«Θέμα χρόνου» η αποχώρηση του Ασαντ

Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2012 13:58
UPD:15:59

Η κατάρρευση της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ είναι θέμα χρόνου, δήλωσε ο απερχόμενος επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών στη χώρα, στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ.

A- A A+

Η κατάρρευση της κυβέρνησης του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ είναι θέμα χρόνου, δήλωσε ο απερχόμενος επικεφαλής της αποστολής των παρατηρητών στη χώρα, στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ.

«Κατά τη γνώμη μου, είναι μόνο θέμα χρόνου να πέσει ένα καθεστώς που χρησιμοποιεί τόση στρατιωτική δύναμη και δυσανάλογη βία εναντίον των πληθυσμού των αμάχων της», δήλωσε στο Reuters ο Νορβηγός στρατηγός, που αποχώρησε από τη Δαμασκό στις 19 Ιουλίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Μουντ, ο Ασαντ μάλλον θα αντέξει βραχυπρόθεσμα λόγω της στρατιωτικής ισχύος του.

«Βραχυπρόθεσμα μπορεί να είναι δυνατό γι’αυτόν να παραμείνει, γιατί οι στρατιωτική ισχύς του στρατού είναι πολύ, πολύ μεγαλύτερη από αυτή της αντιπολίτευσης», είπε ο Μουντ.

«Το λεπτό που δούμε μεγαλύτερες ομάδες στρατιωτικών να λιποτακτούν για να πολεμήσουν με την αντιπολίτευση, τότε είναι που αρχίζει να επιταχύνεται… Αυτό μπορεί να πάρει μήνες ή ακόμα και χρόνια», υπογράμμισε.

Η πτώση του καθεστώτος, που αντιμετωπίζει μια εξέγερση κατακερματισμένη και σε θέση αδυναμίας στρατιωτικά , δεν θα σημάνει απαραίτητα το τέλος του εμφυλίου πολέμου, επισήμανε ο Μουντ.

«Πολλοί πιστεύουν ότι εάν ο Μπασάρ αλ Aσαντ πέσει ή εάν του δοθεί η δυνατότητα για μια έντιμη φυγή (...) το πρόβλημα θα επιλυθεί. Αυτή είναι μια υπεραπλούστευση», είπε ο Μουντ. «Η κατάσταση θα μπορούσε κάλλιστα να επιδεινωθεί», πρόσθεσε.

«Από την άλλη πλευρά είναι επίσης σημαντικό να πούμε ότι είναι αδύνατον να συλλάβουμε μια Συρία στην οποία οι σημερινοί κάτοχοι της εξουσίας παραμένουν στις θέσεις τους», συνέχισε ο Μουντ.

Σε παράλληλες εξελίξεις, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ανακοίνωσε ότι αποσύρει κάποιους αλλοδαπούς υπαλλήλους από τη Συρία λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης. Ωστόσο μία ομάδα θα παραμείνει στη Δαμασκό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή