Συνεργασία για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών στις ένοπλες δυνάμεις

Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2002 13:37
A- A A+

Μνημόνιο συνεργασίας με το ΟΚΑΝΑ, με στόχο την ανάπτυξη στενής συνεργασίας μεταξύ στρατιωτικών μονάδων και κέντρων πρόληψης σε όλη την Ελλάδα για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών στις ένοπλες δυνάμεις, υπέγραψε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου.

Οπως ανακοινώθηκε σχετικά, το πρόβλημα στον στρατό εμφανίζεται, κατ'αρχήν, με άμεσο τρόπο γιατί αποτελεί αιτία αναβολής στράτευσης. Κατά την τελευταία τριετία, 3.500 άτομα παρουσιάσθηκαν στις επιτροπές απαλλαγών και, παραδεχόμενοι ότι είναι χρήστες ναρκωτικών ουσιών, έλαβαν αναβολή ή κρίθηκαν για την σωματική τους ικανότητα. Εξ αυτών, το 65% έλαβε αναβολή από 6 μήνες έως 2 χρόνια με σκοπό να αναζητήσει θεραπευτική λύση, το 11% υπηρέτησαν ως βοηθητικοί και το 24% κρίθηκαν ως ακατάλληλοι για στράτευση και έλαβαν οριστική απαλλαγή.

Παράλληλα, για σημαντικό αριθμό νέων που δεν δήλωσαν ή δεν πιστοποίησαν τη χρήση ναρκωτικών ουσιών κατά την κατάταξη, αυτή διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι 1.130 άτομα, ενώ υπηρετούσαν στο στράτευμα, συνελήφθησαν από όργανα του στρατού για κατοχή ή εμπορία την τριετία 1998-2000. Εξ αυτών το 94% αφορά οπλίτες και η κυρία ουσία σε ποσοστό 70% είναι το χασίς ή ινδική κάνναβη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή