Ενισχύονται οι δυνάμεις στο Αγιον Όρος

Αναζωπυρώσεις σε Αρκαδία και Κορινθία
Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2012 07:53
UPD:15:42

A- A A+

Σε εξέλιξη είναι η φωτιά στο Αγιον Όρος όπου συνεχίζουν να επιχειρούν εναέρια και επίγεια μέσα πυρόσβεσης, με τους δυνατούς ανέμους να δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Η φωτιά εκτείνεται σε μέτωπο 7-8 χιλιομέτρων από την Ουρανούπολη, περιμετρικά του οικισμού, έως το εσωτερικό του Αγίου Όρους, σε απόσταση ασφαλείας από τη Μονή Χιλανδαρίου. Από την πύρινη λαίλαπα, μέχρι

στιγμής, δεν κινδυνεύουν σπίτια, ξενοδοχειακές μονάδες και μονές του Αγίου Όρους.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Όπως διευκρίνισε σε δηλώσεις του στη δημόσια τηλεόραση, ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας, η κατάσταση στην περιοχή της Ουρανούπολης δεν εμπνέει πλέον καμία ανησυχία, ωστόσο οι αρχές είναι σε αυξημένη επιφυλακή για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.

Από το πρωί συνεχίζονται οι ρίψεις νερού από τα αεροσκάφη,ενώ στην περιοχή επιχειρούν 92 πυροσβέστες, 40 άτομα πεζοπόρο τμήμα, εθελοντές και στρατιώτες. Επιπρόσθετα, στις προσπάθειες κατάσβεσης συνδράμει και δύναμη 49 Σέρβων πυροσβεστών με δύο λεωφορεία, δύο βοηθητικά οχήματα και τέσσερις υδροφόρες, κατόπιν συνεννόησης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας με την κυβέρνηση της Σερβίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχών, από τη φωτιά κάηκαν 12 με 15 χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιέργειες με ελιές και αμπελώνες. Επίσης προκλήθηκαν ζημιές σε στάνες και αυλές σπιτιών κοντά στην Ουρανούπολη, η οποία χθες Πέμπτη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στο Ανεμοδούρι Αρκαδίας,δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο φωτιάς, όμως διάσπαρτα εκδηλώνονται συνεχώς αναζωπυρώσεις. Στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής οι οποίες παρεμβαίνουν άμεσα.

Στις 3.00 τα ξημερώματα, σημειώθηκε αναζωπύρωση πάνω από το χωριό Ραψομμάτη και η φωτιά απείλησε σπίτια του χωριού, καθώς έφτασε κι έκαψε τις αυλές τους. Με υπεράνθρωπες προσπάθειες οι άνδρες της πυροσβεστικής πρόλαβαν να περιορίσουν την πυρκαγιά πριν επεκταθεί και λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Μία πρώτη αποτίμηση της καταστροφής έγινε κατά τη σημερινή σύσκεψη στα γραφεία της περιφέρειας, στην Τρίπολη, υπό τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζο, με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, των αντιπεριφερειαρχών, των δημάρχων, εκπροσώπων τοπικών φορέων από τις πληγείσες περιοχές και υπηρεσιακών παραγόντων. Παράλληλα θα γίνει συντονισμός των ενεργειών για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών στήριξης των πληγέντων από την πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά στην Αρκαδία έχει καταστρέψει περίπου 27.000 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης γης, με ελαιόδεντρα, μελίσσια και ζωικό κεφάλαιο.

Συνεχείς είναι και οι αναζωπυρώσεις στον Σολωμό Κορινθίας και στο Νεοχώρι Δομοκού.

Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Πύλη, στο Μαντούδι Ευβοίας. Στο σημείο επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα και 1 ελικόπτερο.

Υπό έλεγχο προσπαθούν να θέσουν τη φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα σε χορτολιβαδική έκταση στα Πορόια Σερρών, στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Στην περιοχή έχουν μεταβεί έξι πυροσβεστικά κλιμάκια του νομού Σερρών και 27 πυροσβέστες που δίνουν μάχη με τις φλόγες προκειμένου να μην επεκταθεί το πύρινο μέτωπο σε δασική έκταση. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η πυρκαγιά οφείλεται σε κεραυνό.

Για αλλοδαπούς εμπρηστές κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή, επαναλαμβάνοντας το αίτημα της για απέλαση όλων των παράνομων μεταναστών. «Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Σοφικό Κορινθίας και Πικέρμι που προκλήθηκαν από λαθρομετανάστες, αλλοδαπός είναι και ο εμπρηστής του Αγίου Όρους», υποστηρίζει και καταλήγει λέγοντας: «Οι ξένοι καίνε κυριολεκτικά τη χώρα και οι κυβερνώντες στήνουν επικοινωνιακά πανηγύρια για να κοροϊδέψουν τον ελληνικό λαό. Μόνη λύση η άμεση απέλαση όλων των λαθρομεταναστών».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή