Έκρυθμη η κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Σε τεταμένο κλίμα οι συνομιλίες για την αποπομπή της Συρίας από τον OIC
Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2012 21:54
UPD:16/08/2012 09:34

Το προσχέδιο της απόφασης του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) αναφέρει ότι η Συρία πρέπει να παφθεί από μέλος επειδή «χρησιμοποίησε τη στρατιωτική επιλογή» για να επιλύσει την κρίση. Στη φωτογραφία, οι εκπρόσωποι των χωρών του OIC πριν την έναρξη της έκτακτης συνόδου του Οργανισμού στη Μέκκα.

A- A A+

Σε τεταμένο κλίμα συνεχίζονται οι συνομιλίες για την αποπομπή της Συρίας από τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC). Παρά τις έντονες διαφωνίες που έχουν προκύψει για το θέμα οι συζητήσεις στην έκτακτη σύνοδο του Οργανισμού συνεχίζονται κεκλεισμένων των θυρών, δήλωσε απόψε ένας Άραβας διπλωμάτης μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορείο.

«Το Ιράν διαφωνεί κάθετα, όπως και η Αλγερία, όμως τα άλλα μέλη τείνουν να υιοθετήσουν την πρόταση», φέρεται να δήλωσε ο διπλωμάτης που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Οπως είπε, ορισμένες χώρες, όπως το Πακιστάν και το Καζακστάν, εξέφρασαν την άποψη ότι στην τελική διακήρυξη θα πρέπει να γίνεται λόγος για τις ευθύνες των ανταρτών καθώς και αυτοί συμμετέχουν στη συνεχιζόμενη αιματοχυσία στη χώρα.

Για να ληφθεί απόφαση για την αποπομπή της Συρίας θα πρέπει να υποστηρίξουν την πρόταση τα δύο τρίτα των 57 χωρών του OIC. Η τελική ανακοίνωση αναμένετο να δοθεί στη δημοσιότητα αργά το βράδυ απόψε στη Μέκκα.

Το προσχέδιο της απόφασης αναφέρει ότι η Συρία πρέπει να παφθεί από μέλος επειδή "χρησιμοποίησε τη στρατιωτική επιλογή" για να επιλύσει την κρίση. Γίνεται επίσης αναφορά στο αποτυχημένο ειρηνευτικό σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν.

Η αποπομπή της Συρίας από τον OIC θα απομόνωνε ακόμη περισσότερο τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ. Η χώρα του αποπέμφθηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο πέρσι τον Νοέμβριο για τη χρήση βίας εναντίον διαδηλωτών.

Η σύνοδος θα εξετάσει επίσης το αίτημα της Τυνησίας να εκδοθεί από τη Σαουδική Αραβία ο πρώην πρόεδρος Ζιν Ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, ο οποίος έχει καταφύγει στη χώρα αυτή μετά την ανατροπή του, τον Ιανουάριο του 2011. Τον περασμένο μήνα τυνησιακό στρατοδικείο καταδίκασε ερήμην τον Μπεν Άλι σε ισόβια κάθειρξη για τους φόνους διαδηλωτών.

Στο Λίβανο εν τω μεταξύ ξέσπασαν ταραχές στη νότια Βηρυτό μετά τις πληροφορίες ότι σκοτώθηκαν Λιβανέζοι όμηροι στη Συρία.

Δεκάδες Σύροι απήχθησαν και οι περιουσίες τους λεηλατήθηκαν μετά τη λανθασμένη -όπως αποδείχθηκε- πληροφορία που μετέδωσαν ορισμένα μέσα ενημέρωσης ότι έντεκα Σιίτες προσκυνητές, οι οποίοι απήχθησαν το Μάιο στη βόρεια Συρία έχουν σκοτωθεί, μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο του Λιβάνου ANI.

«Βασιλεύει το χάος» στις περιοχές Σουέιφατ και Χάι Σαλούμ, στη σιιτική ζώνη των νότιων προαστίων της πρωτεύουσας, ανέφερε το πρακτορείο.

Σύμφωνα πάντα με την πηγή αυτή, συγγενείς και γείτονες των Λιβανέζων που είχαν απαχθεί στη Συρία βγήκαν στους δρόμους και άρχισαν να παρενοχλούν τους Σύρους και να καταστρέφουν τις περιουσίες τους, όταν διαδόθηκε η φήμη ότι τέσσερις από τους απαχθέντες προσκυνητές είχαν σκοτωθεί.

Το ΑΝΙ διευκρίνισε ότι στη συνέχεια θεάθηκαν στους δρόμους και ένοπλοι άνδρες. «Ορισμένοι λεηλατούσαν καταστήματα, κατέστρεψαν οχήματα σε εκθέσεις αυτοκινήτων και απήγαγαν δεκάδες Σύρους. Η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου», πρόσθεσε το πρακτορείο.

Στον Λίβανο, η φυλή Μεκντάντ ανακοίνωσε ότι έχει απαγάγει Σύρους αντάρτες σε αντίποινα για την απαγωγή ενός μέλους της από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό στη Δαμασκό.

Νωρίτερα, η συριακή αεροπορία είχε βομβαρδίσει την πόλη Αζάζ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 30 και να τραυματιστούν εκατοντάδες άνθρωποι. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τη μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία και βασίζει τις αναφορές της σε μαρτυρίες ντόπιων ακτιβιστών, μεταξύ των κτιρίων που χτυπήθηκαν ήταν και εκείνο όπου βρίσκονταν οι Λιβανέζοι όμηροι, ορισμένοι εκ των οποίων τραυματίστηκαν σοβαρά.

REUTERS

Από την πλευρά της η Σαουδική Αραβία κάλεσε τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν αμέσως τον Λίβανο, μέσω κατεπείγοντος μηνύματος που έστειλε στα κινητά τηλέφωνα.

«Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στον Λίβανο καλεί τους Σαουδάραβες υπηκόους να φύγουν αμέσως από το Λίβανο», αναφέρεται στο μήνυμα, χωρίς να δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις για τους λόγους που οδήγησαν στην έκδοση αυτής της ταξιδιωτικής οδηγίας.

Νωρίτερα, σιιτική φυλή του Λιβάνου είχε προειδοποιήσει τους πολίτες της Τουρκίας, του Κατάρ και της Σαουδικής Αραβίας που βρίσκονται στο Λίβανο με το σκεπτικό ότι οι κυβερνήσεις των χωρών τους στηρίζουν την εξέγερση στη γειτονική Συρία. Η φυλή Μεκντάντ ανακοίνωσε ότι έχει απαγάγει Σύρους αντάρτες σε αντίποινα για την απαγωγή ενός μέλους της από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό στη Δαμασκό. Ο Χάτεμ αλ-Μεκντάντ, αδελφός του απαχθέντος Λιβανέζου στη Συρία, επιβεβαίωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαντίντ ότι μεταξύ των ομήρων που κρατά η φυλή στο Λίβανο είναι και ένας Σαουδάραβας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή