Εξετάσαμε το πανόραμα των εναλλακτικών λύσεων που υπάρχουν για μία σειρά από θέματα και τα στελέχη του υπουργείου θα συνεχίσουν τη δουλειά τους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για τις περικοπές δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ της επόμενης διετίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, ο κ. Σαμαράς έδωσε δύο εντολές. Πρώτον να ελεγχθούν οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ, αν δηλαδή εφαρμόζουν το νόμο και σε διαφορετική περίπτωση να επιβληθούν κυρώσεις. Δεύτερον τόνισε ότι δεν αρκεί μόνο ο εντοπισμός των «μαϊμού» συνταξιούχων αλλά επεσήμανε ότι θα πρέπει να βρεθούν και οι «εγκέφαλοι» του κυκλώματος.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ζήτησε νομοθετική ρύθμιση η οποία θα προβλέπει διαδικασίες εξπρές για την τιμωρία των διεφθαρμένων υπαλλήλων.
Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της σύσκεψης με το οικονομικό επιτελείο, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης να «κλείσει» το πακέτο των περικοπών σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ψάχνουμε τα πάντα. Aναζητούμε τις πιο αποτελεσματικές περικοπές για το έλλειμμα, τους λιγότερους οδυνηρούς τρόπους για την κοινωνία».
Πάντως έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι δεν θα επιστρέψουμε σε λύσεις που απέτυχαν στο παρελθόν ενώ επεσήμανε ότι «αντίπαλός μας είναι η ανεργία».
Οι σκέψεις για νέο κύκλο εφαρμογής της εφεδρείας στο Δημόσιο, ως ενδεχόμενη λύση για την κάλυψη των αποκλίσεων έως 4 δισ. ευρώ στο πακέτο των περικοπών για τη διετία 2013-2014, έχουν προκαλέσει τριβές στον τριμερή κυβερνητικό συνασπισμό και έντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση.
Τοποθέτηση για το επίμαχο θέμα έκανε το πρωί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος σε δηλώσεις του στο ρ/σ ΣΚΑΙ τόνισε ότι «όλα είναι ανοιχτά και συζητώνται».
«Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ή να διαψεύσω κάτι», συμπλήρωσε, υπενθυμίζοντας ακόμη ότι «υπάρχει συμφωνία για να βρεθούν τα 11,5 δισ. ευρώ» και πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας «οι πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν στα χέρια τους τη λίστα με τα μέτρα».
Ο κ. Κεδίκογλου ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση εξετάζει «οι όποιες αλλαγές να γίνουν με τον δικαιότερο τρόπο», κατανοώντας όπως είπε «τη δεινή θέση πολλών συμπολιτών μας».
Χθες πάντως διεφάνη ξεκάθαρα η αντίθεση των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη σε ενδεχόμενη επαναφορά του μέτρου. Τις σχετικές συζητήσεις υποδέχθηκε με σκεπτικισμό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δήλωσε ότι στο πρόσφατο παρελθόν η εργασιακή εφεδρεία «ήταν μια αναγκαστική κατάσταση, η οποία ποτέ δεν ήταν επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης». «Εχουμε αρνητική εμπειρία», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς δήλωσε «κατηγορηματικά αντίθετος», καθώς -όπως είπε, «αποδείχτηκε ότι στο μέτρο που εφαρμόστηκε η εργασιακή εφεδρεία ήταν ένα φιάσκο». «Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσω με ένα φιάσκο», υπογράμμισε.
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση
Τη στιγμή που η συνοχή της κυβέρνησης βρίσκεται για ακόμη μία φορα υπό απειλή, οι συζητήσεις για το επίμαχο μέτρο προκαλούν έντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση.
Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας «αντεργατικό και αντισυνταγματικό» προειδοποιώντας ότι η εφαρμογή του θα οδηγήσει σε απολύσεις χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων.
«Η επαναφορά δε του θέματος της εργασιακής εφεδρείας για τους δημοσίους υπαλλήλους έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των αντικοινωνικών πολιτικών της κυβέρνησης που επιτίθεται με κάθε τρόπο στα δικαιώματα των εργαζομένων», επισημαίνει η Κουμουνδούρου.
Όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, η επαναφορά της εφεδρείας σε συνδυασμό με τις «ισοπεδωτικές» μειώσεις των δαπανών και τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών «θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο την παροχή δημόσιων υπηρεσιών προς τους πολίτες».
«Αυτό που αποδεικνύεται καθημερινά είναι ότι «το μνημόνιο δεν βγαίνει» και ότι αποτελεί ένα τεράστιο πρόγραμμα ύφεσης με διαλυτικές επιπτώσεις για την κοινωνία», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι «η ακραία πολιτική λιτότητας επιφέρει περισσότερη λιτότητα» με αποτέλεσμα «καινούρια και περισσότερα μέτρα να είναι στην ατζέντα της κυβέρνησης».
«Είναι φανερό ότι μετά τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Ή προετοιμάζεται η ρήξη και η αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα, ή συντηρούν τη σύγχυση της Κοινωνίας ροκανίζοντας το χρόνο μέχρι να εξαπολύσουν κοντά στο δεκαπενταύγουστο την τορπίλη μέτρων που θα βυθίσει Οικονομία και πολίτες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης.
Πρόσθεσε, παράλληλα, ότι «ο κ. Σαμαράς οφείλει σήμερα αμέσως μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Οικονομικών να θέσει ένα τέλος στην παρωδία που έχει ο ίδιος σκηνοθετήσει».
Σε επικριτικό τόνο και η ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής, η οποία υποστηρίζει ότι «η καταστροφική πολιτική του μνημονίου έχει κάνει στάχτη όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης».
Όπως επισημαίνει «δεν έχουμε ανάγκη από εφεδρεία και απολύσεις, αλλά από αναμόρφωση του Δημοσίου τομέα» και καλεί όλους τους Έλληνες να εργαστούν «παραγωγικά με στόχο την αναδιάταξη της Εθνικής μας οικονομίας
Τέλος, το ΚΚΕ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και η στρατηγική της ΕΕ δεν ανέχονται πια τη σταθερή εργασία και θέλουν να την εξαφανίσουν. Αυτό το στόχο υλοποιεί το μνημόνιο με την εφεδρεία-απόλυση και τις ιδιωτικοποιήσεις και θα επιχειρήσει να τον υλοποιήσει η συγκυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση που υπερασπίζεται τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου». Όπως επισημαίνει, «για αυτό οι κόνξες των κυβερνητικών συμμάχων είναι για τα μάτια των εργαζομένων.»
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ