Τουρκικές ανησυχίες για την «Κουρδική Ανοιξη»

Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012 20:31
UPD:20:31

A- A A+

Η προοπτική μετεξέλιξης της "αραβικής άνοιξης" σε "κουρδική άνοιξη" θεωρείται μια πιθανή εξέλιξη της συνεχιζόμενης αιματηρής σύγκρουσης στη Συρία, γεγονός που μετατρέπει την ανησυχία της Aγκυρας σε εκνευρισμό, αφού επαπειλείται η δημιουργία ενός δεύτερου βορείου Ιράκ, τούτη τη φορά στη Συρία.

Η Aγκυρα από την πρώτη στιγμή δηλώνει ότι δεν θα επιτρέψει την ανάπτυξη του ΡΚΚ στη βόρεια Συρία. Το επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, στην εφημερίδα Μιλιέτ. "Δεν θα επιτρέψουμε την ανάπτυξη τρομοκρατικού στοιχείου στα σύνορά μας. Θα είναι αφορμή για νόμιμη άμυνα. Εχουμε δικαίωμα να λάβουμε κάθε είδους μέτρο".

Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή, με αφορμή το Κουρδικό η Αγκυρα επικαλείται έναν δεύτερο λόγο για ενδεχόμενη εισβολή στη Συρία. Ο πρώτος πιθανός λόγος είχε περιγραφεί πάλι από τον Νταβούτογλου: "Σκεφτείτε ότι δέκα χιλιάδες άνθρωποι τρέχουν από τη Συρία για να καταφύγουν στην Τουρκία και δέχονται πυρά. Τι θα κάνουμε στην περίπτωση αυτή; Θα παραμείνουμε θεατές; Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα".

Η Αγκυρα απορρίπτει τον όρο "βόρεια Συρία", επειδή παραπέμπει στο βόρειο Ιράκ, στην αυτόνομη κουρδική περιοχή του Ιράκ. Είναι άξια προσοχής η νέα ένταση μεταξύ Αγκυρας και Βορείου Ιράκ, αφού το τελευταίο εμφανίζεται αποφασισμένο να πατρονάρει και τους Κούρδους της Συρίας. Ηδη στην Τουρκία αναλυτές τονίζουν ότι "ηγετική φυσιογνωμία των Κούρδων της Συρίας είναι ο Μπαρζανί", ο ηγέτης του βορείου Ιράκ.

Στη Συρία, όμως, εκτός από την επιρροή του Μπαρζανί, είναι δεδομένη η ισχύς και του ΡΚΚ.

Η συνομιλία του Τούρκου πρωθυπουργου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαρακτηρίστηκε από ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ως "ξεκάθαρη ένδειξη για το ότι έχουν ενεργοποιηθεί τα σχέδια που παρακάμπτουν τον ΟΗΕ". Την ίδια ώρα, η Συριακή εφημερίδα Αλ Ουάταν έγραψε ότι το Ιράν προειδοποίησε την Τουρκία να μην εισβάλει στη Συρία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή