Ανεργία: Μια σύγχρονη απειλή για την ψυχική υγεία

Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2012 13:04
UPD:13:27
NAFTEMPORIKI.GR

A- A A+

Σημαντική πηγή άγχους για το σύγχρονο Έλληνα αποτελεί η απειλή απώλειας της εργασίας, τη στιγμή που τα στατιστικά στοιχεία όσον αφορά την κατάθλιψη εμφανίζονται ιδιαιτέρως ανησυχητικά. Η κ. Μαίρη Πάσχου, σωματική ψυχοθεραπεύτρια εξηγεί στο naftemporiki.gr πως τα άτομα που εργάζονται αλλά βρίσκονται υπό την απειλή της ανεργίας βιώνουν πολύ μεγαλύτερο στρες από εκείνα που έχουν ήδη χάσει τη δουλειά τους.

Αναφέρει μάλιστα ότι έχουν αυξηθεί τα περιστατικά έντονων πονοκεφάλων, δερματολογικών ή γαστρεντερολογικών προβλημάτων, τα οποία οφείλονται στο έντονο στρες.

Σύμφωνα με την κ. Πάσχου, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται 40% αύξηση των αυτοκτονιών. Το 2009 καταγραφόταν ένας αυτόχειρας την ημέρα. Το 2010 οι αυτοκτονίες διπλασιάστηκαν.

Ανησυχητικά είναι, τέλος, και τα στοιχεία για την κατάθλιψη, καθώς σήμερα 400.000 Έλληνες παίρνουν αντικαταθλιπτικά χάπια. Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι έως το 2020 η κατάθλιψη θα αποτελεί το δεύτερο νοσηρότερο αίτιο ασθένειας.

* Η κ. Μαίρη Πάσχου είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Σωματικής Ψυχοθεραπείας (ΠΕΣΩΨ) και της European Association Body Psychotherapy (ΕΑΒΡ)

ΒΑΝΙΑΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Eπιμέλεια κειμένου: Μαρία Συνοδινού

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή