«Γιγαντιαία» επιχείρηση για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Αγιον Όρος

Σάββατο, 11 Αυγούστου 2012 13:52
UPD:14:27
A- A A+

Γιγαντιαία η κινητοποίηση των αρχών για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που μαίνεται για τέταρτη ημέρα στο Αγιον Όρος, κατακαίγοντας μεγάλες εκτάσεις με πευκοδάσος. Το πύρινο μέτωπο εντοπίζεται μεταξύ των περιοχών Γιοβάνιτσα και Πρώτο Νερό και κινείται προς την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου, χωρίς όμως να απειλείται μέχρι στιγμής η Μονή.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι συνεχείς και απρόβλεπτες αλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων, η ένταση των οποίων, πάντως, έχει κοπάσει τις τελευταίες ώρες.

«Έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε τη φωτιά σε κάποια σημεία ώστε να μην καούν οι Μονές. Οι άνεμοι δεν έχουν σταθερή κατεύθυνση, με αποτέλεσμα , να σημειώνονται αναζωπυρώσεις από εστίες που έχουμε σβήσει» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Νίκος Τσόγκας.

Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά , έχει κινητοποιηθεί κάθε διαθέσιμο μέσο, ενώ τις προσπάθειες συντονίζει ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού 11 πυροσβεστικά αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα, μεταξύ αυτών δύο στρατιωτικά Σινούκ. Από ξηράς επιχειρούν δεκάδες πυροσβέστες, ενώ πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές, και δυνάμεις του Στρατού συνδράμουν το έργο της κατάσβεσης. Στο πλευρό των ελλήνων πυροσβεστών βρίσκονται από χθες, σέρβοι συνάδελφοί τους.

Στο μεταξύ, υπό έλεγχο τέθηκαν οι πύρινες εστίες που εντοπίζονταν μέχρι χθες κοντά στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής.

Την ίδια ώρα, συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις στο Ανεμοδούρι Αρκαδίας και στο Σολωμό Κορινθίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά στην Αρκαδία έχει καταστρέψει περίπου 27.000 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης γης, με ελαιόδεντρα, μελίσσια και ζωικό κεφάλαιο.

Όπως ανακοινώθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της περιφέρειας Πελοποννήσου υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου, τη Δευτέρα ξεκινά η καταγραφή των ζημιών.

Τέλος, πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε δασική έκταση, στην περιοχή Παντάνασσα της Ρόδου. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 13 οχήματα και ένα ελικόπτερο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή