Νέο ραντεβού των κυβερνητικών εταίρων

Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2012 15:58
UPD:16:47

Στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν και οι εξελίξεις όσον αφορά το πακέτο των περικοπών ύψους 11,5 δισ., το περίγραμμα των οποίων οριστικοποιήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα.

A- A A+

Νέα σύσκεψη, με αντικείμενο τις αποκρατικοποιήσεις, έχουν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι. Στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν και οι εξελίξεις όσον αφορά το πακέτο των περικοπών ύψους 11,5 δισ., το περίγραμμα των οποίων οριστικοποιήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα.

Η ειδίκευση και αναλυτική αποτύπωση των μέτρων αναμένεται να γίνει στην τελική φάση της διαπραγμάτευσης το Σεπτέμβριο.

Οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση αναμένεται να έχουν και νέα σύσκεψη την Τρίτη στις 18.00, ενώ όπως ανακοινώθηκε αύριο στις 13.00 ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν, μάλλον, ευχαριστημένοι από την πρόοδο των διαπραγματεύσεων. «Η διαπραγμάτευση πάει πολύ καλά. Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο» είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν. Ο εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ματίας Μορς, άφησε να εννοηθεί ότι η έκθεση της τρόικας για την αξιολόγηση του μνημονίου η οποία θα κρίνει και την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. θα πρέπει να αναμένεται περί τα μέσα με τέλη Σεπτεμβρίου.

Επί της ουσίας πηγή από το ΥΠΟΙΚ η οποία συμμετείχε στη διαπραγμάτευση τόνιζε χθες ότι έχει κλείσει ένα καλό μέρος (λίγο πάνω από το 50%) των μέτρων ύψους 11,5 δισ. που απαιτούνται από την Ελλάδα. «Έχουμε κλείσει με τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας, ενώ και με το Εργασίας δεν φαίνεται να έχουμε πρόβλημα», τόνισε.

Σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναμένεται να θέσει δύο θέματα στο σημερινό ραντεβού. Το πρώτο είναι «να αποφευχθεί όσο γίνεται περισσότερο η περαιτέρω τροφοδότηση της ύφεσης», η οποία θεωρείται ότι υπονομεύει την αποδοτικότητα των οποιωνδήποτε μέτρων. Το δεύτερο θέμα είναι ότι τα όποια μέτρα αποφασιστούν, δεν θα πρέπει, στην τελική τους μορφή, να είναι οριζόντια, αλλά να έχουν το στοιχείο της εσωτερικής ισορροπίας και δικαιοσύνης, ώστε να μη θιγούν ευπαθείς ομάδες.

Οι κυβερνητικοί χειρισμοί για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από το μνημόνιο εξακολουθούν να συγκεντρώνουν τα πυρά της αντιπολίτευσης.

«Η συγκυβέρνηση των προθύμων, σε πλήρη ταύτιση με την τρόικα, έχει αποφασίσει να σαρώσει ότι έχει απομείνει από συντάξεις και κοινωνικό κράτος και σειρά έχουν πλέον οι Οργανισμοί και οι Επιχειρήσεις που θα απαλλοτριωθούν στο όνομα των δήθεν μεταρρυθμίσεων», σημειώνουν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και συμπληρώνουν πως «προφανώς αυτό θα είναι το αντικείμενο των συσκέψεων αυτής της εβδομάδας».

Προειδοποιούν μάλιστα τους κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη να μην πλανώνται «ότι μες το μήνα Αύγουστο θα παραδώσουν φιλέτα του Ελληνικού Δημοσίου στα χέρια προνομιούχων «αγοραστών» (όπως στην περίπτωση ΑΤΕ-Πειραιώς), χρησιμοποιώντας διάφορα επικοινωνιακά ισοδύναμα σαν την επιχείρηση "Ξένιος Ζευς"». «Εμείς είμαστε εδώ για να δώσουμε μάχη και να τους εμποδίσουμε», καταλήγουν.

Για «νέα μέτρα αφαίμαξης του λαού κατόπιν εντολής του ξένου παράγοντα» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Χρυση Αυγή. Κατηγορεί την τρικομματική κυβέρνηση οτι «δεν ακουμπά τις φαλιρισμένες ιδιωτικές τράπεζες και δε λέει λέξη για τον ορυκτό μας πλούτο», τονίζοντας ότι «πρόκειται για συγκυβέρνηση υποταγής στους διεθνείς τοκογλύφους που οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή».

«Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες, ότι τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ, είναι στην πραγματικότητα 11,5 τόνοι βάρος στο στήθος του κάθε Έλληνα πολίτη. Με μια διαφορά. Σε άλλους είναι 11,5 τόνοι σίδηρο, σε άλλους 11,5 τόνοι βαμβάκι», ήταν το σχόλιο του ΛΑΟΣ .

Επίθεση στο τριμερές κυβερνητικό σχήμα εξαπέλυσαν και οι Οικολόγοι Πράσινοι δια του εκπροσώπου τους Θανάση Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ανέφερε ότι «στο βωμό των ειδικών πελατειακών μικροσυμφερόντων οι κυβερνητικοί εταίροι θυσιάζουν για άλλη μια φορά μισθούς και συντάξεις και εξακολουθούν να επιμένουν σε μια συνταγή που ξέρουν πολύ καλά ότι δε θα πετύχει».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή