Ένα εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους της Κούβας

Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2002 17:50
UPD:17:53
A- A A+

Περίπου ένα εκατομμύριο πολίτες της Κούβας πραγματοποίησαν σήμερα πορεία διαμαρτυρίας στην Αβάνα και σε άλλες πόλεις της νησιωτικής χώρας ανταποκρινόμενοι στη χθεσινή έκκληση του Φιντέλ Κάστρο.

Ο κουβανός ηγέτης ζήτησε από τους συμπατριώτες του να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην αμερικανική ανάμειξη στο εσωτερικό της χώρας τους, η οποία αποσκοπεί, όπως δήλωσε, στην καταστροφή της σοσιαλιστικής του επανάστασης.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Μαϊου ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην κρατική κουβανική τηλεόραση κάλεσε τον Φιντέλ Κάστρο να προχωρήσει σε εκδημοκρατισμό του νησιού, ενώ αναφέρθηκε στο Σχέδιο Βαρέλα -συνταγματική πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί του θέματος των πολιτικών ελευθεριών, στην οποία έχουν ήδη υπογράψει 11.000 Κουβανοί. Ζήτησε παράλληλα από την αμερικανική κυβέρνηση να άρει το εμπορικό εμπάργκο κατά της Κούβας.

Ο Τζορτζ Μπους, ωστόσο, δήλωσε ότι το εμπορικό εμπάργκο κατά της Κούβας δεν πρόκειται να αρθεί, εάν ο Φιντέλ Κάστρο δεν δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει στον εκδημοκρατισμό της χώρας.

«Αν η κουβανική κυβέρνηση λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι εκλογές του 2003 θα είναι ελεύθερες και δίκαιες και αν υιοθετήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις οικονομικής φιλελευθεροποίησης, τότε θα εργαστώ με το Κογκρέσο για να χαλαρώσει το εμπάργκο», δήλωσε προσφάτως ο Μπους σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο.

Στη σημερινή πορεία διαμαρτυρίας στην Αβάνα έλαβε μέρος και ο ίδιος ο Κάστρο συνοδευόμενος από άνδρες της προσωπικής του φρουράς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή