Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στο Αγιον Όρος

Κάθε διαθέσιμο μέσο έχει κινητοποιηθεί κατόπιν εντολής Σαμαρά
Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2012 19:31
UPD:11/08/2012 10:24

A- A A+

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν ισχυρές πυρσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στο Αγιον Όρος, στην ευρύτερη περιοχή Χιλανδαρίου, χωρίς να κινδυνεύει μέχρι στιγμης η ομώνυμη σερβική μονή.

Μετά από σχετική εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η κινητοποίηση των αρμόδιων κρατικών δυνάμεων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς είναι μεγάλη, ενώ τις προσπάθειες συντονίζει ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου.

Στο σημείο επιχειρούν εννέα αεροσκάφη, τέσσερα ελικόπτερα και εκατοντάδες άνδρες της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του στρατού, με τη συνδρομή Σέρβων πυροσβεστών.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρχών, από τη φωτιά κάηκαν 12 με 15 χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιέργειες με ελιές και αμπελώνες. Επίσης προκλήθηκαν ζημιές σε στάνες και αυλές σπιτιών κοντά στην Ουρανούπολη, η οποία την Πέμπτη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Υπό έλεγχο προσπαθούν να θέσουν τη φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Παρασκευής σε χορτολιβαδική έκταση στα Πορόια Σερρών, στα σύνορα με τη Βουλγαρία.

Στην περιοχή έχουν μεταβεί έξι πυροσβεστικά κλιμάκια του νομού Σερρών και 27 πυροσβέστες που δίνουν μάχη με τις φλόγες προκειμένου να μην επεκταθεί το πύρινο μέτωπο σε δασική έκταση. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η πυρκαγιά οφείλεται σε κεραυνό.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις σημειώνονται τέλος στο Ανεμοδούρι Αρκαδίας και στο Σολωμό Κορινθίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά στην Αρκαδία έχει καταστρέψει περίπου 27.000 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης γης, με ελαιόδεντρα, μελίσσια και ζωικό κεφάλαιο.

Όπως ανακοινώθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της περιφέρειας Πελοποννήσου υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου, τη Δευτέρα ξεκινά η καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές στην Αρκαδία με συνεργεία της περιφέρειας Πελοποννήσου.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή