Δριμύ «κατηγορώ» Λοβέρδου στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας

Αντιπαράθεση για τις αλλαγές στο νόμο για τα ΑΕΙ
Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2012 14:32
UPD:15:43

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, καλώντας την να πάρει πίσω το νομοθέτημα και χρεώνοντάς της ευκαμψία απέναντι σε κατεστημένα.

A- A A+

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, καλώντας την να πάρει πίσω το νομοθέτημα και χρεώνοντάς της ευκαμψία απέναντι σε κατεστημένα.

Ειδικότερα, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για αντιμεταρρύθμιση και υποστήριξε ότι υπάρχει πρόβλημα δημοκρατικής νομιμοποίησης, λόγω των ταχέων διαδικασιών με τις οποίες ήλθε στη Βουλή το ν/σχ, σημειώνοντας πως ο προηγούμενος νόμος (4009/2011) ψηφίστηκε μετά από 18 μηνών προκοινοβουλευτική διαδικασία.

Τοποθέτηση Α. Λοβέρδου κατά τη συζήτηση του ν/σ του υπ. Παιδείας στη Βουλή

Τοποθέτηση Α. Λοβέρδου κατά τη συζήτηση του ν/σ του υπ. Παιδείας στη Βουλή

Τόνισε μάλιστα ότι οι προθέσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας έγιναν σαφείς με την τοποθέτηση στη θέση του υφυπουργού του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο οποίος -σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο- είχε αναφέρει πέρυσι ότι ο νόμος Διαμαντοπούλου «θα μείνει ένα χαρτί με γράμματα και δεν θα εφαρμοστεί».

«Θα πρέπει να τα πάρετε πίσω και πριν τα πάρετε πίσω πρέπει να πείτε ποιος σας νομιμοποίησε να ασκήσετε αυτήν τη νομοθετική πρωτοβουλία», συνέχισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ σε ιδιαίτερα έντονο ύφος.

Λαμβάνοντας το λόγο ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος υποστήριξε ότι ο κ. Λοβέρδος προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις με κορώνες για λόγους εντυπωσιασμού. «Του επιστρέφω», πρόσθεσε, «τα περί ευκαμψίας απέναντι στις συντεχνίες».

Τοποθέτηση Θ. Παπαθεοδώρου κατά τη συζήτηση του ν/σ του υπ. Παιδείας στη Βουλή

Τοποθέτηση Κ. Αρβανιτόπουλου κατά τη συζήτηση του ν/σ του υπ. Παιδείας στη Βουλή

Σημείωσε ακόμη ότι σέβεται τις δημοκρατικές διαδικασίες, εξηγώντας ότι πριν έλθει το νομοσχέδιο στη Βουλή, οι προτάσεις συζητήθηκαν στις αρμόδιες κομματικές επιτροπές και για το περιεχόμενό τους συμφώνησαν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση συνεργασίας.

Από την πλευρά του ο κ. Παπαθεοδώρου είπε ότι ο κ. Λοβέρδος επιχείρησε να προσβάλει την ακαδημαϊκή του ιδιότητα. «Αυτό που με θλίβει», πρόσθεσε, «είναι ότι (η προσβολή) προέρχεται από ακαδημαϊκό άνδρα».

Κατηγορηματικά «όχι», επιφυλάξεις, αλλά και πιο ήπιες τοποθετήσεις

Η συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου ξεκίνησε το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής και στις 19.00 θα υπάρξει ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής κατόπιν αιτήματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Κατά τις τοποθετήσεις των βουλευτών ακούστηκαν κατηγορηματικά «όχι», επιφυλάξεις, αλλά και πιο ήπιες απόψεις.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μάρκος Μπόλαρης δεν διευκρίνισε τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα του επί της αρχής. Ανέφερε ότι οι τροποποιήσεις του ν. 4009 είναι «καλές», κατέκρινε ωστόσο την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για το γεγονός ότι «δεν έγινε συζήτηση για το τι έπρεπε να αλλάξει». Σημείωσε ακόμη ότι οι αντιδράσεις της ακαδημαϊκής ηγεσίας στον «νόμο Διαμαντοπούλου», οφείλονται στο ότι «δεν θέλει να ξεβολευτεί, κόντρα στις θυσίες του πολίτη».

«Είναι τουλάχιστον ζήτημα αξιοπιστίας για την κυβέρνηση και τη Βουλή, να δώσει το μήνυμα πως οι όποιες αλλαγές που επιφέρει το υπάρχον σχέδιο νόμου στον ν. 4009, δεν αποτελούν οπισθοχώρηση», ανέφερε από την πλευρά της η βουλευτής του Κινήματος Αντζελα Γκερέκου.

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος (ΠΑΣΟΚ) τόνισε πως «το νομοσχέδιο διορθώνει κάποια μικρά λάθη του προηγούμενου νόμου, ώστε να ανοίξουν τα πανεπιστήμιά μας τον Σεπτέμβριο».

Κατά των «δογματικών επιθέσεων ενάντια στο ν/σχ» τάχθηκε και ο Π. Ρήγας (ΠΑΣΟΚ), παρατηρώντας μάλιστα πως η διαμάχη «τείνει να λάβει τη μορφή της σύγκρουσης της εποχής των Ευαγγελικών». «Με τις αλλαγές», πρόσθεσε, «λύνουμε προβλήματα, όχι επειδή ο προηγούμενος νόμος ήταν λανθασμένος, αλλά επειδή υπήρχαν κενά και ρυθμίσεις που μπορούσαν να ρυθμιστούν με πιο δημοκρατικό τρόπο».

Σκληρή κριτική, τόσο για την διαδικασία του κατεπειγόντως, όσο και για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου άσκησε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Κώστας Μαρκόπουλος.

Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «νεοφιλελεύθερα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ», τα οποία πιέζουν για να ψηφισθεί το νομοσχέδιο που, όπως είπε, είναι συνέχεια ενός νόμου που απέτυχε παταγωδώς http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2217358 .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή