στη Σαουδική Αραβία όπου μετέβη για την Όμρα, το μικρό μουσουλμανικό προσκύνημα στη Μέκκα.
Ο Τλας πρόσθεσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, κύρια οργάνωση της συριακής αντιπολίτευσης και με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, τον οποίο απαρτίζουν λιποτάκτες και ένοπλοι πολίτες, χωρίς να αποκλείει τους «έντιμους» του καθεστώτος.
«Θα έλθω σε επαφή με όλους τους έντιμους ανθρώπους που επιθυμούν την ανοικοδόμηση της Συρίας, είτε αυτοί βρίσκονται στο Συριακό Εθνικό Συμβούλιο είτε στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, ακόμα και με τους έντιμους του καθεστώτος. Είναι πολλοί στους κόλπους του καθεστώτος αυτοί που δεν έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα», είπε ο Τλας.
«Δε βλέπω τη Συρία με τον Ασαντ», υπογράμμισε .
Επιβεβαιώθηκε η αποσκίρτηση τριών διπλωματών
Εν τω μεταξύ, η Δαμασκός επιβεβαίωσε σήμερα την αυτομόληση των τριών Σύρων διπλωματών που ήταν διαπιστευμένοι στην Κύπρο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το σουλτανάτο του Ομάν, υποβαθμίζοντας πάντως τη σημασία της, ενώ κατηγόρησε εμμέσως το Κατάρ ότι ενθαρρύνει τέτοιου είδους ενέργειες.
Σε ανακοίνωσή του, το συριακό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την αυτομόληση της επιτετραμμένης στην Κύπρο, Λάμια Χαρίζι, του συζύγου της πρεσβευτή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Αμπντελ Λατίφ αλ-Ντάμπαγ και του ακολούθου ασφαλείας της συριακής πρεσβείας στο σουλτανάτο του Ομάν, Μοχάμεντ Ταχσίν αλ Φακίρ.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι τα τρία αυτά άτομα «επέλεξαν να εγκαταλείψουν τους τόπους εργασίας τους και να μεταβούν σε μια αραβική πρωτεύουσα, η οποία χρηματοδοτεί και ενθαρρύνει όλες τις αποσκιρτήσεις» - κάνοντας μια έμμεση αλλά σαφή αναφορά στο Κατάρ όπου αυτομόλησαν οι Σύροι διπλωμάτες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο πρεσβευτής στα Εμιράτα «δε βρίσκεται στον τόπο εργασίας του από τις 4 Ιουνίου» και η σύζυγός του «ήταν απλώς μια διπλωμάτης στην πρεσβεία της Κύπρου, επιφορτισμένη με τη διεκπεραίωση των τρεχουσών υποθέσεων εν αναμονή του διορισμού επιτετραμμένου ή πρεσβευτή».
«Όσο για τον ακόλουθο στο Ομάν, δεν είχε καμία διπλωματική ιδιότητα και ήταν ένας απλός διοικητικός υπάλληλος, η αποστολή του οποίου έληξε τον Μάιο και ο οποίος πρέπει να συνταξιοδοτηθεί», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι οι αποσκιρτήσεις αυτές αποτελούν ένα όλο και πιο έντονο σημάδι ότι οι ημέρες του καθεστώτος είναι «μετρημένες».
Στις 12 Ιουλίου, ο Σύρος πρεσβευτής στη Βαγδάτη Ναουάφ Φάρες, εγκατέλειψε τη θέση του και κάλεσε το στρατό να «ενωθεί αμέσως με την αντιπολίτευση».