Όλα έτοιμα για την έναρξη της 30ής Ολυμπιάδας

Απούσα από τη μεγαλειώδη τελετή έναρξης η ομάδα τένις της Βρετανίας!
Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2012 14:55
UPD:15:35

A- A A+

Τα πάντα είναι έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού και του πολιτισμού. Χιλιάδες αθλητές από τις 204 χώρες που συμμετέχουν στη διοργάνωση θα παρελάσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο της βρετανικής πρωτεύουσας, προεξάρχοντος του σημαιοφόρου της ελληνικής αποστολής, του Ολυμπιονίκη Αλέξανδρου Νικολαϊδη, ενώ θα ακολουθήσουν οι ομιλίες και η επίσημη έναρξη των Αγώνων. Αυτή, κατά παράδοση, κηρύσσει ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας της διοργανώτριας, ήτοι στην περίπτωση της Βρετανίας η Βασίλισσα Ελισάβετ. Ακολούθως θα πραγματοποιηθεί το άναμμα του Ολυμπιακού Βωμού από τον τελευταίο λαμπαδηδρόμο και το πρώτο μέρος της εκδήλωσης θα ολοκληρωθεί με την εκφώνηση του όρκου από τους αθλητές και τους κριτές.

Η συνέχεια περιλαμβάνει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο έχει επιμεληθεί ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Ντάνι Μπόιλ. Ως είθισται πολλά μέρη της τελετής παραμένουν μυστικά, ενώ αρκετά εξ αυτών παραλείφθηκαν από την προχθεσινή γενική πρόβα, προκειμένου να μην διαρρεύσουν μέσω του Τύπου ή των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. Η τελετή, που φέρει τον τίτλο «Τα νησιά των θαυμάτων» (Isles of Wonder) και κόστισε 27 εκατομμύρια λίρες, φιλοδοξεί να «διασχίσει» τη βρετανική ιστορία και να την «παντρέψει» με τη σύγχρονη εικόνα της χώρας. Ο Μπόιλ έχει δηλώσει ότι θα ήθελε η τελετή έναρξης του Λονδίνου να παρομοιαστεί με εκείνη των Ολυμπιακών του Σίδνεϊ, το 2000, αλλά είναι σίγουρο ότι έχει ετοιμάσει αρκετές πρωτοτυπίες, με στόχο να εντυπωσιάσει τηλεθεατές και θεατές, οι οποίοι έχουν πληρώσει ως και 2.012 λίρες για να εξασφαλίσουν μία θέση στις εξέδρες του Ολυμπιακού Σταδίου.

Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της τελετής, το πρώτο μέρος διαρκεί (κατά το πρωτόκολλο) περίπου μιάμιση ώρα. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν είναι διατεθειμένη να κάνει... εκπτώσεις, αν και αποδέχθηκε να μειωθεί ο αριθμός των συνοδών που θα παρελάσουν μαζί με τις εθνικές αποστολές. Για το καλλιτεχνικό μέρος, φημολογείται ότι υπήρξαν πιέσεις στον Μπόιλ να μειώσει τη διάρκειά του, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή αποχώρηση των θεατών από το χώρο του Ολυμπιακού Πάρκου, εντός του (διευρυμένου) ωραρίου λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Η παρέλαση των αποστολών θα αρχίσει με την Ελλάδα και θα ολοκληρωθεί με τη διοργανώτρια χώρα. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν αθλητές που θα παρελάσουν υπό την Ολυμπιακή σημαία, όπως στην περίπτωση του Νότιου Σουδάν, που έχει κηρυχθεί ανεξάρτητο κράτος αλλά δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη από τη ΔΟΕ.

Άξια αναφοράς, ωστόσο, είναι η απόφαση του αρχηγού της βρετανικής ομάδας τένις, Πολ Χάτσινς, που απαγόρευσε στους αθλητές της να παραστούν στην τελετή έναρξης προκειμένου να εμφανιστούν πιο ξεκούραστοι στις αυριανές υποχρεώσεις τους! Ο Χάτσινς ενημέρωσε τους αθλητές με.... e-mail ότι δεν επιτρέπεται η παρουσία τους, παρά το ότι οι περισσότεροι ήθελαν να ζήσουν από κοντά το μοναδικό αυτό γεγονός. Η απόφαση ελήφθη με το σκεπτικό ότι η τελετή, που θα ξεκινήσει στις 21:00 (ώρα Λονδίνου), θα ολοκληρωθεί μετά τα μεσάνυχτα. Η ταλαιπωρία για τους αθλητές με την 90λεπτη παρέλαση κρίθηκε ως «εξουθενωτική» και ικανή να επηρεάσει την απόδοσή τους στις άμεσες υποχρεώσεις τους.

Ερωτηθείς για το θέμα, εκπρόσωπος της Βρετανικής Ολυμπιακής Επιτροπής υπεραμύνθηκε της απόφασης του Χάτσινς, δηλώνοντας ότι «είναι μια επιλογή σεβαστή από τον κάθε επικεφαλής της ομάδας. Σίγουρα οι τελετές είναι σημαντικό γεγονός, ωστόσο για τους αθλητές της Μεγάλης Βρετανίας εκείνο που προέχει είναι η απόδοση στους αγώνες». Την οκταμελή βρετανική ομάδα τένις συγκροτούν οι Άντι και Τζέιμι Μάρεϊ, Αν Κεοθαβόνγκ, Έλενα Μπαλτάτσα, Κόλιν Φλέμινγκ, Ρος Χάτσινς, Χίδερ Γουότσον και Λάουρα Ρόμπσον.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις