Μεγάλη επιχείρηση του συριακού στρατού στο Χαλέπι

Ερντογάν: Δεν μπορούμε να μείνουμε παρατηρητές
Σάββατο, 28 Ιουλίου 2012 09:14
UPD:19:47
A- A A+

Χερσαία επιχείρηση στο Χαλέπι εξαπέλυσε σήμερα το πρωί ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων που σφυροκοπούν την πόλη, με στόχο την ανακατάληψη τομέων που ελέγχουν οι αντάρτες.

Η ανατολική συνοικία Σαλαχεντίν έχει αποκλειστεί από δυνάμεις του συριακού στρατού και βομβαρδίζεται από τις 08:00 το πρωί (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος), ενώ στην περιοχή καταφθάνουν ενισχύσεις του στρατού. Τρεις αντάρτες έχασαν σήμερα τη ζωή τους στις μάχες που μαίνονται.

Δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας με 2,5 εκατομμύρια κατοίκους, το βιομηχανικό Χαλέπι βρίσκεται στη δίνη του πολέμου. Το αποτέλεσμα της δύσκολης αυτής μάχης αναμένεται να καθορίσει την έκβαση της 17μηνης εξέγερσης κατά του καθεστώτος Ασαντ.

«Οι καθεστωτικές δυνάμεις σφυροκοπούν αρκετές περιοχές και οι πολεμιστές μας τίς αντιμετωπίζουν γενναία στη συνοικία Σαλαχεντίν», δήλωσε ο Αμπου Ομαρ αλ-Χάλαμπι, διοικητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού των ανταρτών.

Σε άλλα σημεία της χώρας, οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να καταλάβουν την περιοχή Λαζατέ στη νότια επαρχία Ντεράα. Κοντά στη Χάμα της κεντρικής Συρίας, η περιοχή Καρνάζ πολιορκείται και λεηλατείται από το στρατό ο οποίος βομβαρδίζει επίσης συνοικίες της γειτονικής επαρχίας Χομς, αναφέρει το Συριακό Παρατηρητήριο που εδρεύει στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, σχεδόν 160 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Παρασκευή στη χώρα, οι 17 εκ των οποίων στο Χαλέπι.

Εν τω μεταξύ, για τραγωδία στο Χαλέπι προειδοποιεί η Μόσχα, εκτιμώντας ότι δεν είναι ρεαλιστικό να προεξοφλεί κανείς πως η συριακή κυβέρνηση θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, ενώ οι ένοπλοι αντάρτες καταλαμβάνουν τις μεγάλες πόλεις.

«Προσπαθούμε να επηρεάσουμε την κυβέρνηση να κάνει το πρώτο βήμα αλλά όταν η ένοπλη αντιπολίτευση καταλαμβάνει πόλεις όπως το Χαλέπι, όπου μια ακόμη τραγωδία προμηνύεται απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι, δεν είναι ρεαλιστικό η κυβέρνηση να το δεχτεί αυτό», δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.

Ερντογάν: Δεν μπορούμε να μείνουμε παρατηρητές της κατάστασης

Την ανάγκη να γίνουν βήματα από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενίσχυσης της παρουσίας του στρατού του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ γύρω από το Χαλέπι και η απειλή της κυβέρνησής του να κάνει χρήση χημικών όπλων υπογράμμισε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το Λονδίνο.

«Η στρατιωτική ενίσχυση στο Χαλέπι και οι πρόσφατες ανακοινώσεις όσον αφορά τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής είναι πράξεις μπροστά στις οποίες δεν μπορούμε να παραμείνουμε παρατηρητές ή θεατές», δήλωσε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον. «Πρέπει να γίνουν κοινά βήματα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του Οργανισμού Ισλαμικών Κρατών, του Αραβικού Συνδέσμου και πρέπει να συνεργαστούμε για να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Ο Κάμερον σημείωσε από την πλευρά του ότι η Βρετανία και η Τουρκία ανησυχούν πως η κυβέρνηση του Ασαντ είναι έτοιμη να προβεί σε «κάποιες πραγματικά φοβερές πράξεις γύρω και μέσα στο Χαλέπι». «Αυτό θα ήταν εντελώς απαράδεκτο. Το καθεστώς πρέπει να καταλάβει ότι είναι παράνομο, κάνει λάθος και πρέπει να σταματήσει αυτό που κάνει», υπογράμμισε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή