«Το κορίτσι από το πουθενά» απέσπασε την Χρυσή Λεοπάρδαλη

Δευτέρα, 13 Αυγούστου 2012 13:35
UPD:28/11/2012 15:57

Ο 68άχρονος σκηνοθέτης Ζαν-Κλωντ Μπρισό απέσπασε την Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, με την ταινία του «Το κορίτσι από το πουθενά».

A- A A+

Η γαλλική ταινία «La Fille de Nulle Parte» («Το κορίτσι από το πουθενά») ήταν η μεγάλη νικήτρια του 65ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο στην Ελβετία.

Ο 68άχρονος σκηνοθέτης Ζαν-Κλωντ Μπρισό, ο οποίος πρωταγωνιστεί στην ταινία, υποδύεται έναν συνταξιούχο καθηγητή που ζει στο Παρίσι και παίρνει υπό την προστασία του μια νεαρή γυναίκα, η οποία προσπαθεί να ξεφύγει από τον σύντροφό της με τον οποίο έχουν χωρίσει.

O Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ, ο Ταϊλανδός σκηνοθέτης Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν, δήλωσε: «Η ταινία είναι για το σινεμά και φτιάχτηκε με πενιχρά μέσα, δεν είναι απλά μια ταινία από έναν ηλικιωμένο σκηνοθέτη, αλλά για έναν δημιουργό που είναι νέος στην καρδιά». Ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος και σκηνοθέτης Ρότζερ Αβαρι («Pulp Fiction»), μέλος της κριτικής επιτροπής, αναφερόμενος και στο μεταφυσικό στοιχείο της δημιουργίας του Μπρισό ανέφερε: «Υπήρξε μια ευτυχής στιγμή να βλέπουμε μια ταινία από έναν δημιουργό ο οποίος απέδειξε πως το μόνο που χρειάζεσαι είναι να πάρεις μια κάμερα και να δείξεις την ψυχή σου. Επίσης, η ταινία λειτουργεί και ως θρίλερ. Ήταν η πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό που αισθάνθηκα φόβο».

Ελληνική συμμετοχή

Καλές εντυπώσεις άφησε η παγκόσμια πρεμιέρα του «Τhe Capsule» της Αθηνάς Τσαγγάρη, του μικρού μήκους πρότζεκτ που γύρισε στην Ύδρα, σε ανάθεση του Δάκη Ιωάννου για το «DesteFashionCollection» του 2012, ενώ στο διαγωνιστικό τμήμα των ταινιών μικρού μήκους συμμετείχε και το «Cavo D' Oro» του Ιρανού Σιαμάκ Ετεμάντη.

Τα βραβεία αναλυτικά

Χρυσή Λεοπάρδαλη: «La Fille De Nulle Part» του Ζαν Κλοντ Μπρισό (Γαλλία)

Ειδικό βραβείο της επιτροπής: «Somebody Up There Likes Me» του Μπομπ Μπίινγκτον (Η.Π.Α.)

Βραβείο σκηνοθεσίας: Γινγκ Λιάνγκ, για την ταινία «When Night Falls» (Νότια Κορέα/Κίνα)

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας: Αν Νάι, για την ταινία «When Night Falls» του Γινγκ Λινγκ (Νότια Κορέα/Κίνα)

Βραβείο ανδρικής ερμηνείας: Γουόλτερ Σάαμπελ, για την ταινία «The Shine of Day» των Τίτσα Κόβι και Ράινερ Φρίμελ (Αυστρία)

Ειδική μνεία: Στην ταινία «Α Ultima Vez Que Vi Macau» του Πορτογάλου Ζοάο Πέδρο Ροντρίγκεζ, λόγω της δυναμικής παρουσίας της, η οποία αντιπροσωπεύει το πολύ μεγάλο θάρρος και κουράγιο του πορτογαλικού σινεμά, σε καιρούς όπου η αποτυχία των κυβερνήσεων και των κοινωνικών συστημάτων απειλούν τις κινηματογραφικές τέχνες παγκοσμίως με εξαφάνιση.

Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη: Σονγκ Φανγκ, για την ταινία «Memories Look At Me» (Κίνα)

Βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους: «The Mass of Men» του Γκάμπριελ Γκόσετ (Μ. Βρετανία)

Βραβείο κοινού: «Lore» της Κέιτ Σόρτλαντ (Γερμανία/Αυστραλία/Μ. Βρετανία).

Προτεινόμενα για εσάς