ΣΥΝ: Ανέτοιμος για άλλη μια χρονιά ο κρατικός μηχανισμός

Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2012 18:25

Ο ΣΥΝ χαρακτηρίζει «καταστροφική» τη δασική πολιτική των τελευταίων χρόνων, που όπως υποστηρίζει, «έβλεπε τα δάση ως οικόπεδα και όχι ως μια φυσική κληρονομιά».

A- A A+

Τις ελλείψεις όσον αφορά στη δασοπροστασία και στα μέσα πυρόσβεσης επισημαίνει το τμήμα Περιβάλλοντος-Οικολογίας του ΣΥΝ, με αφορμή τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όπως τονίζει ο Συνασπισμός, «για άλλη μια χρονιά ο κρατικός μηχανισμός είναι ανέτοιμος να ανταποκριθεί στις ανάγκες προστασίας πυρόσβεσης λόγω των ελλείψεων στα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, της συντήρησης των πυροσβεστικών οχημάτων και του εξοπλισμού γενικότερα, της διαχρονικής υποστελέχωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, της μη αξιοποίησης του εθελοντικού δυναμικού, καθώς και της υποβάθμισης του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προστασία των αστικών δασών».

Ο ΣΥΝ χαρακτηρίζει «καταστροφική» τη δασική πολιτική των τελευταίων χρόνων, που όπως υποστηρίζει, «έβλεπε τα δάση ως οικόπεδα και όχι ως μια φυσική κληρονομιά», ενώ κάνει λόγο για «παταγώδη αποτυχία» όσον αφορά στο μηχανισμό αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

Τονίζει επίσης ότι είτε οι πυρκαγιές είναι τυχαίες είτε εκ προθέσεως, το μέγεθος των καταστροφών εξαρτάται, μεταξύ άλλων, και από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές στη δασοπροστασία, όπου η πρόληψη πρέπει να έχει κυρίαρχη θέση. «Πρόληψη δεν είναι μόνο τα διαχειριστικού χαρακτήρα μέτρα, αλλά κυρίως τα νομικού χαρακτήρα μέτρα, που οφείλουν να ορίζουν το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των δασών», αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «σε συνθήκες οικονομικής κρίσης η προστασία των περιβαλλοντικών πόρων και αγαθών είναι επιτακτική ανάγκη».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή