Οι «Εκκλησιάζουσες» φέρνουν εις πέρας το σχέδιο τους στην Επίδαυρο

Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2012 13:20
UPD:13:20

A- A A+

Οι γυναίκες παίρνουν στα χέρια τους την εξουσία, στην πολιτική κωμωδία-σάτιρα του Αριστοφάνη, «Εκκλησιάζουσες». To έργο παρουσιάζεται από το θέατρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, στις 9 το βράδυ.

Η παράσταση θα συνεχίσει το ταξίδι της με περιοδεία σε όλα τα μεγάλα Φεστιβάλ της χώρας και θα παρουσιαστεί, επίσης, στο Ηρώδειο, στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου.

Στο δρόμο που χάραξε η Λυσιστράτη

Ο Αριστοφάνης, για μια ακόμα φορά μετά τη Λυσιστράτη, χρησιμοποιεί τη δύναμη των γυναικών, για να αλλάξει τα κακώς κείμενα της ανδροκρατούμενης κοινωνίας, στην κωμωδία «Εκκλησιάζουσες», η οποία πιθανολογείται ότι γράφτηκε το 391 ή το 392 π.Χ., και βάζει την Πραξαγόρα να παίρνει την κατάσταση στα χέρια της.

Πριν καν ακόμα ξημερώσει, οι γυναίκες μεταμφιέζονται σε άντρες και συγκεντρώνονται στην Εκκλησία του Δήμου, όπου, σύμφωνα με το σχέδιο της Πραξαγόρας, πετυχαίνουν να πάρουν την εξουσία, ως ύστατη ελπίδα για να σωθεί η πόλη από το ναυάγιο. Πώς θα είναι η ζωή από δω και πέρα; Γλέντι, κοινοκτημοσύνη σε όλα, ακόμα και στον έρωτα, αφού ο νόμος παρεμβαίνει, για να διορθώσει τη φύση, δίνοντας δικαιώματα στις μη προνομιούχες, τις γριές και τις άσχημες.

Με αυτήν την κωμωδία, ο Αριστοφάνης παρουσιάζει τα στραβά και τα ανάποδα του ανθρώπου και της κοινωνίας, και αυτό είναι που την καθιστά εξαιρετικά επίκαιρη, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, αφού στην παράσταση - με πρωταγωνιστές τους Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Κώστα Κόκλα και Γιώργο Πυρπασόπουλο- η Πραξαγόρα έχει ακόμα και μαντικές ικανότητες, που της επιτρέπουν να κινείται ελεύθερα μέσα στους αιώνες και να προσγειώνεται στο παρόν.

Ταυτότητα παράστασης: σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, απόδοση κειμένου: Βασίλης Μαυρογεωργίου, μουσική: Θάνος Μικρούτσικος, σκηνικά - κοστούμια: Άγγελος Μέντης, χορογραφίες: Αγγελική Στελλάτου, σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης, μουσική διδασκαλία: Θανάσης Αποστολόπουλος. Παίζουν: Πραξαγόρα: Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Βλέπυρος: Κώστας Κόκλας, νέος: Γιώργος Πυρπασόπουλος, Χρέμης: Παντελής Δεντάκης, Α΄ άντρας: Νίκος Καρδώνης, Β΄ άντρας: Στράτος Χρήστου, νέα: Γεωργία Γεωργόνη. Χορός: Μαίρη Σαουσοπούλου, Ντίνη Ρέντη, Πολυξένη Ακλίδη, Ειρήνη Γεωργαλάκη, Μαρία Γεωργιάδου, Γεωργία Γεωργόνη, Άντρη Θεοδότου, Κατερίνα Μαούτσου, Σωτηρία Ρουβολή, Ειρήνη Φαναριώτη, Έλενα Χατζηαυξέντη.

Πληροφορίες: Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, Ναυπλίου – Επιδαύρου, Αργολίδα, τηλ.: 27530 22026. Τιμές εισιτηρίου: 50 (VIP), 40 (ζώνη Α), 30 (ζώνη Β), 20 (άνω διάζωμα), 15 (φοιτητικό – ζώνη Β), 10 (φοιτητικό – άνω διάζωμα, ΑΜΕΑ) ευρώ.

Πρόγραμμα περιοδείας

30 και 31/7: Θεσσαλονίκη (Θέατρο Κήπου)

2/8: Αλεξανδρούπολη

3 και 4/8: Καβάλα

5/8: Θάσος

6/8: Κομοτηνή

8/8: Σίβηρη

10 και 11/8: Ζάκυνθος

17 και 18/8: Επίδαυρος

21/8: Τρίκαλα

22/8: Λάρισα

23 και 24/8: Θεσσαλονίκη (θέατρο Δάσους)

25/8: Βόλος

26, 27 και 28/8: Χαλάνδρι

31/8: Πειραιάς

1/9: Πετρούπολη

3 και 4/9: Ηρώδειο

5 και 6/9: Ηλιούπολη

7/9: Αιγάλεω

8 και 9/9: Βύρωνας

12/9: Κορυδαλλός

13/9: Νέα Σμύρνη

14/9: Βριλήσσια

17 και 18/9: Παπάγου

19/9: Πάτρα

Προτεινόμενα για εσάς