Πρώην πρωθυπουργός της Συρίας: Καταρρέει το καθεστώς του Ασαντ

Τρίτη, 14 Αυγούστου 2012 14:06
UPD:14:27

A- A A+

Ο πρώην πρωθυπουργός της Συρίας Ριγιάντ Χιτζάμπ δήλωσε ότι το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ καταρρέει «ηθικά, οικονομικά και στρατιωτικά», στα πρώτα του δημόσια σχόλια μετά την αποσκίρτησή του στην Ιορδανία την περασμένη εβδομάδα.

Μιλώντας από τη ιορδανική πρωτεύουσα, είπε ότι το καθεστώς δεν ελέγχει περισσότερο από το 30% του εδάφους. Απηύθυνε έκκληση στην αντιπολίτευση που βρίσκεται στο εξωτερικό να ενωθεί και στο συριακό στρατό να σταθεί στο πλευρό του λαού.

Ο Χιτζάμπ είπε ότι είναι με την πλευρά των ανταρτών και κάλεσε και άλλους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες να απομακρυνθούν από το καθεστώς του Ασαντ.

Την ίδια ώρα, η συντονίστρια του ΟΗΕ για την παροχή έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας Βάλερι Έιμος έφτασε στη Συρία σήμερα, αρχίζοντας τριήμερη περιοδεία για να συζητήσει σχετικά με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Σύρους πολίτες που είτε έχουν παγιδευτεί, είτε έχουν εκτοπιστεί λόγω των μαχών, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Η Έιμος, που μπήκε στη Συρία με μια οχηματοπομπή από το Λίβανο, είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με Σύρους αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του υφυπουργού Εξωτερικών Φάισαλ Μέκνταντ, καθώς και αξιωματούχους της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου, ανέφερε ο εκπρόσωπός της.

Σε παράλληλες εξελίξεις, αξιωματούχος από τον κύκλο του Ασαντ μετέβη σήμερα στο Πεκίνο για συνομιλίες με Κινέζους αξιωματούχους σχετικά με την κρίση στη Συρία. Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο να προσκληθούν μέλη της συριακής αντιπολίτευσης.

Χθες, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) Εκμελεντίν Ιχσάνογλου δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών που ετοιμάζονται για σύνοδο στη Μέκκα σήμερα έχουν συμφωνήσει να προτείνουν τη αναστολή της συμμετοχή της Συρίας στον οργανισμό.

Το Ιράν, σύμμαχος-κλειδί της Δαμασκού στην περιφέρεια, πάντως, έκανε σαφές ότι δεν θα συμφωνήσει σε μια τέτοια κίνηση.

«Το Ιράν δεν θα εγκρίνει ποτέ μια τέτοια απόφαση, η οποία οφείλεται στην άγνοια των κρατών της περιφέρειας για τις συνωμοσίες του Σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ)», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ.

Ο 22μελής Αραβικός Σύνδεσμος είχε αναστείλει την συμμετοχή της Συρίας το Νοέμβριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστολή της αντιπολίτευσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή