Αποτυχία ρωσικού πυραύλου να θέσει σε τροχιά δορυφόρους

Τρίτη, 07 Αυγούστου 2012 17:05
EPA/ROSCOSMOS

A- A A+

Ένας μη επανδρωμένος ρωσικός πύραυλος Proton-M, που μετέφερε δύο τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους απέτυχε να φτάσει στην απαιτούμενη τροχιά, προσθέτοντας μια ακόμη αποτυχία σε μια σειρά ατυχών γεγονότων για τη ρωσική υπηρεσία διαστήματος ROSKOSMOS τα τελευταία χρόνια.

Ο πύραυλος είχε εκτοξευθεί τη Δευτέρα, από το κοσμοδρόμιο Baikonur στο Καζακστάν, μεταφέροντας το ρωσικών συμφερόντων τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Εkspress-MD2 και τον ινδονησιακό Telkom-3. Ο πρώτος ήταν ένας μικρός δορυφόρος κατασκευασμένος από τη ρωσική εταιρία Khrunichev State Research, ενώ ο δεύτερος ήταν ένας δορυφόρος που η Ινδονησία είχε αγοράσει από τη ρωσική ISS-Reshetnev, εξοπλισμένος με 42 κεραίες από τη γαλλική εταιρία Thales Alenia Space, και φιλοδοξούσε να καλύψει την ανερχόμενη ζήτηση στις δορυφορικές υπηρεσίες της Ινδονησίας.

Και οι δύο δορυφόροι χάθηκαν εξαιτίας βλάβης στο ανώτερο στάδιο του πυραύλου Proton, το Briz-M. Η ρωσική υπηρεσία δήλωσε πως το στάδιο Briz-M πυροδοτήθηκε κανονικά, αλλά για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, οι προωθητήρες λειτούργησαν για μόνο 7 από τα 18 λεπτά που έπρεπε να λειτουργήσουν ώστε να τοποθετήσουν τον πύραυλο στην κατάλληλη τροχιά. Το ανώτερο στάδιο είχε πρόσφατα επανασχεδιαστεί, χρησιμοποιώντας δύο μεγάλες δεξαμενές καυσίμου (80 λίτρων), αντί για τις έξι μικρότερες που είχαν οι παλαιότερα εκδοχές του πυραύλου. Σε μια ειρωνεία της τύχης, η συγκεκριμένη εκτόξευση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για το Μάιο, εξαιτίας προβλημάτων ακριβώς στο σύστημα Briz-M.

Ο πύραυλος Proton έχει στο ιστορικό του περίπου 400 επιτυχημένες πτήσεις, από το 1965 που πρωτοκατασκευάστηκε. Αν και η συγκεκριμένη αποστολή ήταν εμπορική για λογαριασμό της ρωσικής κυβέρνησης, ο συγκεκριμένος πύραυλος χρησιμοποιείται τακτικά και για διεθνείς αποστολές, όπως ο ανεφοδιασμός του διαστημικού σταθμού. Οι μελλοντικές εκτοξεύσεις αναμένονται να παγώσουν, όσο εξετάζονται οι ακριβείς αιτίες που οδήγησαν στη βλάβη.

Η αποτυχία αυτή έρχεται σε μία δύσκολη στιγμή για το κύρος της ρωσικής υπηρεσίας διαστήματος. Η Ρωσία διαχειρίζεται προς το παρόν περίπου το 40% των εκτοξεύσεων παγκοσμίως, σε μια αγορά που είναι πολύ επικερδής και προς το παρόν ολιγοπώλιο, αλλά ο ανταγωνισμός αναμένεται σύντομα να αυξηθεί με την είσοδο των ιδιωτικών εταιριών. Μετά από παρόμοιες αποτυχίες σε εκτοξεύσεις εμπορικών δορυφόρων, στον ανεφοδιασμό του διαστημικού σταθμού, αλλά και σε επιστημονικές αποστολές όπως το σκάφος Phobos το οποίο θα έφερνε στη Γη δείγματα από το δορυφόρο του Αρη Δείμο αλλά απέτυχε κι αυτό να εισέλθει σε τροχιά, κι έπειτα από διαδοχικές αλλαγές ηγεσίας, η ρωσική υπηρεσία προσπαθεί ακόμη να σχεδιάσει την επόμενη μέρα.

Προτεινόμενα για εσάς