Ολυμπιακοί Αγώνες: Λονδρέζικο πάρτι στην Τελετή Λήξης

Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2012 02:48
UPD:09:13

A- A A+

Στη μεγάλη γιορτή που που περιελάμβανε το πρόγραμμα που παρουσίασαν οι Βρετανοί στη διάρκεια της Τελετής Λήξης, ο Τζον Λένον είχε...την τιμητική του, όπως και ο Φρέντι Μέρκιουρι των Κουίν, αμφότεροι με την τεχνολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών τραγούδησαν μπροστά στο κοινό που παραληρούσε.

Δεκάδες συγκροτήματα που καταξιώθηκαν στο παγκόσμιο στερέωμα αποδέχτηκαν την πρόταση των διοργανωτών και τραγούδησαν μεγάλες επιτυχίες του, όπως η Εμελί Σαντέ, οι Madness, οι Pet Shop Boys, ο Ρέι Ντέιβις, ο Τζορτζ Μάικλ, οι Kaiser Chiefs, η Ανι Λένοξ, οι Bond, η Τζέσι Τζέι, οι Spice Girls (σε μία επανένωση ειδικά για την τελετή λήξης), ο Ερικ Αϊντλ (ιδρυτικό μέλος των Μόντι Πάιθον) και οι Μπράιαν Μέι και Ρότζερ Τέιλορ των θρυλικών Queen. Γνωστά μοντέλα «παρέλασαν» ενώπιον του κοινού, με προεξέχουσα την Ναόμι Κάμπελ, ενώ ξεχώρισαν η Αλεσάντρα Αμπρόζιο, η Κέιτ Μος, η Τζόρτζια Μέι Τζάγκερ και άλλες. Στο τέλος οι Who ερμήνευσαν επιτυχίες τους, της δεκαετίας 1960-1970.

Απευθυνόμενος προς τους αθλητές, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζακ Ρογκ, τόνισε μεταξύ άλλων: «Φτιάξατε ένα νέο κεφάλαιο στην Ολυμπιακή Ιστορία, που ξεκίνησε πριν 3.000 χρόνια στην Αρχαία Ολυμπία», ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Σεμπάστιαν Κόε και τους συνεργάτες του, τη βρετανική κυβέρνηση, αλλά και τους εθελοντές για την τεράστια συμβολή που είχαν στην επιτυχία των Αγώνων.

«Το Ολυμπιακό κίνημα μας εμπιστεύτηκε για τρίτη φορά και πάλι φανήκαμε αντάξιοι αυτής της εμπιστοσύνης. Στην τελετή έναρξης υποσχεθήκαμε μία διοργάνωση για όλους. Στην τελετή λήξης λέμε ότι ήταν μία διοργάνωση από όλους», τόνισε ο Σεμπάστιαν Κόε, ο οποίος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους εθελοντές, τους κατοίκους του Λονδίνου και τους αθλητές και κατέληξε απευθυνόμενος σε όλους τους Βρετανούς: «Όταν ήλθε η ώρα, τα καταφέραμε».

Με τον Σπύρο Γιαννιώτη να μπαίνει πρώτος στο Ολυμπιακό Στάδιο κρατώντας ψηλά την ελληνική σημαία έκαναν την εμφάνισή τους όλες οι αποστολές, με τελευταίο τον Βρετανό Ολυμπιονίκη της ιστιοπλοϊας Μπεν Αϊνσλι.

Η παρέλαση των αθλητών έγινε υπό τους ήχους του «Parade of Athletes», που έγραψε ειδικά για την περίσταση ο μουσικός διευθυντής της τελετής, Ντέιβιντ Αρνολντ, και των τραγουδιών «Open Arms» και «One Day Like This» των Elbow. Οι αθλητές παρατάχθηκαν σε προκαθορισμένους χώρους στο κέντρο του Ολυμπιακού Σταδίου, «συμμετέχοντας» στο σχηματισμό μίας τεράστιας βρετανικής σημαίας.

Μετά το δεύτερο μουσικό μέρος του σόου, ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού ύμνου της Ελλάδας και του Ολυμπιακού ύμνου, αμέσως μετά η παράδοση της Ολυμπιακής σημαίας από τον δήμαρχο του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον, στο Ζακ Ρογκ, ο οποίος με τη σειρά του την παρέδωσε τον δήμαρχο του Ρίο ντε Τζανέιρο, Εντουάρντο Πάες, παραδίδοντας έτσι τη «σκυτάλη» στην πόλη της Βραζιλίας που θα φιλοξενήσει τους Αγώνες του 2016.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα (ώρα Λονδίνου), ο Βωμός όπου έκαιγε η Ολυμπιακή Φλόγα διαχωρίστηκε εκ νέου στα 204 κομμάτια από τα οποία είχε συντεθεί και ακριβώς τα μεσάνυχτα έσβησε, σηματοδοτώντας την οριστική λήξη των Αγώνων του Λονδίνου.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ δεν έδωσε το παρών αυτή την φορά. Τη βασιλική οικογένεια εκπροσώπησε ο πρίγκιπας Χάρι της Ουαλίας.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις