MotoGP: Επιβλητική νίκη Στόνερ στη Λαγκούνα Σέκα

Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2012 02:00
UPD:04:05

A- A A+

Ο Αυστραλός ήταν ο μεγάλος νικητής του GP στην πίστα της Λαγκούνα Σέκα, δέκατο γύρο του παγκοσμίου πρωταθλήματος MotoGP.

Hταν η τέταρτη φετινή νίκη για τον αναβάτη της Repsol Honda που είχε να κερδίσει από την Ολλανδία. Η επιλογή του να χρησιμοποιήσει πίσω την πιο μαλακή γόμα αποδείχθηκε πολύ σωστή καθώς του χάρισε πολύ γρήγορο ρυθμό. Εναν ρυθμό που αδυνατούσε να ακολουθήσει τόσο ο Χόρχε Λορένθο όσο και το Ντάντι Πεντρόζα. Το φετινό τρίο είχε απομακρυνθεί αρκετά κατά την διάρκεια του αγώνα από τους υπόλοιπους αναβάτες, δίνοντας τη δική του μάχη.

Από τους τρεις ήταν φανερό ότι αρχικά υστερούσε ο Πεντρόζα, ο οποίος μετά από μία άτυχη στιγμή στον 13ο γύρο, χωρίς ωστόσο να αποβεί μοιραία, αποφάσισε να ρίξει λίγο τον ρυθμό του και να αρκεστεί στην τρίτη θέση στοναγώνα. Με αυτόν τον τρόπο άλλωστε διατηρήθηκε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας πίσω από τον Χόρχε Λορένθο.

Λορένθο και Στόνερ ακολουθούσαν το δικό τους ρυθμό με τον Ισπανό να προηγείται μέχρι εννέα γύρους πριν το πέσιμο της καρό σημαίας. Τότε, ο Στόνερ που τον πίεζε αρκετά, αποφάσισε να κάνει την επίθεσή του, στην στροφή ένα της πίστας και πήρε την πρωτοπορία του αγώνα, κόβοντας πρώτος το νήμα του τερματισμού. Νωρίτερα και πιο συγκεκριμένα, έναν γύρο πριν ο Λορένθο δεχθεί την προσπέραση του Αυστραλού, έκανε ένα μικρό λάθος στην είσοδο της Corkscrew, κάτι που όπως φάνηκε, του χάλασε τον ρυθμό.

Παρά την δεύτερη θέση στον αγώνα, ο Ισπανός θα πάει για καλοκαιρινές διακοπές διατηρώντας την κορυφή στην γενική κατάταξη. Εχει 23 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο Πεντρόζα και 32 από τον Στόνερ που με τη σημερινή του τον πλησίασε λιγάκι.

Τον αγώνα δεν τον μονοπώλησαν οι τρεις πρώτοι, αλλά ωραίες στιγμές υπήρξαν και στις επόμενες θέσεις. Για μία ακόμη φορά ο Μπεν Σπις βρέθηκε πολύ κοντά σε μία καλή επίδοση, αλλά στο τέλος δεν τα κατάφερε. Ο Αμερικανός βρισκόταν στο δεύτερο γκρουπ τεσσάρων αναβατών που πέραν αυτού ήταν ο Αντρέα Ντοβιτσιόζο, ο Καλ Κρούτσλοου και ο Στέφαν Μπραντλ. Ο Σπις που έτρεχε με τραυματισμένη φτέρνα, κατάλοιπο από την πτώση στις κατατακτήριες, κατείχε την τέταρτη θέση και έδειχνε να ελέγχει την κατάσταση. Εντεκα όμως γύρους πριν το τέλος του αγώνα, έχασε τον έλεγχο της Yamaha ενώ επιτάχυνε στην έξοδο της Corkscrew και έπεσε πολύ άσχημα, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί. Οπως έγινε αργότερα γνωστό αιτία της άτσαλης πτωσης του ήταν ο σπασμένος σύνδεσμος στο ψαλίδι της Yamaha.

Μετά την έξοδο του Σπις, το πεδίο έμεινε ελεύθερο για τους Ντοβιτσιόζο και Κρούτσλοου, οι οποίοι για έναν ακόμη αγώνα χάρισαν άφθονο θέαμα. Και στις ΗΠΑ, ο «Ντόβι» κατάφερε αν και δέχθηκε μεγάλη πίεση, να κρατήσει πίσω του τον Βρετανό. Είναι ωστόσο η πρώτη φορά μετά από τρία συνεχόμενα GP που ο Ιταλός αναβάτης της Monster Yamaha Tech 3 δεν βρέθηκε στο πόντιουμ.

Στην έκτη θέση μέσα σε επευφημίες χιλιάδων συμπατριωτών του τερμάτισε ο Νίκι Χέιντεν. Αυτό ήταν και το καλύτερο αποτέλεσμα για την Ducati, η οποία είδε τον Βαλεντίνο Ρόσι να εγκαταλείπει μετά από άσχημη πτώση λίγο πριν τον τέλος του αγώνα. Ηταν η πρώτη φορά φέτος που ο Ιταλός δεν καταφέρνει να τερματίσει σε αγώνα.

Ο Χέιντεν από την άλλη, κατάφερε προς το τέλος να «πιάσει» τον Στέφαν Μπραντλ και πέντε γύρους πριν την καρό σημαία πέρασε τον Γερμανό και ξεκίνησε να καταδιώκει τον Κρούτσλοου, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να τον περάσει.

Ογδοος τερμάτισε ο Αλβάρο Μπαουτίστα ενώ πίσω του βρέθηκε η πρώτη CRT και ένατη γενικής του Αλειξ Εσπαργκάρο. Ο teammate του Ράντι ντε Πουνιέ έχασε θέσεις στην αρχή και πιο συγκεκριμένη στην πρώτη στροφή μετά την εκκίνηση λόγω ενός επεισοδίου με τους Μισέλ Πίρο και Τόνι Ελίας. Ο πρώτος έπεσε και εγκατέλειψε ενώ ο δεύτερος συνέχισε, αλλά είχε μία πτώση στον επόμενο γύρο. Την πρώτη δεκάδα ολοκλήρωσε ο Κάρελ Αμπραχαμ.

Από τους άτυχους στον αγώνα ήταν ο Ματιά Παζίνι που εγκατέλειψε στον 11ο γύρο από μηχανικό πρόβλημα και ο Τζέιμς Ελισον που έπεσε. Ενα τεχνικό πρόβλημα ήταν η αιτία που ο Ντανίλο Πετρούτσι δεν συνέχισε την προσπάθειά του στον 18ο γύρο.

Προς το παρόν το παγκόσμιο πρωτάθλημα θα έχει μία μικρή καλοκαιρινή ανάπαυλα και θα επιστρέψει στις 19 Αυγούστου με έναν ακόμη αγώνα στις ΗΠΑ και δη στη φημισμένη Ιndianapolis.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΦΟΥΣΙΑΝΗ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις