Αποθεώθηκε η «Τόσκα» στο Ηρώδειο

Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012 12:59
UPD:13:07

A- A A+

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκαν οι παραστάσεις της όπερας του Τζάκομο Πουτσίνι, «Τόσκα», στο Ηρώδειο, αφού το θέατρο ήταν υπερπλήρες θεατών και τις 4 ημέρες, από τις 26 έως τις 29 Ιουλίου, κλείνοντας με τον ιδανικότερο τρόπο την καλλιτεχνική περίοδο 2011-12 της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ).

Με την καλλιτεχνική εξωστρέφεια, τις απρόσμενες συνεργασίες και την ιδιαίτερη επιτυχία που σημείωσε το σύνολο των παραγωγών όπερας και μπαλέτου της, η ΕΛΣ αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανη για τον απολογισμό της φετινής της καλλιτεχνικής περιόδου, δεδομένης της δύσκολης οικονομικής και δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας μας.

Σπουδαίοι συντελεστές

Όσο για την «Τόσκα», όλοι οι αξιόλογοι συντελεστές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, με πρωτεργάτες τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της ΕΛΣ, Μύρωνα Μιχαηλίδη, και τον διάσημο Αργεντινό σκηνοθέτη Ούγκο Ντε Άνα, ο οποίος για πρώτη φορά σκηνοθέτησε στην Ελλάδα. Οι φίλοι της όπερας, παγκοσμίως, τον γνωρίζουν για τα θεαματικά σκηνικά του και την εντυπωσιακή χρήση των φωτισμών και των βίντεο. Έχει σκηνοθετήσει στις σπουδαιότερες σκηνές όπερας στον κόσμο και έχει εργαστεί πολλές φορές πάνω στην «Τόσκα», την οποία θεωρεί μεγάλη πρόκληση.

Στην παράσταση του Ηρώδειου -υπογράφοντας, επίσης, τα σκηνικά και τα κοστούμια- παρουσίασε μια «Τόσκα» συναρπαστική και συνεπή στο πνεύμα του συνθέτη και στο ιστορικό πλαίσιο του λιμπρέτου, δίνοντας, ταυτόχρονα, μια κινηματογραφική διάσταση, με τις θεαματικές προβολές βίντεο.

Η διάσημη Ιταλίδα σταρ της όπερας Ντανιέλα Ντεσσί και η διακεκριμένη Ελληνίδα υψίφωνος Τσέλια Κοστέα, στον ρόλο της Τόσκα, ο καταξιωμένος Αμερικανός τενόρος Κάρλ Τάννερ, ο διεθνούς φήμης Χιλιανός Τζανκάρλο Μονσάλβε, ο Γεωργιανός βαρύτονος Λάντο Ατανέλι και ο, επίσης, Γεωργιανός Γκεόργκε Γκαγκνίτζε φυσικά άφησαν τις καλύτερες των εντυπώσεων, με την αντάξια σύμπραξη των Ελλήνων μονωδών Τάσου Αποστόλου, Δημήτρη Κασιούμη, Παύλου Σαμψάκη, Χρήστου Αμβράζη, Ζαχαρία Τσούμου και Χριστίνας Ασημακοπούλου.

Επισφράγισε για μία ακόμη φορά τη φήμη της

Έτσι λοιπόν, η «Τόσκα» -μια από τις δημοφιλέστερες όπερες παγκοσμίως, που βρίσκεται πάντα στις πρώτες επιλογές όλων των λυρικών θεάτρων και η οποία στην Ελλάδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1942, από την ΕΛΣ, με την 19χρονη Μαρία Κάλλας στον ομώνυμο ρόλο και από τότε παρουσιάζεται πολύ συχνά μετά από ισχυρή απαίτηση του κοινού- επισφράγισε για μία ακόμη φορά τη φήμη της, με τον φετινό θρίαμβό της στο Ηρώδειο.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV