Βρετανία: Ενισχύεται η βοήθεια προς την αντιπολίτευση στη Συρία

Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2012 13:16

«Αυτό δεν σημαίνει... ότι εγκαταλείπουμε την διπλωματία», είπε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ στο BBC. «Δεν εγκαταλείπουμε την διπλωματία με τη Ρωσία και την Κίνα. Αλλά θα πρέπει να κάνουμε και άλλα πράγματα».

A- A A+

Ενίσχυση της μη-στρατιωτικής βοήθειας υποσχέθηκε στους Σύρους αντάρτες η κυβέρνηση της Βρετανίας, μια ημέρα μετά την παραίτηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν.

«Αυτό δεν σημαίνει... ότι εγκαταλείπουμε την διπλωματία», είπε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ στο BBC. «Δεν εγκαταλείπουμε την διπλωματία με τη Ρωσία και την Κίνα. Αλλά θα πρέπει να κάνουμε και άλλα πράγματα».

Η Μόσχα και το Πεκίνο διαμαρτύρονται συνεχώς για την δυτική και αραβική υποστήριξη προς τους αντάρτες, υποστηρίζοντας ότι η πίεση για τον τερματισμό της βίας θα όφειλε να ασκείται και στις δύο πλευρές.

«Τις επόμενες εβδομάδες θα αυξήσουμε την πρακτική αλλά μη-θανατηφόρο υποστήριξη που παρέχουμε στην αντιπολίτευση» στη Συρία, δήλωσε ο Χέιγκ. «Βοηθήσαμε με τις επικοινωνίες και για ζητήματα αυτού του είδους και θα παράσχουμε περισσότερη βοήθεια... με δεδομένη την κλίμακα της αιματοχυσίας, της δυστυχίας και της αποτυχίας ως τώρα της διπλωματικής διαδικασίας».

Η κυβέρνηση Ασαντ υποστηρίζει ότι η εξέγερση οφείλεται στις ενέργειες «τρομοκρατών» που υποστηρίζονται από το εξωτερικό και λέει ότι οι δυνάμεις της Συρίας ενεργούν για να αποκαταστήσουν τη «σταθερότητα».

Η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιρρίπτουν στην Ρωσία και στην Κίνα την ευθύνη για την αποτυχία της ειρηνευτικής αποστολής που διεξήγαγε ο Αναν για λογαριασμό του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου.

«Αυτή (η διπλωματική διαδικασία) δεν είναι νεκρή αλλά... είναι μια αποθαρρυντική στιγμή», σημείωσε ο Χέιγκ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την Πέμπτη στο Λονδίνο.

«Η διπλωματία δεν έχει αποδώσει ως τώρα. Η διπλωματία ως τώρα αποτυγχάνει να βοηθήσει το λαό της Συρίας», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, σε παράλληλες εξελίξεις, περίπου 1.000 Σύροι, ανάμεσά τους ένας υποστράτηγος που αυτομόλησε, διέφυγαν στην Τουρκία τις τελευταίες 24 ώρες για να ξεφύγουν από την κλιμακούμενη βία στη χώρα τους, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο.

Με την άφιξη της νέας αυτής ομάδας, ο αριθμός των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία αυξήθηκε στους 45.500, από 44.000 στα τέλη Ιουλίου, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Τουλάχιστον 25 ανώτατοι στρατιωτικοί είναι ανάμεσα σε όσους έχουν διαφύγει στην Τουρκία, ανέφερε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή